penzioneri2БЕОГРАД –Држаавна секретарка у Министарству рада запошљавања и соцјиалне политике Бранкица Јанковић изјавила је данас да исплата пензија никако не сме и не може бити угрожена због штрајка.

„Министарство је донело одлуку о обезбеђивању минимума процеса рада за време штрајка којим је предвиђено да се исплата пензија – рад на исплати пензија, мора поштовати у пуном обиму”, рекла је новинарима Јанковић.

Према њеним речима, то значи да исплата пензија грађаним Србије никако не може бити доведена у питање.

„У протекла два дана се негде у медијима појављивало обавештење да за сада није угрожена исплата пензија, али то није за сада, јер исплата пензија никако не сме и не може бити угрожена због штрајка”, рекла је Јанковић, додајућ да се исплата пензија и за време штрајка у оквиру минималног процеса рада ради у пуном обиму.

У Републичком ПИО фонду јуче су најавили протест запослених из целе Србије уколико са надлежнима не постигну договор да им се примања, која су умањена за 30 одсто врате на претходни износ, односно фебруарски ниво. Да ли ће протест бити одржан у петак или неког другог дана зависи од одобрења полиције, а трајаће док им се не испуни тај захтев.

Без повећања плата у ПИО до 30 одсто из својих прихода

БЕОГРАД – Руководство Фонда ПИО саопштило је данас да плате запослених у Фонду више неће моћи да се увећавају по основу сопственог прихода до 30 одсто, што је раније био случај.

Тиме ће, како се наводи, бити примењена препорука Државне ревизорске институције према којој се одредба Закона о платама у државним органима и јавним службама, која даје могућност увећања плата из сопствених прихода до 30 одсто, не односи на Фонд ПИО.

Зараде запоселних у Фонду раније су увећаване на основу тог закона и Уредбе о коефицијентима за обрачун плате, појаснило је руководство Фонда у саопштењу.

Руководство, такодоје, наводи да пензионери немају разлога за узнемиреност и да ће у време штрајка, који у том фонду траје већ трећи дан, пензије исплаћивати без било каквог застоја за све категорије пензионера, без обзира колико штрајк буде трајао.

Послови исплате пензија изузети су из минимума процеса рада, што значи да запослени који раде на исплати пензија не могу обуставити рад, односно не могу штрајковати, што је у складу са Одлуком Министарства рада, запошљавања и социјалне политике и Одлуком директора Фонда о минимуму процеса рада.

Исто важи и за послове медицинског вештачења, а то значи да лекари спроводе вештачење по динамици која је већ утврђена и по утврђеној сатници.

Сви остали послови чијим одлагањем би се угрозило нечије здравље или нанела материјална штета појединцу или Фонду, обављају се без застоја, наведено је у саопштењу Фонда ПИО.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Исплата пензија се не доводи у питање

* Обавезна поља