brisel-euЕвропска унија тражи од руског вођства да озбиљно подржи процес политичког решавања сукоба у Украјини. Русија је више пута рекла да се залаже за такав процес (Женевска изјава, ОЕБС путоказ, Берлински споразум), али је пропустила да то докаже делима на терену.

Према томе, и  као одговор на незакониту анексију Крима, што је јасно кршење међународног права, и на настављање намерне дестабилизације суседне суверене државе, ЕУ и други међународни партнери применили су циљане мере против одређених сектора руске привреде. Те мере су до двосмерног приступа, заједно са дипломатским иницијативама којима је циљ да се дође до решења кроз преговоре. Те мере имају јасну правну основу и направљене су тако да се могу умањивати и укидати.

Главни циљ ЕУ је да уложи труд како би се извршила деескалација сукоба, окончало насиље и промовисало мирно и дипломатско решење. Ми тражимо вашу подршку и конструктиван ангажман у подстицању свих страна да се обавежу и иду овим путем.

Руска Федерација применила је 6. августа узвратне мере – углавном у области пољопривреде – након рестриктивних мера ЕУ.

Руске мере примерене су сврси одмазде за коју нема основе у међународном праву. Осим тога, оне скрећу пажњу са нашег заједничког циља, деескалације сукоба у Украјини.

Европска комисија тренутно процењује њихов садржај и домет и, природно, задржава право да предузме одговарајуће активности.

Иако ЕУ задржава право да подузме неке мере, чврсто тврдимо да нећемо предузимати никакве мере одмазде „тук на лук“.

ЕУ подвлачи да њен глабни циљ остаје стабилизација прилика у Украјини, а свака нова акција руске стране посматраће се искључиво са аспеката позиције и деловања Москве у односу на ситуацију у Украјини.

Што се тиче трговинских мера које је  Русија предузела као одговор на наше рестриктивне мере, оне углавном погађају ЕУ. По нашој процени, готово три четвртине трговинске размене коју дотичу руске рестриктивне мере одвија се у ЕУ. Резултат је да ће утицај на домаћа тржишта ЕУ бити несразмерно велики у односу на друге земље које су погођене мерама.

Имајући у виду потребу да се обезбеди јединство међународне заједнице и да се одржи владавина права у трговинским пословима, ми тражимо од Србије да се суздржи од подршке или охрабривања извоза производа који су пали под руску трговинску забрану.

Ми наравно разумемо одржавање традиционалног нивоа трговинске размене између Русије и Србије. Међутим, позивамо Србију да се уздржи од коришћења било каквих владиних мера које би подржале нове трговинске везе, попут извозних субвенција, кредита и гаранција или битног повећавања српског извоза у Русију тако што би тај извоз заменио производе ЕУ који су незаконито забрањени у Русији.

ЕУ би употребу таквих инструмената под таквим условима сматрала непријатељском и нефер и склоном да минира акције које ЕУ и друге земље предузимају како би стабилизовале ситуацију у Украјини. Такође, то би утицало на наш циљ да интензивирамо нашу размену и инвестиционе везе.

Европска унија остаје посвећена помагању стабилизације Украјине заједно са други кључним међународним актерима који јој се у томе придруже, укључујући и Србију. ЕУ подвлачи своју подршку мирном решењу кризе У Украјини, и прихватању стварног и одрживог прекида  ватре свих страна са циљем да се поврати територијални интегритет Украјине.


Извор: НСПМ

Коментари

Један коментар на Интегрални текст бриселског „ед мемоара“ Србији

Оставите коментар

Оставите коментар на Интегрални текст бриселског „ед мемоара“ Србији

* Обавезна поља