ruski bombarderiПилоти авио-групе Ваздушно-космичких снага Русије извели су за 24 сата 46 борбених летова, нападнуто су 83 инфраструктурна објеката терористичке Исламске државе и Џебхат ан-Нусра у Сирији – саопштио је портпарол Министарства одбране Руске Федерације генерал-мајор Игор Конашенков.

„Напади су изведени пре свега у провинцијама Идлиб, Алепо, Дејр ез Зор, Дамаск и Хама” – казао је Конашенков.

По његовим речима, у околини Алепа уништен је објекат терористичке групације Џебхат ан-Нусра, у којем се налазила фабрика за производњу фугасних бомби са дистанционим активирањем, као и складиште с експлозивним материјама исте организације.

„После прецизног напада навођеним авионским бомбама и детонације експлозивних материја која је уследила – објекат и два теретна возила која су се налазила поред, а која су доставила десетине тона експлозива, били су уништени” – истакао је портпарол МО Русије.

Такође, по његовим речима, у околини места Хан Шејхун, које је смештено у долини Ел Габ, приликом ваздушног извиђања откривен је велики камп припадника групације Џебхат ан-Нусра.

„Ваздушним нападом јуришних авиона Су-25 овај објекат и цела његова инфраструктура – а то су места за смештај терориста, складишта и возила терориста – били су уништени” – казао је Конашенков.

Портпарол МО РФ је такође саопштио да је руска авијација извела напад на место окупљања главешина терористичких група које дејствују код места Сармин у провинцији Идлиб.

По речима Конашенкова, „помоћу средстава за пресретање 19. октобра је добијена информација о сусрету командира терористичких група” које дејствују у околини Сармина.

su-34

Како је појаснио Конашенков, „после додатне провере те информације преко других канала, утврђивања времена и места сусрета, донета је одлука о извршењу напада на место окупљања главешина терориста”.

„Протекле ноћи на наведеном месту забележено је присуство девет теренских возила опремљених митраљезима великог калибра. Бомбардер Су-34 је извео прецизан напад на тај објекат навођеном авионском бомбом КАБ-500, уништивши објекат и све што се тамо налазило” – навео је генерал.

Руска авијација је такође уништила командно-осматрачки пункт ИД који се налазио на брду Серјател у провинцији Идлиб, рекао је Конашенков.

По његовим речима, тај пункт је откривен помоћу беспилотних летелица.

„Из тог пункта се управљало ватром терористичких формација непосредно на бојном пољу, а такође је коригована ватра минобацачких јединица терориста. Објекат је уништен налетом бомбардера Су-24” – истакао је Конашенков.

Осим тога, у провинцији Идлиб – у околини Џир еш Шугура -Су-24 уништио је маскирано складиште ИД, додао је генерал.

Он је саопштио да терористи приликом повлачења из насеља која ослобађа сиријска армија масовно постављају експлозивне направе на даљинско управљање, које могу да се активирају после повратка цивила у њих.

„Желим да вам скренем пажњу на информације које добијамо преко неколико канала о тактици терориста који се повлаче под ударима сиријских владиних снага. Њихово понашање је директан доказ припадности управо терористичким групама. Пре напуштања положаја у насељеним местима, они масовно минирају околину, напуштене стамбене зграде и сачуване инфраструктурне објекте експлозивним направама на даљинско активирање” – казао је Конашенков.

По његовим речима, „значајан део тих експлозивних направа се пажљиво маскира и опрема тајмерима за одбројавање уназад, који би требало да се активирају по истеку задатог временског периода, који понекад износи и неколико недеља”.

„Та тактика ће им, то вам је јасно, омогућити да у местима која ослобађају сиријске владине снаге изводе терористичке нападе након повратка цивила и почетка радова на санацији” – нагласио је Конашенков.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на СУ-34 уништио зграду са терористичким командантима

* Обавезна поља