dusan-janjicДржава мора да истражи од којих тајних служби власник и уредник „Информера“ Драган Ј. Вучићевић добија информације и шта им даје заузврат, сматрају стручњаци.

Подсетимо, Вучићевић је у “Информеру” објавио да је лажне порно-фотографије хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић добио од хрватске обавештајне службе. Иако је касније све порекао, тврдећи да је фотографије добио од “свог извора из српских служби безбедности с којим сарађује више од пет година”, отвара се питање са ким Вучићевић заправо склапа дилове и шта нуди за информације које добија.

Ово питање нарочито је важно ако се има у виду репутација „Информера“ да као провладин лист има приступ поверљивим државним информацијама.

– Истрага је у овом случају неопходна. Држава мора да открије који извор стоји иза лажних порно-фотографија хрватске председнице. Таква дисквалификација и дугорочно наношење штете Србији води у неку од кривичних одговорности. Манипулација информацијама које штете угледу једне државе врло је опасна и мора се открити ко стоји иза тога – каже за “Блиц” аналитичар Душан Јањић.

Колико је опасна сарадња Вучићевића са страним обавештајцима и колика је штета нанета Србији у овом случају више је него очигледно. Наша земља је већ данима предмет спрдње у целом региону. Хрватски медији и јавност згражавају се над порнографским текстом „Информера“, називајући Србију национално острашћеном.

Војно-политички аналитичар Александар Радић каже да се за ширење дезинформација које штете угледу и спољној политици државе сада тешко може тражити кривична одговорност, јер су издаја и велеиздаја избачене из кривичног законика, док би за кривично дело шпијунаже морало да се докаже да је Вучићевић некоме одавао поверљиве државне информације.

У Вишем тужилаштву у Београду јуче нису одговорили на наше питање да ли ће испитати шта се крије иза Вучићевићеве сарадње са хрватским обавештајцима.

Ни Вучићевић јуче није желео да одговори на питање “Блица” са ким то сарађује.

– Одговор ћу дати кад ми се “Блиц” извини што ме је оптужио да сам саучесник у убиству Зорана Ђинђића – рекао је Вучићевић.

У служби хрватске пропаганде

Хрватска има јак мотив да у Србији развије обавештајне механизме, каже Александар Радић.

– Све је то део пројекта изградње хрватске државности и јачања утицаја у региону. Зна се да Хрватска савесно користи рад обавештајних служби за политичку промоцију и да то ради и из Србије – каже Радић.

Он верује да је у случају „Информера“ пре реч о паравојним обавештајним службама које користе новине за ширење дезинформација и испуњење властитих интереса.

– „Информер“ је послужио као средство за илегалне пропагандне активности. А Хрватска је у региону позната по највећем броју паралелних обавештајних служби – каже Радић.

(Миљана Лесковац/Вук З. Цвијић – Блиц)


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Испитати везе Вучићевића и хрватских тајних служби

* Обавезна поља