kosovsko-albanska-stampaПРИШТИНА — Медији у Приштини од почетка радне недеље разматрају да ли ће на КиМ бити расписани ванредни „избори“, те шта ће бити након одлуке „Уставног суда“.

Тако дневник Коха диторе, позивајући се на изворе коалиције ДСК-АБК-ИК, наводи да та коалиција неће дозволити да се „председник скупштине“ бира из редова ДПК Хашима Тачија образлажући то чињеницом да има потребну већину и тврди да су ванредни „избори“ неминовни у случају да само ДПК буде имала право да предлаже кандидата за председника скупштине.

Против ДПК је и Самоопределење Албина Куртија, које неће подржати ни коалициони блок ДСК-АБК-ИК уколико се оглуши о њихове захтеве, па тиме ни Самоопределење не искључује ванредне „изборе“.

На другој су страни представници Листе Српска и остали неалабански посланици, који су се изјаснили да ће подржати ону страну која има већину, док аналитичари прогнозирају даље продубљивање кризе.

Фисник Кореница из Групе за политичка и правна питања рекао је за Коха диторе да треба сачекати комплетну одлуку „Уставног суда“, јер само на основу обавештења не може да се закључи како ће се ствари одвијати, оценивши да је нелогично сматрати да је „Уставни суд“ својом одлуком затворио могућност да коалициони Блок предложи „председника скупштине.

У интервју за дневник Епока е Ре заменик министра иностраних послова и члан главног одбра ДПК Петрит Селими одбацио је могућност ванредних „избора“ тврдећи да они никоме не иду у прилог тим пре што, како је навео, за највећи број важних одлука које треба донети у наредних шест месеци, неопходна је апсолутна већина у „скупштини“.

Медији спекулишу да би „Уставни суд“ у наредна два дана могао да објави комплетну одлуку након чега би се детаљније знао распоред догађаја конституисању скупштине.

„Уставни суд Косова“ донео је одлуку да Демократска партија Косова (ДПК) најпре предлаже кандидата за „председника скупштине“, а уколико не успе да га изабере, то право ће имати коалиција Демократског савеза Косова, Алијансе за будућност Косова и Иницијативе за Косово (ДСК-АБК-ИК).

Таквом одлуком, пренели су раније приштински медији, ДСК-АБК-ИК није призната као највећа парламентарна група, већ је, као и у случају мандатара, могућност за предлагање дата најпре Тачијевој ДПК.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Све извеснији нови избори на Косову

* Обавезна поља