oliver-ivanovic-u-sudnici.gifСуђење Оливеру Ивановићу и четворици Срба оптужених за убиства косовских Албанаца 1999. и 2000. године биће настављено данас у Основном суду у северном делу Косовске Митровице.

„Почиње такозвани доказни поступак, који је у суштини суђење, заправо оно што јавност под суђењем подразумева”, каже за наш лист Небојша Влајић, адвокат из тима за одбрану Оливера Ивановића.

Према закону, прво ће, како објашњава Ивановићев адвокат, своје сведоке извести тужилаштво, којих ће, према најави, бити неколико десетина, па ће њихово сведочење, будући да ће свакога дана сведочити по један сведок, трајати вероватно неколико недеља. Након тога на реду су сведоци одбране, којих, такође према његовим речима, има неколико десетина, а могуће је да међу њима буду и неки од бивших међународних званичника на Косову. Сведоке ће прво испитати јавни тужилац, а након тога ће и одбрана и окривљени имати право да их испитају.

Лидера Грађанске иницијативе СДП, који је у притвору од 27. јануара 2014, косовске власти и Еулексов тужилац оптужили су за ратне злочине, за које се Ивановић на почетку суђења 18. децембра прошле године изјаснио да није крив.

Ивановићу се ставља на терет да је 1999. предводио чуваре моста на Ибру у Косовској Митровици и да их је подстрекивао на ратне злочине и на извршење ратних злочина над албанским становништвом.

Драгољуб Делибашић, бивши официр МУП-а Србије, терети се за подстрекивање на злочине против албанског становништва. Он је оптужен да је 2000. године као командир полиције у Косовској Митровици са Ивановићем као вођом „српске паравојне групе Чувари моста” подстрекивао полицајце да упадну у неколико зграда у Северној Митровици и протерају и убију албанске цивиле који су ту живели. Илија Вујачић, Небојша Вујачић и Александар Лазовић се терете да су као део групе „Чувари моста” убили и покушали да убију Албанце 2000. године. Они су први пут изведени пред судско веће 26. августа када су се изјаснили да нису криви.

Поред подршке државе Србије борби Оливера Ивановића за – како је раније рекао Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ – поштено и правично суђење, подршку су му упутили и бивши међународни званичници који су радили на Косову.

У заједничкој изјави за медије више истакнутих бивших међународних представника Унмика и ОЕБС-а навело је да то што је Ивановић притворен 12 месеци крши европске норме о претпретресном притвору, и то норме које Еулекс управо жели да успостави на Косову. Они бране притвореног Ивановића и доводе у питање његово судско гоњење за наводне ратне злочине током рата на Косову. „Ранија истрага УН, спроведена у периоду 2000–2003, доказала је да господин Ивановић није био повезан са убиствима Албанаца на Косову”, наводи се у изјави шест високих званичника Унмика и ОЕБС-а и шефова у Митровици, у периоду између 1999. и раних двехиљадитих, коју је 16. јануара писаним путем редакцији „Косово Север” доставила странка Оливера Ивановића. Она је упућена и водећим међународним организацијама на Косову, потврдила је за тај портал сестра Оливера Ивановића Наташа Илић Ивановић.

Адвокат Влајић каже да се међу сведоцима одбране налазе и неки од бивших међународних представника који су јавно стали на Ивановићеву страну. „Ми ћемо вероватно предложити многе од њих за сведоке одбране, људе који су у то време заузимали важне положаје на Косову у оквиру УН или страних мисија. То су људи од највећег угледа, који су свакодневно сарађивали, виђали се и познавали Оливера Ивановића. Сви су се понудили да сведоче у његову корист, јер знају да то што му се ставља на терет није нити може да буде истина”, истиче Влајић.

Подршка шесторке бивших високих међународних представника

Подршку Оливеру Ивановићу именом и презименом потписало је шест бивших високих међународних представника Унмика и ОЕБС-а. То су: Вилијам Л. Неш, бивши регионални администратор Унмика у Митровици; Ентони Клиланд Велч, такође бивши регионални администратор Унмика у том граду; Керолин Мекул, добитница канадске медаље за очување мира (на Косову), адвокат и правни заступник (из Канаде), бивши директор митровичког региона у Мисији ОЕБС-а на Косову; Ијан Кинг, бивши шеф Канцеларије ЕУ, Митровица, Унмик; Мајкл Китс, бивши шеф одељења за јавно информисање, Митровица, Унмик; и Џемс Х. Фит, бивши вршилац дужности регионалног администратора и заменик регионалног администратора, Митровица, Унмик.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Наставак суђења Оливеру Ивановићу

* Обавезна поља