hasan-rohani-govorЊУЈОРК – Председник Ирана Хасан Рохани је у говору на Генералној скупштини Уједињених нација рекао да његова земља „није апсолутно никаква претња свету“.

У говору који је с пажњом праћен због могућих знакова отопљавања односа са САД, Рохани је осудио нападе беспилотним летилицама на „невини народ“ и употребу санкција против његове земље. Он је изразио наду да ће администрција америчког председника Барака Обаме имати политичке воље за избегавање утицаја и притиска „ратнохушкачких групација“ на питање иранског нуклеарног програма.

Рохани је рекао да је Иран спреман да постигне „оквир“ за отклањање разлика са САД по питању свог нуклеарног програма и да је спреман да учествује у нуклеарним преговорима, али под одређеним условима, пренела су агенције.

Ирански лидер је поновио да Иран свој нуклеарни програм развија „искључиво у мирнодопске сврхе“.

„Нуклеарно оружје и друго оружје за масовно уништење немају места у иранској безбедносној и одбрамбеној доктрини и контрадикторно је нашем верском и етичком уверењу“, рекао је Рохани.

Он је додао да међународна заједница мора да прихвати иранску нуклеарну активност, за коју западне земље тврде да крију намеру развоја нуклеарног оружја.

Он је осудио међународне санкције према Ирану, упоредивши их са казненим мерама према Ираку док је Садам Хусеин био на власти. Рохани је додао да због тих санкција пати обичан народ, а не политичка елита. Савет безбедности УН је увео четири рунде санкција против Техерана због обогаћивања уранијума. Рохани је, међутим, рекао да је „илузија и крајње нереално претпоставити да би мирнодопска природа иранског нуклеарног програма могла бити осигурана путем спречавања тог програма уз помоћ незаконитих притисака“.

На свом првом појављивању на светској сцени у функцији иранског председника Рохани је оценио да је највећа претња Блиском истоку могућност да хемијско оружје падне у руке екстремистичких и терористичких групација. Иран је један од најоданијих савезника сиријског режима, подсетила је агенција АП.

Рохани је говорио неколико сати након што је Обама на Генералној скупштини рекао да жели „значајан споразум“ са Ираном уколико он буде радио на отклањању међународне забринутости због свог нуклеарног програма.

„Нацисти починили злочин против Јевреја“

Ирански председник Хасан Рохани признао је да се у историји догодио холокауст пошто су нацисти починили “злочин достојан осуде” против јеврејског народа.

“Ја нисам историчар, али генерално могу да кажем да је сваки злочин против човечности у историји, укључујући и злочин нациста према Јеврејима, достојан прекора и осуде”, рекао је Рохани у изјави за америчку телевизијску мрежу CNN током боравка у Њујорку, где је присуствовао редовном годишњем заседању Генералне скупштине Уједињених нација.

Он је додао да када се говори о размерама холокауста, на историчарима је да се тиме баве, пренела је агенција Ројтерс.

Британска агенција подсећа да су израелски званичници оштро критиковали Роханија што се није, наводно, одрекао реторике свог тврдокорног претходника Махмуда Ахмадинежада који је изражавао “сумњу у вези са холокаустом”.

Бењамин Нетанијаху: Роханијев говор циничан, пун хипокризије

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је рано јутрос оштро критиковао говор иранског председника Хасана Роханија, за који је рекао да је циничан и пун хипокризије.

„Као што се очекивало то је био циничан говор пун хипокризије“, навео је Нетанијаху у саопштењу, додавши Рохани је говорио о људским правима чак и ако иранске снаге учествују у убијању невиних цивила у великом обиму у Сирији.

Нетанијаху је такође осудио Роханија што осуђује тероризам, чак и ако ирански режим користи тероризам у десетинама земља широм света, како је казао. Он се такође осврнуо на Роханијево понављање позиције Техерана да развој нуклеарног програма служи искључиво у мирољубиве сврхе.

То је тачно иранска стратегија, да разговора и добија на времену како би напредовао у својој способности да развије нуклерно оружје.Рохани то добро зна, закључио је израелски премијер, нагласивши да међународна заједница мора да тестира Иран не по његовим речима,већ по акцијама.

Нетанијаху одбија да искључи могућност војног удара на иранаска нуклеарна постројења.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Иран није претња свету

* Обавезна поља