dodik-ivanicМладен Иванић, српски члан Предсједништва БиХ, истакао је да је главна тема разговора са предсједником РС Милорадом Додиком био попис у БиХ.

– Попис се мора вратити у надлежне институције, све је урађено супротно интересима БиХ, РС и српског народа-истакао је Иванић.

Ако се настави инаћење, Република Српска неће прихватити резултате пописа

Он је додао да је вршен притисак на људе који су одлучивали о попису.

– То се прича у круговима у Сарајеву. Има информација да је Јукић донио одлуку након састанка у Тужилаштву БиХ. Ако се настави инаћење, за мене резултати неће бити валидни – истакао је Иванић.

Иванић је, на конференцији за новинаре након састанка, рекао да да је одлука о попису донесена супротно интересима БиХ, посебно интересима Републике Српске и српског народа.

Да се утврди да ли је Тужилаштво БиХ вршило директан притисак на директора Агенције за статистику

„Тражићу посебно информацију да ли је ту вршен утицај на одређене људе. О томе се јавно прича по Сарајеву и ја ћу тражити информацију да ли је то тачно или не. Имам информацију да је Јукић ту одлуку донио након разговора у Тужилаштву – рекао је Иванић.

Предсједник Српске Милорад Додик је рекао да одлука о попису није прихватљива за Српску и да неће бити примјењива.

„Важно је да разговарамо на теме које су важне за Српску и захвалан сам Иванићу што је организовао овај састанак. Изражавам своје задовољство због овог састанка и креирања заједничког става за заштиту Републике Српске. Одлука о попису је неприхватљива. Никакве институције не могу да се уплићу у то. Суд и Тужилаштво БиХ немају од нас никакву подршку да би могли о томе да одлучују“, рекао је Додик.

Он је истакао да је видљиво да је прекршен закон, те да је било утицаја на ову одлуку.

„Пратићемо ситуацију и ако за неколико дана не буде рјешења, нашој агенцији за статистику даћу налог за прекид комуникацију са Агенцијом за статистику БиХ. Ово је црвена линија испод које Република Српска не може да иде“, истакао је предсједник Српске.

Састанак српског члана Председништва БиХ Младена Иванића и председника РС Милорада Додика одражан је данас у Бањалуци у Иванићевом кабинету.

Додик је у пратњи саветника Славка Митровића прошетао од Палате Републике до зграде Народног позоришта РС, где су Иванићеве канцеларије у Бањалуци.

Пре састанка није било изјава за новинаре.

Иванић би са Додиком требало да разговара о актуелним политичким дешавањима, с обзиром на погоршану политичку ситуацију у БиХ. Добро обавештени кругови тврде да би Иванић и Додик данас могли да одговоре на све оно што се у протеклим данима дешавало у Сарајеву.

Према незваничним информацијама, централна тема разговора је попис становништва у БиХ, али и запаљиве изјаве Бакира Изетбеговића и реиса Хусеина Кавазовића, те како заштитити РС у таквим ситуацијама.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Иванић и Додик о непризнавању пописа у БиХ

* Обавезна поља