zandari-vucicБЕОГРАД — Министарство унутрашњих послова објавило је документе – кривичну пријаву против припадника Жандармерије и службене белешке о инциденту током Параде поноса.

МУП на свом сајту, уз сагласност надлежног тужилаштва, даје јавности на увид кривичну пријаву против припадника Жандармерије због сумње да су 28. октобра 2014. око 11.30 часова, на углу улица Бирчанинове и Светозара Марковића „извршили кривично дело напад на војно лице у вршењу војне службе“.

„Уз сагласност тужиоца, објављујемо и службене белешке осумњичених припадника Жандармерије, из којих се јасно види да су закључци о покретању дисциплинског поступка, које је објавио заштиник грађана Саша Јанковић, сублимација њихових изјава и интерни документ МУП-а, а не званичан став МУП“, наводи се у саопштењу.

На сајту МУП је наведено и да је „једини документ који се може сматрати валидним извештај Сектора унутрашње контроле, који је овлашћен за испитивање законитости у раду припадника МУП-а“.

„Из објављених белешки се може видети и да су припадници Жандармерије догађај објаснили на готово истоветан начин“, навео је МУП.

Додаје се и да се „стављањем на увид ових докумената још једном потврђују тврдње министра унутрашњих послова Небојше Стефановића“.

„Ко сте ви да нас заустављате“

„Око 11.20 приметио сам да се према нама креће група од четири непозната лица. Наведена лица су стигла до самог кордона, а с обзиром на то да се ради о лицима која су својим изгледом и понашањем личила на лица којима је намера да покушају да пробију кордон од њих су документа затражили полицијски службеници“, наводи се у белешци.

Такође у изјави водника полиције 1. класе Далибора Ђорђевића пише и да су се полицијски службеници понашали врло професионално.

„Лица су одбила да дају било какав идентификациони документ и при том су се понашала крајње дрско и безобразно. Једно лице је из џепа извукло предмет за који се није могло претпоставити о чему се рад, али је уз претње, псовке и вређања помињало припадност Војсци Србије. Лица су у једном моменту направила покрет према кордону, имала намеру да пробију кордон и физички се обрачунају са полицијским службеницима“, пише у белешци.

Између осталог, наводи се и да је група људи узвикивала „Ко све ви да нас заустављате“, „Знате ли ко смо ми“ и да се потом догодио физички сукоб.

„Једно лице је скочило и преко подигнутих штитова ухватило командира за опрему и намери да се физички обрачуна. Остала три лица су покушала да искористе пометњу и покушала да нас одгурну. Док је трајао физички обрачун, лице које је напало командира се окренуло и затвореном шаком десне руке ме ударило у пределу браде. Нанета ми је лака повреда у виду отеклине“, стоји у белешци.

Кривичне пријаве против седморице

Кривичне пријаве су поднете против полицијских службеника Предрага Митровића, Славка Стојановића, Драгана Савића, Далибора Ђорђевића, Бобана Лекића, Митра Милосављевића, Радета Матића и Златка Гигића.

Њима се на терет стављају кривично дело напада на војно лице у вршењу војне службе и кривично дело злостављање и мучење.

У образложењу се наводи да постоје основи сумње да су пријављени полицијски службеници Четвртог одреда Жандармерије у Нишу извршили кривична дела према неименованим, заставнику прве класе и старијем воднику прве класе, који су по плану руководиоца обезбеђења председника Владе Србије одређени да обезбеђују претходнице обезбеђења председника Владе, односно да изврше припрему његовог доласка у Крунску улицу у Београду.

Наводи се да су полицијски службеници осумњичени за злостављање и мучење према грађанима Андреју Вучићу и Предрагу Малом.

У кривичној пријави се наводи да је, према службеној белешци припадника војске Андреј Вучић показао личну карту и тражио од полицијских службеника да га пусте како би отишао у посету својим родитељима, после чега је припадник Жандармерије ухватио руком у пределу груди Вучића и одгурнуо га.

Полемика Јанковића и Стефановића

Јанковић је јуче објавио на свом сајту део докумената на основу којих је, како је раније изјавио, поднео кривичну пријаву против двојице припадника Војне полиције, после сукоба са припадницима Жандармерије током Параде поноса.

Тим документима, наведено је на сајту, демантују се тврдње Стефановића, који је рекао да изнети наводи о инциденту постоје само у изјавама Жандармерије и да Сектор унутрашње контроле ни у једном тренутку не тврди оно што у својим изјавама износи омбудсман.

Стефановић је раније данас поновио да је омбудсман објавио само извештаје припадника Жандармерије који су учествовали у инциденту током Параде поноса, а не став МУП-а.

Он је додао и да омбудсман, кад следећи пут буде имао питања за МУП, може слободно да позове и да ће му све бити објашњено, при чему неће бити никаквих проблема.

„Ни Саша Јанковић ни било ко други неће утврђивати шта је став МУП-а“, нагласио је Стефановић, објаснивши да у МУП-у постоји за то законска процедура, која се поштује.

Он је рекао и да је на сајту заштитника грађана објављен интерни документ МУП у коме командант Жандармерије обавештава директора полиције, односно преко њега Сектор унутрашње котнроле шта су изјаве припадника Жанадрмерије који су учествовали у догађају.

Потом је Јанковић саопштио, поводом инцидентата током Параде поноса, да је нужно да се у Србију „што пре врати законито стање у коме сваки државни орган ради оно што му је надлежност и извршава обавезе које му Устав и закони налажу“.

Он је у саопштењу поручио да између државних органа не може да постоји полемика у стварима у којима су њихов однос и међусобне обавезе уређени императивним прописима.

„Заштитник грађана мора да изврши своју контролну функцију, а други државни органи дужни су да му пруже све податке које поседују, а који су неопходни за остваривање његовог контролног или превентивног деловања“, нагласио је Јанковић.

Према његовим речима, „само на тај начин могу се идентификовати сви пропусти који су у конкретном случају допринели или довели до кршења права грађана прекомерном употребом силе, установити њихови узроци и исти отклонити“.

Како је за Б92 речено, полиција и ВБА до понедељка имају рок да доставе информације Одбору за безбедност о наводима омбудсмана.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Инцидент са Андрејом Вучићем на сајту МУП-а

* Обавезна поља