realpolitika-boris-tadicДуго смо чекали, али се коначно исплатило. Огласио се Борис Тадић. Критиковао је власти Србије, зато што су доживеле пораз приликом гласања за пријем у УНЕСКО. По Тадићу, тербало је да се у Бриселском споразуму прецизира и питање заштите културне баштине. За њега, Бриселски споразум је био „политичка нужност и свакако боље решење од замрзнутог конфликта“.

И ту је бисер Тадићеве критике. Бриселски споразум је узрок свега што нам се данас дешава. Тим актом се Србија сагласила да неће ометати пријем Косова у међународне институције. Косовски Албанци су добили прилику да легализују и легитимизују свој статус где год је то могуће.

Сада, српске власти коментаришу да се неометање односило на регионалне организације. На шта је, још Тадић дао сагласност.

Тумачење САД и ЕУ је да се то односи на све међународне организације.

Шут са рогатим никада није могао и када је потписивао, Александар Вучић је морао знати на шта ће све ово изаћи. Чак и да је, како Тадић препоручује, у Бриселском споразуму и заштита културне баштине нашла своје место, исто ово би се дешавало. Као што се дешава и то да се пребацивање надлежности на ЗСО опструира. Тадић нам још једном показује да ништа није научио. И да је своју функцију катастрофално обављао. Део историјске одговорности за суноврат којем присуствујемо мораће да сноси. Оваквим изјавама он само подсећа јавност на то. Да се, једног дана, када буду свођени рачуни ко је колику штету произвео управљајући државом, његово име на самом врху.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на И Tадић се огласио

* Обавезна поља