dolar480МОСКВА – Русија је по извозу нелегалног капитала, један од планетарних лидера међу земљама са брзо растућом и мање развијеном економијом, објављено је у Вашингтону на основу података истраживачке компаније Глобал фајненшел интегрити (ГФИ).

Подаци ГФИ показују да су руски корумпирани званичници, криминалци и љубитељи избегавања плаћања пореских обавеза „извезли“ из Русије, током периода од 10 година (од 2001. до 2011.) 881 милијарду долара, што представља вредност три годишња буџета те земље.

Извештај ГФИ је, иначе, у Москви објављен јуче, у дану када је руски председник Владимир Путин поновио, у редовном годишњем обраћању посланицима националног парламента, да ће Кремљ и даље спроводити курс „деофшоризације“ јер, како је рекао, „новац зарађен у Русији треба и да остане у Русији“.

Путиново залагање за „деофошоризацију“ економије уследило је након што је, у протекле две деценије, велики број руских компанија почео да ради у страним „пореским рајевима“ и тиме практично избегавао да плаћа пореске обавезе у својој земљи.

Експерти чије мишљење наводи агенција РИА Новости, сматрају, међутим, да су руске власти са закашњењем реаговале на масован, извоз нелегалног капитала, јер су до сада разним недозвољеним операцијама из земље у иностранство пребачене хиљаде милијарди долара, којима је практично финансирана западна економија.

Ако је веровати аналитичарима ГФИ, Русија је и сада прави рај за преступнике свих боја – од корупционаша, сумњивих трговаца, класичних шверцера, па све до оних који увек „траже рупу у закону“ и на сваки начин избегавају плаћање пореза. Због тога и није чудо што је пре две године земља ушла у сам врх по експорту капитала сумњивог порекла.

Захваљујући, наиме, незаконитим трговачким и другим операцијама са капиталом, из Русије је 2011. „испарила“ 191 милијарда долара, или приближно 6,3 билиона рубљи.

Друго место на списку извозника „зараженог“ новца 2011. године, заузела је Кина са сумом од 151 милијарду долара, док је трећа још једна земља са брзим економским растом – Индија (85 милијарди долара).

У групи од 15 земаља са највећим одливом нелегалног капитала у 2011. налази се, како наводи портал Финмарке, такође и Белорусија, „стари савезник Русије“, са врло респектабилном сумом од 15 милијарди долара.

Србија на ранг-листи ГФИ, која обухвата 150 земаља, такође „добро стоји“, јер је по укупној вредности нелегално извезеног капитала, у периоду 2001 – 2011. године, заузела високо 16 место, са сумом већем од 51 милијарду долара.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Из Србије изнето 51 милијарди долара

* Обавезна поља