huseinБЕОГРАД – Шејх Имран Хусеин, угледни исламски теолог и филозоф, навео је у поруци муслиманима у читавом региону Балкана, да злочин који се пре 20 година догодио у Сребреници није геноцид.

У, како је рекао, „поруци муслиманској заједници у Босни, али такође и онима на Косову и Метохији, Албанији, Македонији и читавом региону Балкана“, која је постављена на Јутјуб, Хосеин наводи да је у Сребреници „спроведен системски план погуран од стране Запада и НАТО…“.

Он је политику која намеће став да су Срби починили геноцид над муслиманима назвао мрачном и казао да ту политику спроводе исте институције које су дозволиле да се догоди масакр у Сребреници.

„Моје мишљење и желим да га поделим са бошњачким муслиманима је да верујем да би већина православних хришћана у БиХ, Србији и региону такође осудила убијање толико муслимана у Сребреници“, навео је Хусеин.

Он је сигуран да га „не би одобрили и били део систематског плана као што је то радио Адолф Хитлер са Јеврејима, за које се плашио да ће му угрозити власт. Зато је установио политику геноцида. Тако је, то је била државна политика, званична политика владе“.

Хусеин је додао да су такав систематски геноцид „исто спроводили древни Египћани над Јеврејима, што је описано у Старом завету, и не тако давно Европљани над домороцима Индијанцима у Северној Америци“.

„Али питам вас у Босни, пре свега муслимане који сад живе у Сребреници и Бањалуци, да ли стварно верујете да су православни Срби имали политику геноцида и да је бране до данас као исправну?Ја то не мислим и надам се и молим да догађаји покажу да сам у праву“, казао је Хусеин, чија титула шејха (учењака) значи да он тумачи веру и појашњава њене прописе,  подучава друге вери, позива у њу и објашњава је.

Верски представник муслимана је позвао српску владу и владу у БиХ да спроведу референдум међу православним хришћанима у Србији и БИХ и виде шта народ о томе има да каже.

srebrenica(4)

„Уверен сам да би резултат тог референдума био оштра осуда убијања невиних муслимана избеглица у Сребреници. Уколико већина народа осуђује убијање, како га можете назвати геноцидом? То је моје питање. Ако је геноцид, то мора да буде део државне политике. Да ли су држава Србија и босански Срби имали подршку целе заједнице, целе земље, свих људи за убијање муслимана? Не верујем“, казао је Хусеин.

Најбољи начин је да сазнате, како је казао, а када добијете одговор да не одобравају шта се десило у Сребреници и да осуђују то, „онда не можете то да назовете геноцидом већ морате да пронађете појединце који су одговорни за убијање и осудите те људе и њих казните, а не цео народ, а то је оно што покушава да се уради са британском резолуцијом“.

Хусеин је казао да је Русија била веома мудра кад је уложила вето на ту резолуцију, „која је само доливала уље на ватру да је одржава“.

Шејх Имран Хусеин је рођен на острву Тринидад у Карипском мору 1942. године, и индијског је порекла. Завршио је Научни институт у Карачију, радио у дипломатији у Министарству спољних послова Тринидада и Тубага, али је дао оставку 1985. године да би се посветио исламу. Обављао је више верских функција у разним институцијама, предавао на бројним институтима и школама у Пакистану и Америци и написао 12 књига исламске тематике.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Имран Хусеин – Сребренички злочин није геноцид

* Обавезна поља