valjevska gracanicaВАЉЕВО – Црква Светог Архангела Михаила (Грачаница) код Ваљева налази се у води, која је продрла у унутрашњост цркве. Иконе пливају у прљаваој води, а до манастира је могуће доћи искључиво чамцем.

 

Верници који се противе потапању манастира Ваљевска Грачаница почеће данас протесте испред Владе Србије.

У самој цркви Светог Архангела Михаила у Тубравићу, након што је бујица из дворишта продрла у унутрашњост храма, тужна слика: више од метар дубоке прљаве воде у којој пливају иконе и други црквени инвентар.

У коментарима на те фотографије које на друштвеним мрежама поставља сајт „Истинољубље“, верници уз молитве за спас и жаљење чак позивају и на „смрт сатанистичкој власти Ваљева“ уз поруку „да безбожнике треба запалити“.

Директор „Колубаре“: Нисмо очекивали да ће вода тако брзо потопити манастир

Миодраг Марковић, директор ЈП „Колубара“, које је инвеститор градње хидросистема „Ровни“ на чијем подручју се налази и богомоља из 15. века, објашњава да је вода из акумулације до манастира дошла брже него што се очекивало

– Динамику пуњења вештачког језера није било могуће предвидети и очекивали смо да ћемо до коте 335 доћи доста касније. Међутим, дошло је до отапања снега на брдском подручју, кише и прилива 2.500 литара воде у секунди у реци Сушици, што је подигло ниво воде у акумулацији и потапања манастира – каже Марковић.

Он објашњава да су оригиналне иконе и иконостас одавно пренете из Грачанице у нову цркву.

На захтев верника да се акумулација испразни, како би се вода из Ваљевске Грачанице повукла, Марковић одговара да тако нешто може да одлучи само држава али да би последица тога било „потапање Ваљева и угрожавање живота на хиљаде људи“.

valjevska-gracanica-ikone

 

– Још пре четврт века се знало да ће храм бити потопљен. Подсећам да је 16. јануара 1991. године тадашњи епископ шабачко-ваљевски Јован (Велимировић) са државом потписао уговор о измештању цркве, што је био основни предуслов да брана почне да се гради. Тај уговор је потврдио и његов наследник, епископ Лаврентије. На жалост, Завод за заштиту споменика културе је утврдио да је измештање Грачанице немогуће због начина њене градње и материјала од којег је сазидана, па је 2003. године са СПЦ склопљен уговор о размени непокретности по којем је епархији саграђена нова црква у селу Брезовице – објашњава Марковић.

Он додаје да они никада нису имали проблема са СПЦ у реализацији највеће државне инвестиције у западној Србији у коју је до сада уложено скоро 80 милиона евра.

Садашњи епископ ваљевски Милутин поново је апеловао на државу да се акумулација „Ровни“ не пуни преко коте 333, како би се спречило потапање манастира.


Извор: Блиц, НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Иконе Ваљевске Грачанице пливају у води

* Обавезна поља