telekom-02ДОЈЧЕ телеком“ је најозбиљнији кандидат за куповину „Телекома Србија“, како сазнају „Новости“. Да би ушли на српско тржиште Немци ће морати да плате више од милијарду евра, колико је неопходно за већински пакет акција најпрофитабилнијег домаћег предузећа. Целокупни процес приватизације могао би да буде окончан најраније на јесен, с обзиром на то да ће тендер за избор приватизационог саветника за продају „Телекома“ бити завршен до маја.

Колико ће тачно капитала држава понудити, од 78,1 одсто акција које поседује, и по којој цени, процениће управо изабрани саветник, а, на крају, коначну реч ће дати Влада. Према сазнањима „Новости“, за наш „Телеком“ заинтересовани су још и Аустријанци, Турци и оператер из Мексика, али с обзиром на то да „Дојче телеком“ покрива готово читав западни Балкан, осим Словеније и Србије скоро је сигурно да ће управо они ући на српско тржиште.

Велики проблем је, међутим, чињеница да је немачка компанија куповином оператера у окружењу, попут Македоније, Словачке, Хрватске, Црне Горе и Мађарске, смањивала број запослених за најмање половину, а негде је отпуштено и две трећине радника. С друге стране, неписано правило европских компанија каже да се око пет процената постигнуте цене улаже у социјалне програме. Рачуница синдиката „Телекома“ је да би по тој логици без посла могло да остане најмање 4.000 радника. Када се све стави на папир испада да ће радници морати да се задовоље са по 750 евра по години стажа, на шта они, како кажу, неће пристати.

Споразум који су репрезентативни представници запослених потписали још са владом Мирка Цветковића гарантује 950 евра за сваког радника који буде проглашен технолошким вишком. Ивица Цветановић, председник Конфедерације слободних синдиката, наводи да нових договора није било, што значи да стари још важи.

– Приватизацију би требало одложити за нека боља времена, јер ће се због кризе добити нижа цена – каже Цветановић. – Уз професионални менаџмент компанија би могла још боље да послује. Уколико, међутим, приватизациони саветник одлучи да је боље продати „Телеком“ наши синдикати ће учествовати у изради социјалног програма за запослене.

Ово српско предузеће је у прошлој години остварило 14 милијарди динара чистог профита, па је то један од разлога зашто се синдикати оштро противе продаји.

– Још нисмо утврђивали детаље, али је један од предлога да не буде отпуштања радника најмање пет година од продаје компаније, а за технолошке вишкове морају бити обезбеђене високе отпремнине – каже наш саговорник.

ОДБИЈЕНО 950 МИЛИОНА ЕВРА

ПРЕ четири године, процена је била да цела компанија вреди око 2,2 милијарде евра, па је тадашња влада за пакет од 51 одсто тражила минимум 1,4 милијарде евра. Једини понуђач, аустријски „Телеком“, није био спреман да издвоји толику суму одједном, већ само 950 милиона евра у кешу и остатак за инвестиције, па је тендер пропао.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Немци купују Телеком

* Обавезна поља