mladen-ivanicБАЊАЛУКА – Ако БиХ остане изолована на западном Балкану мислим да би била наредни потенцијални простор за кризу и да би ЕУ на крају могла сносити последице за то, упозорио је Младен Иванић, члан Председништва БиХ из РС. Он је у интервјуу за агенције Фена и Синхуа изјавио да БиХ мора предати молбу за чланство у ЕУ, првенствено због веома комплексне геополитичке ситуације. „То се може приметити у контексту Либије, где бројне избеглице долазе у западну Европу преко Италије, Малте, или на примеру Сирије и свих миграната који долазе у ЕУ, на примеру Украјине и врло проблематичних економских односа између ЕУ и Русије. Тако да ЕУ не треба још један извор кризе”, каже Иванић.

Иако цени да неће бити лако добити статус кандидата за чланство у ЕУ, Иванић верује да ће ЕУ прихватити захтев БиХ. „Ако БиХ не постане део ЕУ, остаће изолована и ми ћемо остати да се бавимо нашим унутрашњим разликама. Бошњаци, Срби и Хрвати ће наставити с унутрашњим политичким сукобима. Ово је одлична ситуација за политичке елите, јер у изолованом друштву можете јако лако манипулисати људима”, каже он.

Он је рекао да постојеће уставна структура није проблем за пут према ЕУ, наводећи пример Белгије која има два министарства пољопривреде у два дела земље. Говорећи о чланство у НАТО-у, Иванић каже да не воли причати о нечему што је још далеко од фазе у којој се земља налази. „Неке политичке снаге у БиХ кажу ’не’ чланству у НАТО-у, посебно оне у РС, јер Србија не иде у том смеру. Све док Србија не буде део НАТО-а, тешко је очекивати од српских политичара да подрже то чланство. Такође, ми немамо Акциони план за чланство (МАП), али битно је да нема неслагања о МАП-у, јер је бивша власт у БиХ гласала за МАП. Требаће нам године да спроведемо реформе пре него што дођемо у ситуацију да аплицирамо за чланство и све док не постоји регионални споразум о овоме, нисам оптимиста”, закључио је Иванић. Кад је реч о односима Кине и БиХ, Иванић каже да постоје политички и економски аспект сарадње.

„Кина је била присутна у БиХ, у основи од самог почетка, али уз јако фер и поштен приступ, подржавајући стабилност земље, и без политичких контроверзи. Што се тиче економије, постоје неки позитивни елементи, као што је на пример термоелектрана ’Станари’, неки потенцијални велики пројекти у области инфраструктуре који су у фази развоја, али истина је да смо на самом почетку и да можемо учинити још више”, додаје Иванић. Каже да постоје и неки текући пројекти као што су ТЕ „Бановићи”, неки инфраструктурни пројекти у Републици Српској, могућа изградња пруге од Бањалуке до Новог Града и изградња аутопута од Бањалуке до Мркоњић Града.

„Што се тиче трговине у целини, ми јако заостајемо, али смо свесни нове стратегије Кине о томе како приступити тржиштима западне Европе. Видим неке потенцијале с луком „Плоче”, или ако бисмо обновили пругу од Плоча до Београда, а постоје и неки други потенцијални пројекти”, истакао је он.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Иванић жури у ЕУ

* Обавезна поља