RUMUNIJA-SRBIJA_8Румунија и Србија немају шта да заборављају и опраштају једна другој. Тако је одувек било и трудићемо се да тако буде заувек. Ову поруку упутио је председник Томислав Николић после разговора са председником Румуније Клаусом Вернером Јоханисом, који је боравио у званичној посети Београду. Двојица шефова држава одржала су састанак у четири ока, чијe су темe биле евроинтеграције, економски односи и инфраструктурна улагања, стабилност у региону…

– Заједнички циљ нам је да сви народи у окружењу живе као добре комшије, да Балкан буде оаза мира и за тај циљ смо спремни да се боримо као савезници и пријатељи. И поред великог труда да се крене напред, стално се постављају нови изазови и препреке, а неки би опет да нас гурну у сукобе и врате у прошлост. Примери су сукоби у Македонији и несрећна одлука Мађарске да подигне зид – истакао је Николић.

Председник Србије је као препреку издвојио и „покушај линча премијера Србије на месту које би самом својом страшном суштином требало да позива на мир и опраштање”. То је, по Николићу, „само врх леденог брега нестабилности које стварају злодела оних који се лажно куну да су им мисли посвећене успостављању мира”.

– Србија неће наседати на провокације, већ ће показати величину – нагласио је Николић.

Председник Румуније поручио је да је стабилан западни Балкан у интересу његове земље и целе Европске уније. Јоханис је додао да је наша земља заслужила да јој се признају напори које је учинила и да се нада да ће ефективни преговори званичног Београда о придруживању ЕУ почети и у току ове године.

– Ми смо спремни да поделимо сва искуства на путу ка ЕУ и да помогнемо. Упоредо, Румунија жели низ заједничких инфраструктурних пројеката, пре свега око изградње аутопута Темишвар–Београд и сарадњу у области енергетике. Разговарали смо и о националним мањинама и договорили се да заједно помогнемо српску заједницу у Румунији и румунске у Србији, јер су оне мостови пријатељства – закључио је Јоханис на конференцији одржаној после разговора са српским колегом.

После краћег обраћања новинарима, румунски шеф државе састао се и са премијером Александром Вучићем, где је такође било речи и економском партнерству, аутопуту ка Темишвару и стабилности.

– Ова посета допринеће развоју билатералних односа и ојачати економску сарадњу Румуније и Србије, чији потенцијали нису довољно искоришћени. Премијер Вучић се нада да ће ангажовање Србије, Румуније и Бугарске у склопу Крајовске групе допринети нашем бржем приближавању ЕУ. Усаглашено је и да се сва питања о положају румунске националне мањине у Србији решавају у склопу међувладине мешовите комисије – саопштено је из владе.

Јоханис се током посете Београду састао и са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић, а пред повратак у Букурешт положио је и венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Јоханис и Николић о међусобним односима

* Обавезна поља