dacic-misa-banana 1„Чим напустим земљу, неко грдно чудо мора да се деси”, речи су којима је премијер Александар Вучић у Берлину прокоментарисао снимке из 2008. и 2009. године на којима су приказани састанци Родољуба Радуловића, алијас Мише Банане, с Ивицом Дачићем, тадашњим министром унутрашњих послова и ондашњим челним људима српске полиције.

Видео-записи без тона објављени су на сајту Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК). Начинили су их скривеним камерама, како је у пропратном тексту написао уредник тог портала Стеван Дојчиновић, агенти српске обавештајне агенције, пратећи Радуловића као припадника нарко-клана током операције „Мост”.

На њима се виде и људи из врха тадашњег Дачићевог кабинета Бранко Лазаревић и Вања Вукић, као и саветник за безбедност Ивица Тончев. Снимци су направљени од 29. новембра 2008. до 7. априла 2009. године.

„Није реч о тајном састанку, већ о тајном снимку”, узвратио је Дачић у писаном реаговању, наводећи да ови снимци не представљају ништа ново. Он је додао да је у поменуто време неколико пута разговарао са Радуловићем, кога познаје више од десет година и који тад није имао криминогени досије. Тврдећи да се на њега по стоти пут „пуца истим метком”, садашњи први потпредседник српске владе и шеф дипломатије додао је да то служи само онима који „хоће да буду изнад државе, а за то нису добили мандат на изборима”. По свој прилици алудирајући на своје некадашње коалиционе партнере из Демократске странке, Дачић је додао: „То служи само онима који су ову политичко-полицијско-безбедносну намештаљку припремили да би ме у некој прилици уцењивали, што су ми отворено запретили и у присуству мог коалиционог партнера Драгана Марковића, наводећи да ћу бити српски Санадер ако се определим за коалицију са СНС-ом.” Председник СПС-а је истакао да је кривична пријава против Радуловића подигнута тек фебруара 2011 – две године после Дачићевих сусрета са њим. Дачић је ово исто објашњење неколико пута понављао у прошлости, када би се помињао у „афери Банана”.

Док не прођу наредна два дана до Вучићевог повратка, после чега ће се председник српске владе, према сопственим речима, бавити овим снимцима, треба се присетити и премијерове изјаве дате на конференцији за новинаре 24. августа. Тада је, најављујући да ће ићи у САД, Русију и Кину, рекао да му се чини како се сваки пут кад отпутује „нешто у овој земљи догоди, нека чудна кампања крене”.

И, ето, десило се. Али није први пут. Таблоиди су били први на удару кад су у више наврата у Вучићевом одсуству објављивали „закулисна дешавања” на политичкој сцени, најчешће унутар Српске напредне странке. Тако је у јуну „Блиц” објавио интервју са потпредседницом владе Зораном Михајловић, најављен насловом „Зорана 72 сата на челу Владе”. У том тренутку, у Србији нису били ни Вучић ни Ивица Дачић. Таблоид „Информер” убрзо је напао Михајловићеву, тврдећи да је она за себе рекла да је „нова шефица Владе Србије”, што је „Блиц” демантовао.

Ипак, сада је посреди материјал који компромитује актуелног министра спољних послова и председника напредњачких коалиционих савезника у извршној власти. Какве ће бити њихове политичке импликације – знаће се у зависности од тензије која ће се створити до Вучићевог повратка у Србију, сматра социолог Владимир Вулетић.

– Ако се крене у потпуно размотавање те приче и ако постоје неки тонски записи и слично, то би могло да буде проблематично и за коалицију и за Дачића – каже он. Коментаришући реаговање Ивице Дачића, Вулетић је рекао: „Сада је извесније да ово није дошло из Вучићеве кухиње, јер је Дачић показао да му је стало да ова влада опстане. С друге стране, ова ситуација би могла да доведе до нових избора или његовог избацивања из владе. Свака врста дестабилизације је добра за опозицију”.

goatiОвај „политички метак” Дачићу неће скресати подршку унутар партије, али ни рејтинг, сматра професор Владимир Гоати.

– Дачић има толику подршку у СПС-у и он је сада највештији политичар по таленту, замаху, способностима. Тешко да било који његов потез може да му уздрма позицију. Ипак, ово може да буде добар разлог да напредњаци, који очигледно хоће да се дистанцирају од СПС-а као друге по реду и при том растуће странке, то и учине. СНС је имао пароле које су добро звучале у бирачком телу попут одвајања политике од тајкуна и залагања против олигархије. Ови снимци би поново могли да те слогане актуелизују – сматра Гоати.

По његовом мишљењу, већ дуго се види тихи јаз између СНС-а и СПС-а и не би требало да чуди да елиминација социјалиста из владајуће коалиције и расписивање избора буде крајња путања овог „политичког метка”.

– Ако СПС ипак остане у коалицији, ова ситуација може да доведе до мањег учешћа те странке у подели владајућег плена – закључује Гоати.

ДС хтео наставак коалиције

У свом писаном одговору, Ивица Дачић је навео како је очигледно био циљ да се тајни снимци његове јавне комуникације са Радуловићем, коју није крио, кад-тад злоупотребе у политичке сврхе.

Он је навео и да, кад је био у коалицији са Демократском странком, у следеће три године нико никада није доводио у питање његову позицију министра унутрашњих послова, него су тражили да наставе коалицију после избора 2012. године, преноси Танјуг.

ivica-banana

Вукић: ДС уцењује снимцима

Бивши заменик шефа кабинета министра полиције Вања Вукић изјавио је да не познаје Родољуба Радуловића и да су објављени снимци метод уцењивања Демократске странке (ДС).

Вукић је за телевизију Б 92 рекао да је његов сусрет са Радуловићем на улици у децембру 2008. године, био – случајан.

„Овог човека први пут видим. Не знам ко је, приђе вам неки човек на улици и каже вам било шта”, рекао је Вукић и додао да му Радуловић том приликом није дао коверту коју је држао у руци.

Ивица Тончев, још једна од особа које се виде на снимку, казао је за Б 92 да је састанак са Родољубом Радуловићем 2009. био пословне природе, што су „исти новинари који су објавили снимак” већ проверили и додао да никад није радио у МУП-у.

Дојчиновић: Није било притисака да се објави снимак

Уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић изјавио је да није било притисака када да објави снимке до којих је дошао.

„Извор преко кога сам дошао до њих нема посебних интереса да их објави. Имао сам пуну слободу што се тиче тога шта ћу с њима да урадим. Када год да сам их пустио, увек би неко нашао ’објашњење’ зашто баш тада”, рекао је Дојчиновић за Б 92 и додао да је КРИК планирао пре десетак дана да објави снимке, али је одлучио да одложи све, јер је у том тренутку СПС бирао ново руководство.

Овај млади новинар дуго година се бави истраживачким новинарством. Радио је напре у Центру за истраживачко новинарство (ЦИНС), који је функционисао при НУНС-у и био својеврсна претеча недавно формираног КРИК-а. Познат је и као аутор књиге о Дарку Шарићу под насловом „Шарић: како је балкански кокаински картел освојио Европу”. Добитник је неколико новинарских признања. Маја ове године, руске власти нису му дозволиле улазак у ту земљу кад је требало да одржи предавање на Факултету за журналистику у Вороњежу, па је после двадесетчетворочасовног задржавања на московском аеродрому враћен у Србију. Није никад добио званично објашњење руских власти, али је добио петогодишњу забрану уласка у ту земљу.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Политички метак за Дачића

* Обавезна поља