iranski-nuklearni-program-pregovori-03reutersfoto-reuters_ffТЕХЕРАН – Иранске власти су данас демантовале да су са САД постигле споразум о извозу вишка обогаћеног уранијума у Русију, што би представљало уступак званичног Техерана у циљу постизања свеобухватног уговора о нуклеарној енергетици са шест светских сила.

Америчка новинска агенција АП је, цитирајући неименоване дипломате, синоћ објавила да су Техеран и Вашингтон постигли начелни споразум о формули за извоз у Русију већег дела иранског обогаћеног уранијума, који може да се користи за производњу нуклеарног оружја, пренео је Ројтерс.

Дипломате су за АП такође откриле да је током децембарских преговора Ирана и шест светских сила по први пут направљен каталог, у којем су назначене области потенцијалног договора и различити приступи преосталим спорним питањима. Портпарол иранског Министарства спољних послова Марзијех Афкам је, међутим, данас изјавила да „није постигнут никакав споразум на тему нуклеарне енергије“.

„Такве вести се шире из политичких мотива, а њихов циљ је да угрозе климу преговора и отежају постизање договора“, истакла је Афкам, а пренела иранска новинска агенција ИРНА.

Та агенција је такође пренела изјаву једног неименованог извора, укљученог у преговоре, који је негирао извештаје о постигнутом споразуму са САД. „О теми извоза обогаћеног уранијума се прича већ неко време, али до сада није постигнут договор о томе“, рекао је извор.

Са друге стране, шеф иранске Агенције за атомску енергију Али Акбар Салехи је синоћ изјавио да се 12-годишњи нуклеарни спор Ирана и западних сила ближи крају.

„Нуклеарно питање ће без сумње бити разрешено у корист Ирана и ускоро ћемо моћи да славимо победу наше земље“, рекао је Салехи синоћ на вечерњој молитви у једној џамији у Техерану.

Иран пориче да жели да направи нуклеарно оружје, тврдећи да његов нуклеарни програм има искључиво мирнодопске циљеве, али ипак преговора са САД, Русијом, Кином, Британијом, Француском и Немачком о смањењу тог програма не би ли се решио санкција Запада, које тешко оптерећују његову економију.

Наставак преговора Ирана и шест светских сила је предвиђен за 15. јануар у Женеви. Преговарачи се надају да би оквирни споразум могао да буде постигнут до марта, а завршни до 30. јуна.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Иран демантовао САД

* Обавезна поља