Papa se saginje VartolomejuИСТАНБУЛ – Поглавар Римокатоличке цркве Фрања данас је у Истанбулу апеловао на јединство католичке и православне цркве и додао да тај историјски корак траже жртве ратова и млади. Он је такође, приликом екуменске литургије у Цркви светог Ђорђа на Фанару, од васељенског патријарха Вартоломеја затражио благослов за себе и римокатоличку цркву.

Током заједничке литургије у Цркви светох Ђорђа у Фанару, папа Фрања се поклонио патријарху Вартоломеју и затражио благослов.

„Једино што тражимо католичка црква и ја, то је заједница с православним црквама”, рекао је папа у присуству патријарха Вартоломеја, с којим је претходно одржао заједничку литургију.

Фрања је после тога од Вартоломеја затражио благослов за себе и католичку цркву.

То је, како наводи агенција Асошиејтед прес, израз попуштања и изражавања поштовања према православној цркви, што је део папиних настојања да оконча раскол две цркве, који траје од 1054. године.

Папа Фрања и Вартоломеј су такође позвали на окончање прогона хришћана у Сирији и Ираку и позвали на дијалог с муслиманима, чиме је, како оцењује АП, тродневна посета папе Турској заокружена изразом јединства.

Фрања и Вартоломеј су у заједничком саопштењу позвали лидере региона да повечају помоћ жртвама екстремистичке групе Исламска држава, а посебно да дозволе хришћанима, који су у тој области присутни 2.000 година, да остану на својој родној земљи.

„Ужасна ситуација хришћана и свих који пате на Блиском истоку тражи од нас не само да се стално молимо већ и да одговоримо на прави начин у име међународне заједнице”, навели су у саопштењу Фрања и Вартоломеј.

У свом поздравном говору, Вартоломеј је рекао да је Франческо ,,пренео љубав једног од најзначајнијих апостола (апостола Петра) на свог брата, првоизабраног апостола Андреја.“ Патријарх се подсетио ,,сличних посета његових угледних претходника“, цитирајући том приликом речи Павла VI, Јована Павла II и Бенедикта XVI. Говорио је о Франческовој вољи, али и вољи ,,најсветије римске Цркве да се настави сестрински однос и утврди једна стабилна веза у обнављању заједништва ових двају Цркава.“ Вартоломеј је такође рекао да види ову посету Франческа, као један ,,историјски догађај испуњен повољним знацима за заједничку будућност“.

Патријарх је захвалио РКЦ на враћању светих моштију Свете Еуфемије и такође се позвао на речи Светог Василија Великог и Светог Јована Златоустог. ,,Нека би се ови Свети Оци по чијим предањима наша заједничка вера је била заснована у првом веку, помолили за нас Господу да бисмо могли поново да осетимо потпуно уједињење наших Цркава, и тако испунили Његову Божанску вољу.“

,,Док изражавам срдачну захвалницу за ваш братски дочек, осећам да је наша радост већа зато што није део овог света; она није од нас, ни у нашим посвећеностима, ни у нашем труду – што је свакако неопходно – већ је та радост наше вере у испуњење божијих речи.“ Одговорио је том приликом папа Франческо.

Исламиски екстремисти у Сирији и Ираку чине озбиљан грех против Бога

Папа Фрања је приликом посете Истанбулу изјавио да исламски екстремисти чине „озбиљан грех против Бога“ у Сирији и Ираку. Папа је позвао на међуверски дијалог и борбу против сиромаштва како би се окончали сукоби у тим државама.

Папа је говорио последњег дана своје тродневне посете Турској, у којој се налази готово два милиона избеглица из Сирије, међу којима на хиљаде хришћана, пренео је Ројтерс.

На заједничкој литургији са патријархом Вартоломејем првим, духовним вођом 300 милиона православних хришћана у свету, папа је рекао да људи свих вера не могу да остану равнодушни на вапаје жртава „нехуманог и бруталног рата“ који се одвија у суседству.

„Отимање мира народу, чињење свих насилних дела, или пристајање на таква дела, посебно када су усмерена на најслабије и оне који не могу да се бране, представља дубоко озбиљан грех против Бога“, рекао је папа током литургије.

Папа је, такође, осудио напад на муслиманске вернике, у петак, у Великој џамији у нигеријском граду Кано, у коме је најмање 81 особа изгубила живот.

Ово је трећи пут у неколико дана да се папа у својим говорима осврнуо на екстремисте Исламске државе који су убили или протерали шиитске муслимане, хришћане и друге који не деле њихова уверења ултрарадикалног сунитског ислама, из делова Сирије и Ирака.

Он је додао да, иако закон дозвољава међународној заједници да употреби силу на заустављању „неправедног агресора“, трајније решење мора да буде пронађено.

У току поподнева планирано је да папа и патријарх, разговарају и потпишу заједничку декларацију, пре његовог повратка у Рим у поподневним часовима.

Планиран је и сусрет папе са са неколико десетина младих избеглица из Сирије, Ирака и других зона конфликта, који Ватикан није истакао у први план, можда због организационих проблема или како не би скренуо пажњу са екуменских активности које су главни разлог његове прве посете Турској, навео је АП.

У суботу, папа се помолио у једној од најзначајнијих џамија у Истабулу, џамији султан Ахмет, изграђеној у 17. веку, познатој као Плава џамија, заједно са великим истанбулским муфтијом Рамијем Јарамом.

Папа, који је у петак имао сусрете са турским лидерима у Анкари, апеловао је на муслиманске поглаваре да осуде „варварско насиље“ које се у име ислама спроводи над верским мањинама у Ираку и Сирији.

Он је четврти папа који је посетио Турску, након Бенедикта 2006, Јована Павла 1979 и Павла шестог 1967.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Папино сагињање Вартоломеју – покајањe или политика?

* Обавезна поља