Dragan Djilas za govornicom DSБЕОГРАД – Председник Демократске странке Драган Ђилас изјавио је данас да нису тачне тврдње почасног председника те партије Бориса Тадића да су чланови Главног одбора на седници у суботу гласали за одлагање његове смене са чела ДС, а не за подршку политици коју заступа.

– Ми смо на Главном одбору ставили тачку на једну причу. Сада читам Тадићеве интервјуе у којима он износи неистине о броју одбора и чланова странке који су, сада је то јасно, подржали његову личну иницијативу – истакао је Ђилас у интервјуу Недељнику.

Он је напоменуо да је гласање о извештају увек и гласање о поверењу лидеру странке, али да, и поред свега, не види разлог да Тадић не остане на функцији почасног председника.

Ђилас је поручио да чланство ДС неће бити толерантно према људима који својим понашањем показују да раде против странке и да је сигуран да данас чланови партије јако добро виде шта свако од руководства ради.

– Имамо два месеца до београдских избора, можда и парламентарних, мислим да није требало да имамо турбуленције, ни расправу о раду председника, али ето и то нам је наметнуто на велику радост странке на власти и таблоида који су у њиховој директној служби – оценио је он.

Видим, додао је Ђилас, да неки са том причом настављају, и ти људи сигурно не желе добро ДС.

– На крају Главног одбора рекао сам врло искрено: Ако се не изгласа мој извештај поднећу оставку и остаћу у ДС и помоћи у кампањи за београдске изборе, али очекујем од свих других да се тако понашају. Они који се не буду тако понашали, заиста мислим да сами себе искључују из ДС –  констатовао је он.

Не треба ми Тадићева подршка

На питање како је разумео Тадићеву поруку да ће га подржати у кампањи, Ђилас је одговорио да је та његова изјава контрадикторна са неприхватањем да буде део политичког изборног штаба ДС, као и са интервјуима које даје.

Искрено, таква „подршка“ ни странци ни мени није потребна, рекао је он.

Ђилас је додао да личне импресије о Тадићу чува за себе и најужи круг пријатеља, али је навео случај кад је председник општине Ћићевац Златан Кркић, позвао пре шест месеци Тадића, Пајтића и њега да заједно иду по Србији, јер је то најбоља слика коју ДС може да пошаље бирачима.

– Пајтић и ја смо пристали, а Борис је рекао: ‘Ја не могу, јер би неко оценио да хоћу да се вратим у дневну политику, а ја то не желим’. И ја и цела странка смо тај његов став поштовали. Па рекао је човек јавно да се више неће бавити унутрашњом политиком. Данас те његове речи не делују превише искрено –  рекао је Ђилас.

Немам ништа против Вучића

Упитан ко је тренутно његов већи противник – Тадић или Александар Вучић, Ђилас је одговорио да њих двојицу никада не ставља у исти кош.

– Немам ја ништа лично против Вучића. Ја се борим против онога што је Србији рађено последње две године. Вучић је само персонификација тога – објаснио је Ђилас.

Он је напоменуо да се последњи пут чуо с Вучићем у ноћи када су у Врбасу киднаповани активисти ДС, одвезени у просторије „напредњака“ и тамо физички малтретирани.

– Обећао ми је да ће, ако је то истина, они који су то урадили бити приведени правди. И даље чекам да се то деси, мада ни сам у то не верујем – нагласио је Ђилас.

Ко то спречава реформе?

Говорећи о могућности ванредних парламентарних избора, он је оценио да то још нико у Србији не зна.

– Волео бих да избори буду. Направили су Владу, која није урадила ама баш ништа шест месеци. Онда су измислили реконструкцију да би нас забављали наредних шест. Данас нам објашњавају да та влада за коју тврде да је најбоља у историји Србије нема реформски капацитет –  рекао је Ђилас.

Он је запитао – па шта је онда та Влада радила две године и ко то спречава реформе.

– Ако је Бранко Ружић највећи проблем у Србији, смените човека. Немојте да замајавате народ него изађите и реците да влада више нема капацитет да води земљу. Готово ништа од онога што су обећали пре две године није испуњено – закључио је Ђилас.


Извор: ФоНет, Недељник

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђиласу не треба Тадићева подршка

* Обавезна поља