petar-ivancovСАРАЈЕВО – Амбасадор Русије у Сарајеву Петар Иванцов сматра да нико не треба да игнорише став Републике Српске у вези са референдумом о Суду и Тужилаштву БиХ и истиче да пола БиХ није задовољно правосудним системом на заједничком нивоу.

Иванцов износи став Русије према коме грађани Српске осећају да су ограничена њихова права и слободе гарантоване Уставом и да имају разлоге за незадовољство због неефикасних и неадекватних судских и правних органа БиХ, што признају и представници међународне заједнице.

Коментаришући реаговање високог представника и Амбасаде САД након одлуке Народне скупштине о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Иванцов наводи да би игнорисање воље изабраних представника народа значило гажење демократских норми, које су утемељене уз учешће међународне заједнице.

Иванцов сматра да би на тај начин био ометен и развој БиХ, чији је дeо Република Српска.

Он указује на чињеницу да нико од посланика Народне скупштине није гласао против предлога председника Српске Милорада Додика о одржавању референдума, те да је одлука донесена већином гласова, што сведочи да је на политичком плану фактички формиран консензус у вези са овим.

Иванцов преноси став Русије да реформа правосудног система у БиХ мора имати избалансирани приступ, водећи рачуна о разлозима проблема, а не о симптомима и посlедицама.

Он позива све унутрашње политичке снаге БиХ, као и партнере из међународне заједнице, да се придржавају конструктивног приступа у насталој ситуацији.

Иванцов истиче да није могуће игнорисати одлуку Народне скупштине и назвати је „неуставном“.

Улога међународне заједнице и високог представника у БиХ није у томе да „маркирају“ и „етикетирају“, већ да подстичу процес међуетничког помирења и поверења, радећи непристрасно и на конструктивним начелима.

Одлука Народне скупштине Републике Српске о одржавању референдума сведочи да ми свој задатак решавамо лоше, а покушаји да се грађанима БиХ намећу одлуке споља – доживљавају неуспех, оцењује Иванцов.

Русију забрињавају изјаве појединих утицајних представника међународне заједнице који отворено прете изолацијом Републике Српске, као одговором на одлуку Народне скупштине.

Иванцов је убеђен да се на тај начин проблеми не решавају, већ је једини пут цивилизацијско регулисање питања кроз узајамно поштовање и равноправни дијалог.

Руски амбасадор појашњава да дијалог значи прецизно комуницирање несагласних страна у вези са одређеним питањима, а не ситуацију када једна од њих диктира своје захтеве другој.

Руска Федерација, као један од гаранта Оквирног мировног споразума, спремна је да помаже у тражењу прихватљивих решења за осетљива питања, закључује руски амбасадор Петар Иванцов.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Иванцов о референдуму у Српској

* Обавезна поља