zorana-eps-1-stranaБЕОГРАД – Смена Дејана Васића, директора „ЕПС снабдевања”, због проблема са рачунима за струју, само је почетак и не треба да значи да ће то бити последња смена, изјавила је јуче на конференцији за новинаре Зорана Михајловић, министарка енергетике. Она инсистира да одговорни за пропусте око рачуна за струју одговарају и истиче да проблеми нису само у Београду, него у целој Србији.

На констатацију да у Војводини тврде да немају проблема с рачунима, Михајловићева каже, да се последњих дана чују разне приче, а онда се догоди да „Југоисток” изда рачун од 1,9 милиона динара за утрошену струју.

Упитана да ли је била упозната да је ЕДБ раскинуо сарадњу с ЕТФ и да је по партијској линији ангажована приватна фирма која нема софтвер за обрачун утрошене енергије, Михајловићева је рекла, да она и министарство не могу да се баве тиме с ким које привредно друштво електродистрибуције потписује уговоре о пословној сарадњи.

Михајловићева је поручила да потрошачи не смеју да трпе због било каквих пропуста унутар ЕПС-а и додала да од тог јавног предузећа очекује да формира радну групу која ће додатно утврдити пропусте у раду електродистрибуција.

Она је још једном упозорила надлежне у ЕПС-у да ће, ако наставе да се баве собом а не грађанима, изгубити потрошаче, а ако се настави с оваквим радом у овом јавном предузеће да ће бити неко други ангажован да ради овај посао, а не ЕПС.

На питање шта ће се урадити по питању рачуна за гас на које се грађани такође жале, Михајловићева каже, да ће радна група преиспитати и те ствари и да се и Удружење потрошача Србије укључује у испитивање квалитета гаса.

– Постоји методологија коју је утврдила регулаторна агенција на основу које се утврђује квалитет гаса па ће се утврдити колико се неко придржава овог правилника и какав ј квалитет гаса, каже Михајловићева.

Грађани сами, додала је она, могу да виде да ли им је гас квалитетан или не у зависности од тога да ли је пламен када укључе шпорет жуто-црвен или плаво-зелен.

Она је јуче представила програм за унапређење енергетске ефикасности у 2014. години и најавила оснивање буџетског фонда који ће у почетку располагати с око 300 милиона динара, која се могу определити као бесповратна средства.

Овим програмом је предвиђено да се за домаћинства из буџета издвоји око 100 милиона динара, а корисници средстава овог фонда су пословне банке, док су корисници кредита физичка лица и скупштина зграде. Фонд спроводи поступак јавне набавке за избор банке за одобравање кредита физичким лицима.

——————————–

Нови директор Жељко Марковић

БЕОГРАД – Дејан Васић, директор предузећа „ЕПС снабдевање” смењен је јуче са те функције, а на његово место именован је Жељко Марковић, саопштено је јуче из ЕПС-а. На предлог в.д. директора ЕПС-а Александра Обрадовића, Надзорни одбор је на јучерашњој седници донео одлуку о смени Васића и најавио утврђивање одговорности.

На наредним седницама овог одбора требало би да буде анализиран рад „Електровојводине”, „Електродистрибуције Београд”, „Југоистока”, „Центра” и „Електросрбије”, односно директора свих наведених привредних друштава за дистрибуцију код којих постоји основана сумња да су својим нечињењем и лошим радом довели до наводних проблема који су се појавили у јавности.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Смењен директор предузећа „ЕПС-снабдевање“

* Обавезна поља