луганск22.15 – Русија: Сателитски снимци НАТО-а са руским трупама на граници са Украјином направљени 2013. године

Сателитски снимци НАТО-а са руским трупама, које се наводно налазе на граници са Украјином, направљени су у августу 2013. године, саопштио је у четвртак високи званични представник Генералштаба Русије.

“На овим снимцима су приказане јединице руске војске Јужног војног округа које су прошлог лета одржавали разне вежбе укључујући и оне у близини границе са Украјином“, – рекао је он.

Ових дана НАТО је објавио у медијима сателитске снимке који наводно сведоче о томе да је Русија поставила, у близини границе са Украјином, додатних 35-40 хиљада војника.

22.05 – Руски држављани суочени су са све већим ризиком да, на захтев америчких власти, буду приведени или ухапшени у некоj трећоj земљи, нарочито од кад су СAД увеле санкциjе Русиjи, саопштило jе руско Mинистарство спољних послова.

21.10 – Данас почињемо са формирањем народне војске Републике Доњецк, рекао је један од лидера НР Доњецк Денис Пушилин, преноси Итартас.

20:40 – Кристин Лагард: ММФ ће одобрити програм помоћи Украјини почетком маја

Програм за Украјину треба бити представљен на усвајање Савета директора ММФ-а крајем априла или почетком маја, изјавила је директорка фонда Кристин Лагард.

На питање да ли ће програм подразумевати средства за гашење украјинског дуга за гас према Русији и благовремено обављање текућих плаћања, уследио је генерално потврдан одговор. Програм ће „подразумевати могућности за основано плаћање било којим законским кредиторимa“, – рекла је Лагардова.

На питање колико је она уверена у успех украјинског програма, Лагардова је одговорила: „Ми не водимо преговоре базиране на неуспеху“.

20:15 Сергеј Аксијонов: Мора се чути глас народа који протестују на истоку Украјине

СИМФЕРОПОЉ– Премијер Крима Сергеј Аксијонов рекао је данас да се мора чути и глас грађана који протестују на истоку Украјине, не само у земљи него и на међународној арени.

„Сигуран сам да треба чути и глас народа из Луганска, Доњецка и Харкова. То треба да чује и међународна заједница”, рекао је Аксијонов и додао да Русија морално подржава демонстранте, а да су становници Крима такође спремни да им дају моралну и материјалну подршку.

„Они сигурно могу рачунати на нас у том погледу”, рекао је он.

Аксијонов је у разговору за телевизију Рен рекао да сумња да ће власти у Кијеву предузети драстичне акције.

„Мислим да се неће на то одлучити. И сигуран сам да ће их дух који је показао народ на југоистоку земље одвратити од таквих неразумних и ирационалних корака”, рекао је он, додајући да ће конфликт – уколико падне крв – прећи на други ниво.

Аксијонов је рекао да је садашња ситуација директна последица потпуно глупих, исхитрених, ирационалних и пре свега непоштених акција незаконитих кијевских власти. „Народ настоји да заштити своја права. Али је то немогуће у једној таквој држави, на жалост”, рекао је кримски премијер.

19.35 – Британија, Шведска и Пољска траже од ЕУ да пошаље у Украјину правосудне и полицијске саветнике како би помогли стабилизацији те земље, јавља Ројтерс.

19.17 – Проруски демонстранти у Луганску одбили понуђену амнестију. Наводе да ће положити оружје једино ако Кијев пристане на референдум о будућности тог региона, јавља Ројтерс.

18.02 – Око 1.700 грађана града Луганска, на истоку Украјине, окупило се данас код зграде управе Службе безбедности (СБУ), коју су заузели, да би је одбранили од очекиваног напада украјинских специјалаца. Како се радно време завршава, окупља се све већи број грађана.

17.25 – Александар Лукашевич: Русија не предузима никакве војне активности на теритиорији Украјине

Москва — Русија не предузима никакве војне активности на теритиорији Украјине, изјавио је представник руског Министарства иностраних послова Александар Лукашевич.

Према његовим речима, Украјина је путем мреже ОЕБС-а за комуникацију упутила позив Холандији да 10. априла упути своје представнике у Кијев, ради помоћи у „отклањању забринутости у вези са војном активношћу Руске Федерације у зони примене мера за јачање поверења и безбедности на територији Украјине“.

У позиву се, рекао је Лукашевич, наводи да ће област посете бити прецизирана после доласка холандске групе и може бити проширена.

„Желим да нагласим да на територији Украјине Русија не спроводи никакве војне активности. Зато, колико год ширили ‘област посете’, неће бити пронађени њени ‘трагови'“, рекао је представник руског МИП-а, додајући да су то, између осталог, потврдили резултати рада инспекторске групе у којој су били Данци, Немци, Пољаци, Аустријанци и Швеђани, који су посетили Украјину од 20. марта до 2. априла и били у областима Харкова, Доњецка, Мариупоља, Николајева и Одесе.

„Очигледно су у Кијеву имали у виду активност Русије на Криму. Тамо се заиста уочава одређена активност у вези са украјинском предајом бродова и технике инвентаризацијом војних објеката“, рекао је Лукашевич, додајући да по завршетку пописивања неће бити препрека за међународну инспекцију на Криму, али ће „одговарајуће захтеве бити потребно упутити не у Кијев, већ у Москву“.

16.10 – Група руских посланика формално је затражила од тужилаца да покрену истрагу против бившег совјетског лидера Михаила Горбачова због издаје у вези са распадом Совјетског Савеза, рекао је један од посланика.

15.46 – НАТО објавио сателитске снимке руских трупа близу границе са Украјином.

На фотографијама се виде две ваздухопловне базе у које се смештени „сухоји“ и јуришни хеликоптери, као и базе специјалаца и оклопних снага.

15.30Владимир Путин је послао писмо лидерима земаља Европе које купују руски гас, наводећи да је испорука гаса угрожена услед растућег дуга Украјине.

15.24 – Русија неће бити приморана да ради како јој Запад нареди, наводи заменик премијера Русије, Игор Шувалов.

„Тражићемо начине да заштитимо своје интересе. Никакве претње неће натерати ни председника Владимира Путина, нити било ког другог политичара, да ради онако како то желе САД, Немачка или други партнери“, наводи Шувалов, јавља Итар-Тасс.

14.30 – ПССЕ ограничила овлашћења руске делегације, делегација Русије напустила пролећно заседање ПССЕ

ПССЕ изгласала проширење санкција, које су првобитно предложене у нацрту резолуција, за овлашћења руске делегације – она не само да је лишена права гласа до краја године него не може ни да ради у руководећим структурама Скупштине, као ни да учествује у надгледању избора.

Већина у ПССЕ, на заседању у четвртак, подржала је измену која осуђује припајање Крима Русији.

Истовремено ПССЕ одбацила је измену о анулирању овлашћења руске делегације у Скупштини.

Делегација Русије одмах напушта пролећно заседање ПССЕ због ограничења њених овлашћења, изјавио је лидер делегације Алексеј Пушков.

“Ми нећемо учествовати у даљем раду ове седнице и остављамо за собом право разматрања даљег учествовања Русије у ПССЕ“, – рекао је он.

ПССЕ је данас донела резолуцију која осуђује Русију због припајања Крима: делегација Русије је до краја године лишена права гласа у Скупштини и искључена из свих руководећих органа као и права учествовања у надгледању избора.

14.00 – Украјинска војска почела је да довлачи тенкове у Доњецк, мање од 24 часа пре истека ултиматума који су украјинске власти дале сепаратистима да напусте окупиране објекте. Специјалци већ распоређени у Доњецку и Харкову, јављају украјински медији.

Према наводима Раше тудеј, неколико локалних становника је повређено у покушају да заустави тенкове.

13.52  Српски представници у Парламентарној скупштини Савета Европе били су уздржани приликом изгласавања резолуције о ситуацији у Украјини, објављено је данас на сајту СЕ.

13.30 – ПССЕ одбила да замрзне чланство Русије у Скупштини до краја 2014. године.

Посланици Савета Европе одбацили су измену Британца Роберта Волтера који је предложио да се “анулира“ ауторитет делегације Русије у ПССЕ.

ПССЕ разматра данас питање ауторитета делегације Русије због уједињења Крима са Русијом. На расправу је изложен и нацрт резолуције који подразумева “благе санкције“ уз одузимање права гласања делегацији Русије до краја ове године.

13.12 – Представници Русије, САД, Украјине и Европске уније састаће се следећег четвртка у Женеви у покушају да се пронађе решење за окончање кризе у Украјини, рекли су данас неименоване европске дипломате. Москва, међутим, тражи да се прецизира агенда тог састанка, о којем појединости још нису познате, али дипломате ЕУ тврде да ће га бити следеће седмице, јавио је Ројтерс.

12.44 – У Стразбуру се данас, без присуства руске делегације, одржава седница Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ), на којој се одлучује о лишавању руских парламентараца овлашћења због позиције Москве око Крима, известиле су руске агенције.

12.25 – Руска влада не намерава да уводи осветничке санкције против западних земаља у вези са ситуацијом у Украјини, изјавио је први заменик премијера Русије Игор Шувалов, преноси РИА Новости.

Шувалов сматра да ће Русија наћи начин да превазиђе последице санкција и да ће деловати само на основу сопствених интереса, „имајући у виду заједничке интересе који постоје у свету“.

11.55 – Ако Русија хоће дијалог, мора прво да повуче трупе са украјинске границе, поручио генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен, преноси Ројтерс.

11.45 – Виктор Јанукович, бивши председник Украјине и чланови његове владе, „опрали“ су 77,2 милијарде долара, кроз корупцију, злоупотребу државних фондова и проневеру, показује наводно 126 материјала из истраге, објавио је Униан.

11.32 – Крим је напустило 2.716 украјинских војника и њихових породица, јавља Униан.

11.00 – Премијерка Летоније Лаимдота Страујума не верује да би се Русија усудила да у садашњој кризи око Украјине и након анексије Крима нападне једну чланицу НАТО и Европске уније.

„Грађани су помало узнемирани развојем збивања, имајући у виду догађања из прошлости. Сви прате шта се сада дешава у Украјини“, казала је летонска премијерка.

Председница владе Летоније позвала је етничке Русе у Летонији који чине четвртину становништва земље а њих 200.000 нема летонско држављанство, да узму летонско држављанство.

„Оптужбе од стране Русије слушамо већ неко време. Не мислим да би руска заједница у Летонији желела да живи у границама Русије. То би био повратак у прошлост. Животни стандард у Летонији је виши него у Русији“, рекла је премијерка.

За летонску владу црвена линија у садашњој кризи би био улазак руских трупа у Украјину.

„По мом мишљењу Крим је већ на дуго време изгубљен. Али ако руска војска одлучи да пређе границу Украјине на истоку нужна би била одлучна реакција Запада у виду спремних санкција“, казала је премијерка.

10.54 – Чешки премијер Бохуслав Соботка изјавио је данас у Прагу уочи разговора са генералним секретаром НАТО Андерсом Фогом Расмусеном да НАТО не би требало да због Русије шаље своје војнике у Украјину, већ да реагује искључиво ако би била нападнута чланица западног војног савеза.

10.39 – Проурски активисти у Лугановску намеравају да прогласе народну републику по угледу на Доњецк и Харков, изјавио је новинарима члан самопроглашене Народне владе Доњецка Сергеј Циплаков, преноси Правда.

„У блиској будућности, највероватније већ колико сутра, присталице федерализације Украјине у Луганску прогласиће народну републику“, казао је он. Присталице федерализације у Доњецку у сталном су контакту са истомишљеницима у Луганску и размењују информације.

Народне републике Доњецк и Харков проглашене су 7. априла и најавиле су да ће до 11. маја одржати референдум.

10.38 – Противници федерализације Украјине заказали су за суботу, 12. април, велики протест у Харкову за очување јединства земље. У Харкову и Доњецку присталице федерализације прогласиле су народну републику.

10.23 – Светска банка упозорила је Украјину да нема право да рачуна на попустљивост међународних кредитора док решава кризу, јавља Итар-тасс. „Украјина доживљава макроекономску кризу. Али и пре недавних догађаја, та земља је имала веома спор раст. За одржавање стабилности привреде неопходне су опсежне реформе. Мислим да је без њих немогуће стати на чврсто тле“, изјавила је потпредседница за Европу и Централну Азију дирекотора Светске банке Лора Так.

10.18 – Милиција Донбаса блокира аутобусе са присталицама кијевских власти

Присталице федерализације Украјине блокирале су два аутобуса са присталицама нове власти Кијева које су стигле у Доњецк како би растерале демонстрације.

“Блокирани су око регионалног војног Центра за регрутацију. Или је “Десничарски сектор“, или су Американци. Тренутно утврђујемо“, – рекао је заменик руководиоца народне милиције Донбаса, Сергеј Циплаков.

Према његовим речима, у граду се налази око 100 бораца кијевске “Националне гарде“, толико и “Десничарског сектора“ и још толико и присталица приватне америчке војне јединице која ради по уговору са “хулиганима“ из Кијева. Циплаков је навео да је то озбиљна сила а не милиција која је спремна на тучу.

10.12 – Руско министарство иностраних послова оптужио је данас НАТО да користи кризу у Украјини да повећа своје захтеве чланицама и оправда своје постојање, окупљајући их против измишлење (спољне) претње.

„Сталне оптужбе против нас (Русије) од генералног секретара НАТО Андерса Фог Расмусена уверавају нас да Алијанса покушава да користи кризу у Украјини да збије своје редове усред имагинарне спољне претње по чланице НАТО-а и да ојача захтеве за Алијансу у 21. веку“, саопштило је руско министарство, пренела је агенција Ројтерс.

10.05 – Државе чланице Г7 данас би требало да разговарају о утицају догађаја у Украјини на светску економију. Разговори ће бити одржани у Вашингтону, наводи Рojтерс.

10.01 – Уколико сепаратисти предају оружје и ослободе административне зграде, неће бити кривично гоњени.

Спреман сам да потпишем такав декрет, изјавио је Олександр Турчинов, председник Украјине, преноси Униан.

09.53 – Нове власти на Криму поставиле су циљ да ове године привуку осам милиона туриста, изјавио је Владимир Константинов, председник Државног савета Крима. „Сви наши ресурси морају бити попуњени“, казао је он додајући да су до сада туристи долазили из Украјине највећим делом, али да сада треба привући оне из Русије.

09.51 Пушков: Русија неће преиспитивати своју спољну политику

Нова резолуција Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ), којом се сва кривица за кризу у Украјини сваљује на Москву, не значи да ће Русија похитати да преиспита своју спољну политику и принципе, изјавио је новинарима руски посланик и шеф руске делегације у ПС СЕ Алексеј Пушков.

Он се заложио да се не преувеличава значај резолуција овог тела и рекао како би већина у ПС СЕ, уколико сматра да је Русија некомпатибилна са принципима Савета Европе, требало прво да размотри колико је сама компатибилна с тим принципима, преноси Раша тудеј.

Поменута резолуција је усвојена данас са 154 гласа за, 26 против и 14 уздржаних. У њој се, између осталог, Русија оштро осуђује због припајања Крима, односно како је у документу речено „због војне агресије и потоње анексије”.

Русија је ову резолуцију оценила као исхитрену и политизовану, у противности са принципима правичности и објективности, која уз цитирање непознатих али очигледно тенденциозно одабраних извора износи врло сумњиве процене и закључке.

Москва истиче како документ ПС СЕ ћути о опште познатим чињеницама о насиљу, дискриминацији мањина и „агресивном национализму” у Украјини.

У документу ПС СЕ се наводи да су руске акције у вези са Кримом јасно кршење међународног права и тврди се да десничарске снаге нису заузеле централну власт у Кијеву, као и да нема директне претње по права етничке руске мањине, укључујући и ону на Криму.

У резолуцији је референдум о припајању Крима Русији назван неуставним а његови резултати су означени као неважећи и непризнати од Савета Европе.

ПС СЕ је такође потврдила своју подршку независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине.

Резолуција се такође противи федерализацији Украјине и признаје легитимитет самопроглашених власти у Кијеву.

ПС СЕ захтева да употреба силе од стране свргнуте владе против демонстраната буде осуђена и одговорни за то кажњени.

ПС СЕ је затражила и одржавање превремених парламентарних избора у Украјини.

09.43 – Вашингтон не дозвољава да на предстојећем састанку Русија, САД, ЕУ и Украјина буду заступљени и представници сецесионистичких украјинских региона, јавља руска Правда.

„Украјину ће на састанку представљати делегација владе из Кијева. Не подржавамо додатне представнике региона“, изјавила је портпаролка Савета националне безбедности САД у Белој кући Лора Лукас Магнусон.

09.21 – Украјинско министарство иностраних послова упозорило је на могуће провокације са руске стране, током пребацивања украјинских трупа са Крима на копно Украјине. „Како би се спречиле могуће провокације, мисија ОЕБС је упутила захтев да на одређеним тачкама надзире ситуацију“, јавио је радио Свобода.

09.09 – Члан Партије Региона Олег Царев изјавио је да се неће повући из изборне трке у Украјини иако је, како је додао, време одржавања избора веома лоше темпирано, преноси Кијев пост.

09.04 – Председник Русије Владимир Путин честитао је становницима Одесе 70. годишњицу ослобођења града од фашистичке окупације, објављено је на званичном сајту шефа Кремља. Путин је такође изразио уверење да ће вишевековна традиција добросуседских односа и пријатељства и даље уједињавати руски и украјински народ.

08.53 – Сепаратисти у Доњецку ојачали су барикаде око зграде Регионалног савета, коју су заузели 6. априла. Судећи према њиховом расположењу, нико не жели да напусти окупирану територију, рекао је Виталиј Јарема, први потпредсеник владе Украјине, који је изразио наду да ће зграда, до поднева, бити ослобођена мирним путем.

08.24 – Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков потврдио је да су у Доњецк, Луганск и Харков стигле „специјалне јединице полиције“ и да су спремне да наметну контролу у року од 48 сати – и уз употребу силе, ако треба. Те јединице су повучене из западних области.

07.45 Викторија Нуланд: Москва стоји иза заузимања државних објеката у Харкову, Доњецку и Луганску

Викторија Нуланд, заменик државног секретара Конгреса САД, изјавила је да заузимање државних објеката у Харкову, Доњецку, Луганску, Вашингтон види као дешавања под вођством Москве.

„Ови инциденти садрже оркестрирану кампању сепаратизма и саботаже украјинске државности која се дешава уз помоћ руских безбедносних служби“, навела је она, преноси Униан.

Како би се разрешила тренутна криза, Нуландова предлаже финансијску помоћ Украјини од стране ММФ, САД и европских партнера са истовременим притиском на Русију да се започну преговори и јачањем борбене способности НАТО партнера у региону.

07.09 – Александар Јанукович, син Виктора Јануковича, свргнутог председника Украјине, и Сергеј Курченко, банкар и медијски могул, покушавају да одмрзну своја средства у Европи која су им блокирана санкцијама Савета Европе 5. марта.

07.03 – Према процени ватрогасаца, пожар који је захватио просторије комунистичке партије у Кијеву највероватније је подметнут. На овај закључак наводи чињеница да се ватра истовремено појавила на три места, јавља Униан.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Одбијен ултиматум Турчинова

* Обавезна поља