saric sud 4Дарко Шарић осуђен је у Специјалном суду првостепено на 20 година затвора због кријумчарења 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у Западну Европу.

Шарић, као ни његов адвокат нису се појавили у судници. Адвокат је био у публици, а Шарић је изјавио је да не жели да присуствује изрицању пресуде. На суђењу се нису појавили ни чланови Шарићеве породице.

Трочлано веће судија, којим председава судија Синиша Петровић утврдило је да су организатори групе кријумчара оптужени Дарко Шарић, Горан Соковић и Жељко Вујановић. Веће је такође утврдило да је организатор био и Драган Дудић „Фриц“, који је убијен крајем маја 2010.

Чланови Шарићеве групе проглашени су кривима за сваки транспорт наркотика из Латинске Америке у Европу.

Чланови већа суда су судије Александар Трешњев и Владимир Вучинић.

Остали оптужени осуђени су на казне од 11 и по до 20 година затвора.

Родољуб Радуловић, познатији као „Миша Банана“ коме се судило у одсуству осуђен је на 11 и по година. Судија Петровић је образложио да су најважнији докази против Радуловића пресретнути разговори са сином Ђорђем Радуловићен, као и капетаном брода којим је шверцован кокаин. У тим разговорима Радуловић детаљно говори о кретању прекоокеанских бридова.

Организатори кријумчарења Соковић и Вујановић неправоснажно су осуђени су на 20 година, односно 18 година затвора. Марко Пандрц осуђен је на 15 година, а Милош Цаић на 12 година.

Соковић, који је поред Шарића добио највећу казну и даље је у бекству. Судија Петровић, образлажући пресуду, рекао је да су сви докази, укључујући и оне добијене из иностранства, прикупљени у складу са законом. Међу њима је истакао исказе сведока сарадника, као и пресретнуту комуникацију оптужених, телефоном, СМС порукама и мејлом.

Сведоцима сарадницима такође су одређене казне: Радан Адамовић осуђен је на 10 месеци, Драшко Вуковић осам месеци и Небојша Јоксовић пет месеци.

Александра Мишић, једина оптужена жена је ослобођена. Александру су теретили да је набавила авионске карте за чланове Шарићеве групе. Кривице су ослобођени и Бојан Станојковић и Дарко Газдић.

Последњи ухапшени из групе, Дарко Тошић, који је недавно ухапшен у Холандији осуђен је на 13 година и шест месеци.

На питање одбране о продужењу рока за жалбу, судија Петровић рекао да ће рок уместо прописаних 15 дана бити 30 дана. Он је навео да је од септембра 2010. до јуна 2015. одржано више од 130 рочишта у овом поступку.

Казне ближе минимуму

Председавајући судија Синиша Петровић образложио је да је веће применило строжи закон, који је почео да важи пре него што су окривљени извршили последње дело које им је оптужница ставила на терет. Према том закону, када је у питању организована криминална група казне су од 10 до 40 година затвора, тако да су осуђени добили казне ближе доњој граници. Судија Петровић рекао је да веће није прихватило став тужилаштва да не постоје олакшавајуће околности за оптужене. Судија није дао детаљно образложење зашто је изрекао ове казне.

Шеф нарко мафије Дарко Шарић, у јавности, тачније медијима, први пут се “појављује” у октобру 2009, када су агенције пренеле да је уругвајска полиција запленила 2,8 тона кокаина на јахти “Мауи”, под британском заставом, у луци Сантјаго Васкес, 25 километара западно од Монтевидеа.

Том приликом ухапшене су две особе, Уругвајац и Србин, који су покушали да кокаин са јахте пребаце на прекоокеански брод, чија је крајња дестинација била западна Европа. Товар са дрогом пресретнут је у оквиру заједничке акције “Балкански ратник” америчке агениције ДЕА, српске БИА и полиције Уругваја.

Паралелно, београдска полиција ухапсила је припаднике Шарићеве групе који су се затекли у Србији.

У јануару 2010. за Дарком Шарићем расписана је међународна потерница.

Дарко Шарић се након вишегодишњег бекства, 18. марта 2014. године, предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору.

Тврдио је да није крив ни по једној тачки оптужбе као и да дрога која је заплењена није његова, па је у више наврата оптуживао полицајце и контроверзне бизнисмене да су му монтирали оптужбе.

Иако је по шест спојених оптужница оптужено укупно 36 чланова Шарићеве групе, на оптуженицкој клупи Специјалног суда у Београду су осим Шарића још девет оптужених, пошто је још њих 14 у бекству, девет је признало кривицу, а тројица су добила статус сведока сарадника.

На оптуженичкој клупи су осим Шарића и Никола Димитријевић, Жељко Вујановић, Милош Цајић, Борислав Туњић, Никола Димитријевић, Живко Сибински, Бобан Станојковић, Марко Дабовић и Александра Мишић. У Холандији је недавно ухапшен оптужени Дарко Тошић, чије изручење је Србија затражила.

Сведоци сарадници у овом поступку су Радан Адамовић, Небојша Јоксовић и Драшко Вуковић.

Они нису изузети од оптужења иако им се на крају процеса не изриче казна, као “награда” за сарадњу у расветљавању кривичних дела.

У априлу прошле године у Специјалном суду у Београду је кренуло обједињено суђење Шарићевој групи по шест оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу током 2008. и 2009. године.

У бекству су још Родољуб Радуловић звани Миша Банана, Горан Соковић, Марко Пандрц, Ненад Новаковић, Бошко Недић, Дарко Газдић, Милован Миловац, Бојан Станојковић, Петар Обрадовић, Марко Рачић, Владимир Рачић, Михајло Ђоковић и Небојша Сретеновић.

За њима је расписана Интерполова потерница.

Шарићев бранилац: Пресуда преписана оптужница

Радослав Баћевић, бранилац Дарка Шарића након објављивања пресуде изјавио је да је одлука суда била очекивана, то јест, да је пресуда „преписана оптужница“.

Баћевић је изрицање пресуде пратио из простора за публику. Одмах након што је судија његовог брањеника осудила неправоснажно на 20 година затвора, Баћевић је устао и напустио судницу.

Такође је напоменуо да ће у законском року, од месец дана, упутити жалбу на пресуду.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Шарић првостепено осуђен

* Обавезна поља