ISIS-zarobljeniciСамопрокламована Исламска држава издала је више ултиматума за хрићане на својој територији, понудивши им три главне могућности: да пређу у ислам, потпишу уговор о понашању или да се иселе.

Како преносе сиријски извори, исламисти су поставили ултиматум хришћанима на деловима територије коју контролишу, а један од њих је да прихвате плаћање пореза за немуслимане.

„Уговор о безбедности“, који је саставио лидер ИСИС-а Абу Бакр ал-Багдади, садржи заповести којих се сви хришћани морају придржавати.

Забрањени су: подизање цркава, излагање муслимана хришћанским симболима, као и хришћанске молитве пред муслиманима.

Сигурносни уговор састоји се од 11 конкретних захтева, које морају да поштују сви хришћани који су одлучили да остану у граду.

Њима се забрањује оснивање цркава, излагање муслимана хиршћанским симболима, подривање Исламске државе, поседовање оружја и трговина свињетином и вином, као и „сакривање шпијуна“.

Исламисти су објавили серију фотографија које приказују десетине хришћана који су одлучили да потпишу уговор и плате порез за немуслимане.

Џихадисти су обећали да ће заштити имовину хришћана, који неће морати да пређу у ислам и остаће безбедни, навела је та група, додајући да ће они који не испуњавају услове уговора, бити третирани као борци.

Како наводе локални извори, Исламска држава је одузела хришћанима личне исправе.

Ал Каријатајин има око 40.000 становника, укључујући сунитске муслимане и хришћане.

Град је од стратешке важности за џихадисте јер повезује Палмиру са подручјем Каламуна.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на ИСИС дао ултиматум Хришћанима

* Обавезна поља