Председник Македоније Ђорђе Иванов уручио је у подне мандат за формирање владе лидеру Социјалдемократског савеза македоније Зорану Заеву.

Пре уручивања у председничкој резиденцији Вила Водно, у кратком обраћању, Иванов и Заев су истакли да су отклоњене све препреке за додељивање мандата лидеру парламентарне већине.

Заев је рекао да је Иванову дао гаранције парламентарне већине, коју чине СДСМ и албанске странке ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце, да ће нова влада штитити и развијати унитарност Македоније.

Према Уставу Македоније, мандатар Заев има рок од 20 дана да парламенту предложи састав кабинета.

Четрдесеттрогодишњи мандатар уверен је да ће као премијер Македонију извести из дуготрајне кризе, увести владавину права и земљу успешно вратити на изгубљени пут НАТО и ЕУ интеграција.

„Гарантујемо заштиту уставног поретка и територијалног интегритета Републике Македоније. Гарантујемо поштовање националних интереса и побољшање живота свих грађана. Гарантујемо да ће процес доношења одлука бити у складу са основним демократским принципима и владавином права, не доводећи Македонију у потчињен положај од друге државе“, наведено је, између осталог, у изјави коју је потписао Заев преузимајући мандат за формирање владе.

Заев је рекао и да „Ниједан документ, платформа или акт супростављен горе наведеним ставовима не може бити основа за вођење политике у Републици Македонији“.

Председник Македоније је имао уставни рок до 19. маја да Заеву додели мандат, након што га је председник парламента Талат Џафери 9. маја обавестио да је у Собрању Македоније формирана нова већина.

Иванов је од почетка марта одбијао да додели мандат, тражећи од кандидата за мандатара у неколико наврата гаранције парламентарне већине за очување унитарности Македоније.

Чврст став да не жели да додели мандат Заеву македонски председник је ублажио након састанка са високим представником Стејт департмента Хојтом Брајаном Јијем, 1. маја у Скопљу.

Заев је раније рекао да очекује да ће Македонија нову владу добити до краја маја. СДСМ је парламентарну већину договорио са три албанске партије – ДУИ, покретом Беса и Алијансом Албанаца.

Први мандатар након децембарских избора је био лидер ВМРО-ДПМНЕ и бивши премијер Никола Груевски који, међутим, није успео да постигне коалициони договор са албанским партијама, пре свега с албанском партијом ДУИ, иначе, својим дугогодишњим партнерима у власти. ВМРО-ДПМНЕ не признаје избор Џаферија за председника Собрања и залаже се за расписивање нових парламентарних избора.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Иванов поклекнуо – мандат Заеву

* Обавезна поља