DJILAS I PAJTICБЕОГРАД – Драган Ђилас остаје председник Демократске странке с обзиром на то даје његов извештај подржало 274 чланова Главног одбора, против је било 127, десет је било уздржаних, а 15 је било неважећих.

После скоро дванаест сати рада, чланови ГО одлучили су да Ђилас остане председник странке до завршетка локалних избора у Београду.

Уколико ти резултати не буду задовољавајући, сам Ђилас је предложио да се одржи ванредна скупштина странке на којој ће демократе бирати ново руководство.

То је био и предлог заменика председника Бојана Пајтић који је предложио да се после избора у Београду одржи ванредна изборна скупштина те странке.

Чланови Главног одбора Демократске странке (ДС) су, после више од десет сати на моменте веома жустре расправе, почели нешто пре поноћи прозивком изјашњавање о извештају председника те странке Драгана Ђиласа.

У завршном обраћању члановима Главног одбора, почасни председник странке Борис Тадић поновио је оно што је рекао на почетку седнице у отвореном делу, да Ђилас нема капацитет да води странку и позвао га да се повуче, а завршно обраћање имао је и лидер демократа Ђилас.

У делу седнице којем новинари нису присуствовали вођена је бурна расправа, чуле су се оптужбе и тешке речи, а један од жустријих је био говор почасног председника ДС Бориса Тадића који је указао да Ђилас нема капацитет да води странку, а да ће подршка његовом извештају значити лош изборни резултат у Београду.

На седници су се, како се и чуло у јавности, чула три становишта – да треба сменити Ђиласа пре београдских избора, да са том одлуком треба сачекати до окончања тих избора и да треба задржати тренутно стање.

Члановима ГО обратили су се и потпредседници странке, а потпредседник Миодраг Ракић је део обраћања посветио свом ауторском тексту у „Политици” и навео да странка мора да буде прагматична, истакавши да њој не може да помогне ни Кркобабић у Београду ни Пастор у Војводини и да зато треба да се окрене сарадњи са Српском напредном странком.

Ђилас је на седници Главног одбора у Новом Саду у извештају о раду нагласио да није тражио јединство око председника странке, већ политике коју ће ДС да заузме.

„Тражио сам, не јединство око председника, већ око политике, који је то правац странке и да га се сви држимо. Сигуран сам да су многи очекивали говор са много набоја и тешких речи, али ДС није нас 500, већ и они који за нас гласају”, рекао је Ђилас и поручио да је његова обавеза да увери грађане да је странка коју води најбоље што грађани имају.

Ђилас је апеловао на јединство, на доношење одлуке о политици странке, истакавши да већина има право на доношење одлука, али да то не значи да је зато у праву, као и да мањина треба да сноси последице због другацијег мишљења.

Тадић: Огроман проценат чланства ДС жели промене

Почасни председник Демократске странке (ДС) Борис Тадић изјавио је синоћ да му је жао што Главни одбор ДС није изгласао политичке промене и нагласио да је несумњиво да огроман проценат чланства и симпатизера странке жели промене.

Он је након маратонске седнице Главног одбора у Новом Саду, на којој је већином гласова усвојен извештај председника ДС Драгана Ђиласа о раду, рекао да је и велики број грађана Србије очекивао промене у тој странци и то, како је казао, оних грађана који су желели на изборима да дају свој глас Демократској странци.

„Нисам задовољан резултатом гласања. На седници смо имали различите утицаје и различите ауторитете у ДС. Имали смо гласове Драгана Ђиласа, Бојана Пајтића, Драгољуба Мићуновића, Балше Божовића и Драгана Шутановца, а са друге стране ја сам изнео став да овако више не може”, рекао је Тадић.

Он је казао да је члановима Градског одбора рекао да ствари у странци морају да се мењају „јер су веома лоше”.

Говорећи о току седнице, Тадић је казао да је задовољан начином на који се дискутовало. „Демократска странка је показала да може да издржи једну овако тешку дискусију, после које би све друге странке пале на колена”, рекао је Тадић новинарима.

Према његовим речима, највећи проблем за Србију је када Демократска странка не учествује у власти јер по њему, то значи „да власт није у сигурним рукама и да држава није у сигурним рукама”.

Он је казао да прихвата критике да су у прошлости чињене грешке, али не прихвата критике да није рађено ништа. „Одбијам критике да нисмо ништа радили, урадили смо много тога, урадили смо суштинске ствари, довели смо мир у земљу, успоставили демократију и национални консензус за евроинтеграције”, рекао је Тадић.

На питање шта ће радити убудуће, Тадић је казао да ће наставити да ради са људима са којима је данас изашао на Главни одбор. „Нећу се одрећи тих људи. Стајао сам и стајаћу иза свих који су гласали за промене које сам предложио. Остаћу привржен Демократској странци и ту сам да помогнем и њој и њеним члановима у било које време”, закључио је Тадић.

Мићуновић:ДС да буде јединствен у кампањи за БГ

Председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић позвао је синоћ све чланове те странке, а не само Главног одбора, да јединствено учествују у кампањи за београдске изборе и постигну добар резултат.

Мићуновић је новинарима по завршетку скоро 12-часовне седнице Главног одбора рекао да је Демократска странка пример како се демократија мора развијати и да очекује да читава странка, упркос притисцима, јединствено учествује у предстојећој кампањи за Скупштину Београда.

За извештај председника Демократске странке Драгана Ђиласа гласало је 274 члана Главног одбора, а 127 је гласало против.

Пајтић:ДС показала јединство,идемо да победимо на изборима

Заменик председника Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да је на седници Главног одбора та странка показала јединство и да јединствена улази у кампању за локалне изборе у Београду са циљем да победи.

Пајтић је након завршетка маратонске седнице Главног одбора рекао да је то једина странка која може на тако отворен и демократски начин да расправља о унутрашњим стварима.

„Демократска странка има историјску одговорност да се одупре овој ауторитарној власти која нема никакве резултате, а седница Главног одбора добар је подстицај за чланство да узме учешћа у кампањи за локалне изборе у Београду”, рекао је Пајтић.

Он је казао да је кандидат ДС на претходним изборима у Београду освојио 35 одсто гласова и да верује да ће Драган Ђилас тај резултат у најмању руку поновити.

На питање да ли то значи да је Ђилас званично носилац листе ДС на изборима у Београду, Пајтић је рекао да ту одлуку треба да донесе Градски одбор у Београду, али да је његово лично мишљење да ће тако бити јер, како је рекао, Ђилас је најбољи кандидат.

На новинарско питање да ли ће бити по завршетку београдских избора одржана изборна скупштина ДС, Пајтић је казао да је Главни одбор данас расправљао о извештају председника странке и да друга питања нису била на дневном реду.

„Било је неких предлога да се изборна скупштина одржи одмах, односно да се не прихвати председников извештај о раду, међутим скупштина је прихватила његов извештај”, рекао је Пајтић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђилас остаје на челу ДС

* Обавезна поља