Краљица Велике Британије Елизабета Друга управља земљом од 1952.године. Она је одавно међу свим монарсима направила рекорд у владању са трона. 13.августа британске новине The Mirror су изазвале велику галаму када су саопштиле да је Краљица почела припреме документације за предавање трона њеном 69-годишњем сину принцу Чарлсу. Према подацима којима је располагао The Mirror Елизабета Друга је изјавила да је спремна да се кроз четири године, када напуни 95 година, одрекне престола. Новинари су убеђивали читаоце да они имају информације из прве руке, из краљевске породице.

Сензација је облетела цео свет. Говорили су да је Елизабета Друга скратила број својих обавеза, да путује само на краћа путовања, и у близини. Затим се прочуло да ће трон да наследи принц Вилијам. Као, Краљица сматра да младо покољење може да постане гаранција за процват куће Виндзора, и то не само тренутно, већ и за далеку будућност. Новинари су хранили публику, позивајући се на извор, близак Краљици.

Јасно, уочи 20-годишњице погибије принцезе Дајане и требало је да говори о било коме и било чему, само не о бившој супрузи принца Чарлса и мајци принчева Вилијама и Гарија. Тим пре, што оних који су желели да сазнају праве узроке трагичне погибије Дијане у париском тунелу 31.августа 1997.године, има приличан број. Али Виндзори су одавно „затворили поступак“ и било која информација, преписи или интервјуи принцезе Дијане се врло пажљиво цензуришу.

Очигледно је да Елизабета Друга и њој блиске особе имају шта да крију. Тим пре што се сасвим скоро дигла велика галама због такозваних Дијаниних „трака“ чији је један део 2001.године открила полиција у кући бившег Дијаниног домара Пола Барела. У тим материјалима је Дијана отворено причала о свом личном животу, о томе како је Чарлс почео да јој се удвара и како је после свадбе почео да се хлади и слично. 2007.године оне су биле припремљене за приказивање, али су затим остављене да леже на полици. Недавно је 15 минута тих трака приказано у документарном филму ТВ канала Chanel 4. Новинари су посебно скренули пажњу да Дијана признаје да гаји платонска осећања према неком мушкарцу коме су биле посвећене све њене мисли, све док се то није приметило у двору. „Када сам имала 24 године (1985.године) ја сам се јако заљубила у једног човека који је био део свега тога, за то се сазнало, он је избачен, и затим убијен. Треба да кажем да је то био највећи ударац у мом животу“ – рекла је принцеза.

Како би се утишала усијана атмосфера за 20-годишњицу погибије Дијане Виндзори су почели да праве интриге о својим поданицима, па се тако појавила и прича о одласку Краљице у пензију. Затим је стигла оштра изјава да Краљица не намерава да своја овлашћења преноси на сина. Речено је да је њен дуг нацији важнији од свега. Јер 65 година на престолу још увек не представља време за пензионисање.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Интриге Бакингемске палате

* Обавезна поља