ruski-avioni-migОфицир заједничког штаба Сирије, Ирана, Русије и либанског Хезболаха, рекао је да је Москва упркос споразуму успоставила нова правила на граници и оставила одвезане руке сиријском ваздухопловству и копненој војсци.

– Русија је такође и ремонтовала и надоградила сиријске авионе Миг 29 с јасном наредбом да оборе сваки турски авион који пређе границу – рекао је официр заједничког штаба.

Споразум који је Москва практично ставила ван снаге потписао је 1998. бивши сиријски председник Хафез ал Асад. Он је потпуно повукао војску из појаса широког 15 километара након што је курдски вођа абдулах Окалан у Турској окупио 10.000 бораца за инвазију у Сирију, а Анкара их је заузврат обуздала. Турска је такође повукла из школских уџбеника поглавља о будућем ослобођењу турске националне мањине у том делу Сирије.

Турски сан о стварању сигурне зоне дуж своје границе сада је пао у воду. Анкара је од почетка арапског пролећа 2011. слала оружје и људе у Сирију како би поткопала власт у Дамаску, али је после руске интервенције дошло до драстичне промене. Посебно од када је турски ловац оборио руски СУ 24 изнад Сирије, што за Анкару већ производи стратешке и економске губитке.

Као што смо писали, од обарања руског СУ 24 и погибије пилота, Москва је у Сирију послала ловачке авионе и ракете С400 који су успоставили надмоћ у том делу ваздушног простора. Осим тога, ракете С 300 предате су сиријској армији и размештене по северу земље.

Сиријски авиони Миг 29 надограђени су до нивоа Миг 29 СМ са ЗХУК-М радаром који истовремено прати 10 циљева, а нишани четири у домету од 120 километара. Опремљени су уређајима за ометање непријатељским радарима и наоружани ракетама Р77. Уз обуку сиријских пилота све то ове авионе чини најнапреднијим у четвртој генерацији и представља превелику опасност за варијанте Ф16 турског ваздухопловства.

Канонада без одговора

Турска је искористила муке Сирије да на њеној територији копа ровове и поставља бетонске зидове. Међутим, три месеца дуга офанзива довела је сиријску армију у провинцији Латакија на границу с Турском. При том су поражене банде турске националне мањине. У суботу је, да ли грешком, шест пројектила из сиријског вишецевног бацача ракета пало на турску територију, али Турци нису узвратили.

Сиријски извори наводе да је Москва затражила да се тим авионима осигура граница с турском и самим тим руски бомбардери. То је Сирији омогућило да поврати суверенитет изгубљен споразумом из 1998. и ратом који траје од 2011. Остаје да се види да ли ће и како Турци да одговоре. Западни аналитичари указују на ирационалност и непредвидљивост турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Курдски кошмар

Немачки државни радио Дојчландфунк закључио је да је машта Анкаре о 120 километара дугој тампон зони неостварива.

– Руском интервенцијом све се променило и Курди у Сирији и Турској могу лако да се уједине. Ионако антитерористичку операцију у Турској многи Курди сматрају етничким чишћењем. Ердоган је ненадано сазнао да је рањив на свим унутрашњим и међународним фронтовима. Он није предвидео ни да ће Москва ући у савез с Курдима који су се показали као значајна војна сила у региону – закључио је Рејнард Баумгартен, коментатор Дојчландфунка.


Извор: Ројтерс

Оставите коментар

Оставите коментар на Руски шамар Ердогану

* Обавезна поља