slovenija-nove-ruteКриза с избеглицама наставља се данас на Балкану, док хиљаде људи и даље пролази кроз Грчку, Македонију, Србију, Хрватску, а сада и Словенију. Границе Србије према Мађарској и Словенији и даље су затворене.

15.45 – Несхватљиво је да Хрватска и Словенија не поштују правила ЕУ о азилу, рекла је аустријска министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер, најавивши могућност враћања избеглица у те две државе.

14.55 – Последња два дана у Словенију преко зелене границе, мимо прелаза, по подацима полиције, ушло око 1.300 људи, и поред упозорења власти да та земља не сме да постане коридор ка Западној Европи, преноси Јутарњи.

13.55 – Представник мађарске владе Золтан Ковач оценио је да је „Хрватска издала Мађарску и Европску унију, јер није успела да адекватно заштити спољне границе Уније“.

13.45 – Словеначка полиција почела да пушта избеглице на граничном прелазу Ригонце, а потом их аутобусима превози у Брежице на регистрацију, преноси Бета.

13:05 – Драматични призори на словеначко-хрватској граници

12:03 – Око 6.700 избеглица из Мађарске стигло у Аустрију

Аустријска полиција саопштила је данас да је од поноћи око 6.700 избеглица стигло у Аустрију из Мађарске пошто су власти у Будимпешти почеле да их превозе до границе.

Портпарол аустријске полиције Хелмут Марбан изјавио је да је више од 4.200 избеглица прешло границу Хајлигенкројц код Граца док су остали прешли границу код Никелсдорфа недалеко од Беча.

11:56 – Нови инциденти на словеначкој граници, ухапшен сниматељ

Нова велика драма одвија се на хрватско-словеначкој граници, на граничном прелазу Хармица. Загребачки „Јутарњи лист“ пише да су Словенци „изузетно спори у пропуштању избеглица“ и да желе да евидентирају баш сваког, па се створила велика нервоза.

„Породице су, због давања предности проласку жени и деци, раздвојене па је настало велико нагуравање. Гранични су их полицајци почели су да пуштају на кашичицу, али стање је напето. Деца вриште, жене плачу, мушкарци вичу…“, пише „Јутарњи“.

„Све је додатно ескалирало у тренутку када је телевизијски сниматељ агенције АП, иначе Американац, са словеначке стране пришао полицијском кордону и пробио га како би ушао међу избеглице. Полицајци су га на месту оборили, савладали, двојица су легла на њега и, уз његове гласне јауке, ухапсили га и одвели у полицијске просторије“, наводи лист.

11:18 – Словенци пропуштају избеглице

После бурне ноћи на прелазу Хармица, словеначка полиција почела је да пропушта избеглице које су дошле из Хрватске.

11:16 – Из Босне у Србију преко Раче и Павловића моста

Свима који из БиХ планирају да путују у Србију саветује се да користе граничне прелазе Рача и Павловића мост због гужве на прелазу Бајаково – Батровци, између Србије и БиХ, саопштио је Ауто-мото савез Републике Српске.

11:00 – Мађарска поставила ограду на граници с Хрватском

Мађарска је окончала постављање жичане ограде на граници с Хрватском, известила је агенција АФП.

У међувремену је стигла и информација да је мађарско министарство одбране позвало на мобилизацију војне резервисте како би помогли у контроли избегличке кризе, објавили су у суботу мађарски медији који преносе да се број миграната који стижу у Мађарску значајно повећао.

10:47 – У Хрватску јуче ушло 17.000 избеглица

Према последњим подацима, у петак до 19 часова у Хрватску је ушло више од 17.000 избеглица, али оне и даље илегално пристижу из Србије. Сви они најпре се смештају у Товарник, а одатле се организовано превозе на даља одредишта аутобусима и возовима.

Део избеглица је смештен и у Загребу, а већи број њих покушава да дође до 20-так километара удаљене словеначке границе.

10:32 – Мигранти прелазе из Србије у Хрватску кроз поља кукуруза

Мигранти и даље пристижу у Товарник у Хрватској, место на српско-хрватској граници  одакле се даље превозе аутобусима и возовима.

Из Србије у Хрватску мигранти улазе у групама кроз поља и кукурузишта, а хрватска полиција покушава да их прикупи.

10:12 – Затворен гранични прелаз код Шида

Са српске стране границе са Хрватском, код Шида према Товарнику, гранични прелаз је затворен, а испред се налази око 300-ак избеглица који чекају уверени да ће прелаз бити отворен, јавио је репортер Тањуга са лица места.

Како су рекли Тањугу, они се ту не налазе дуго, тек неколико сати.

Граница је затворена и за друге путнике и сваки други саобраћај а не само за избеглице.

Током ноћи измедју петка и суботе 2.000 миграната је у три туре прешло илегално границу Хрватскер с Мадјарском код Ботова, а у задњих 12 сати укупно око 4.000.

Најмање 1.500 Избеглице су возом од 11 вагона у Ботово превезено из Товарника, а остали су дошли у осам аутобуса.

Избеглице се усмеравају према илегалном прелазу у Мадјарску до којега је 20-ак минута хода.

09:58 – Нагуравање словеначке полиције и избеглица

Словеначка полиција је потврдила да ће на граничном прелазу Хармица пустити све избеглице, прво породице с децом, а затим и све остале, пише загребачки „Јутарњи лист“.

Сви су већ почели да се спремају и очекивало се да ће кренути за који минут, али је око 150 избјеглица кренуло је пре него што су словеначки специјалци, њих око 40, осигурало пролаз па је дошло до нагуравања.

09:46 – Гранични прелази с Хрватском и Мађарском и даље затворени

Сви прелази са Хрватском границом су и даље затворени, осим прелаза Батровци где су тренутна задржавања за путничка возила од 15 до 20 минута, саопштио је јутрос Ауто-мото савез Србије (АМСС).С Мађарском и даље су затворени прелази Хоргош и Бачки Виногради, док су алтернативни прелази Бачки Брег и Келебија и прелази Бајмок и Ђала отворени само за путничка возила од 7.00 до 19.00. На осталим граничним прелазима нема дужих задржавања.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Избегличка криза чини Балкан све нестабилнијим

* Обавезна поља