mladen-ivanicПредседавајући Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да БиХ може ући у НАТО само онда ако, и кад, у тај савез уђе Србија.

„Јаснији став од тог не може. Свака друга опција подразумевала би поделу српског народа. Не требају нам референдуми. Ту тему заправо не треба ни отварати, јер за чланство БиХ у НАТО нема услова све док Србија није у том савезу“, рекао је Иванић у интервјуу за данашњу „Политику“.

На питање да ли се у БиХ може водити политика која неће бити оптерећена сврставањем ни на једну страну, Иванић је рекао да може и то тако „што ћете водити своју политику, гледати сопствене интересе“.

„Наш интерес јесте да имамо коректне односе с Русијом, као и добре односе са ЕУ. Ако нас они терају да се определимо за једне, онда тај више није наш пријатељ“, рекао је Иванић.

Што се тиче изјаве Едија Раме о великој Албанији или именовању Анте Готовине у саветодавна тела у Хрватској, Иванић је рекао да сматра да је садашњи приступ Београда, „па и српског фактора у БиХ, изузетно позитиван и да ћемо ми од тог имати користи“.

„Полако се показује да су, у светлу помирења, најнормалнији део политичких елита овог тренутка на простору Балкана заправо српски кадрови“, рекао је Иванић.

„Врло брзо ће се та корист и практично показати, јер ће свет подржавати оне који не желе сукоб и који ауторитет, уместо на сукобима, граде на уверењу у властиту снагу. Руководство Србије па и руководство Срба у БиХ осећа ту снагу“, рекао је председавајући Председништва БиХ.

Иванић је казао да се залаже да се Канцеларија високог представника (ОХР) у БиХ потпуно угаси.

„Никад више неће бити сагласности да ОХР посеже за бонским овлашћењима, јер за то нема услова. Присуство ОХР је више жеља неких међународних актера да буду присутни у БиХ, а да при томе не буду сведени само на ниво амбасада“, рекао је Иванић.


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Иванић о БиХ у НАТО и политици помирења

* Обавезна поља