migranti1.pngМинхен, Беч, Будимпешта – У Аустрију је из Мађарске ушло око 6.500 избеглица, од којих је 2.200 већ кренула за Немачку, изјавила је аустријска министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер. Она је то рекла новинарима на железничкој станици у Бечу, пренео је Ројтерс.

Микл-Лајтнер је претходно рекла да полиција неће употребити силу да би зауставила прилив избеглица. Према њеним речима, већина избеглица које стижу у Аустрију из Мађарске желе да наставе пут, претежно у Немачку. Микл-Лајтнер је навела да је до сада свега десет избеглица поднело захтев за добијање азила.

Раније је аустријски канцелар Вернер Фајман саопштио да су се због тренутне ванредне ситуације Аустрија и Немачка сагласиле да мигрантима дозволе да уђу у њихове земље, а државни секретар за унутрашње послова Мађарске Карољ Контрат да је приближно 4.500 „нелегалних миграната” из Будимпеште и са других места претпрошле ноћи превезено до аустријске границе.

У међувремену, неколико стотина миграната напустило је будимпештанску железничку станицу „Келети” (Источна) и планира да пешачи до Беча, јавио је Ројтерс, подсећајући да се у петак око 1.000 миграната одлучило на такав потез.

Мађарска влада најавила је да ће обезбедити око стотину аутобуса за превоз избеглица из Будимпеште, али је накнадно портпарол владе Золтан Ковач рекао да нису планирани додатни аутобуси који би их превезли до аустријске границе.

Група од око 450 избеглица стигла је на железничку станицу у Минхену, након што су се Аустрија и Немачка договориле са Мађарском да дозволе избеглицама да пређу њихове границе, јавио је Ројтерс, позивајући се на изјаве сведока.

Портпарол полиције је рекао да је око 450 избеглица стигло посебним возом и да ће другим возом бити пребачени у оближњи центар, где ће бити регистровани. Немачка полиција наводи да се очекује да ће током дана, из Мађарске преко Аустрије, у Немачку стићи између 5.000 и 10.000 избеглица.

Мађарска ће од 15. септембра, дуж своје јужне границе распоредити полицијске снаге како би зауставила налет избеглица, као и војску, уколико тај предлог одобри парламент, саопштио је данас мађарски премијер Виктор Орбан.„После 15. септембра наступиће велике промене… корак по корак, ставићемо границу под контролу. Послаћемо полицију, а ако добијемо одобрење парламента и војску”, рекао је Орбан на конференцији за новинаре.„Није реч о 150.000 миграната који пристижу, а које неки желе да расподеле по квотама, није то ни 500.000, како сам чуо у Бриселу, реч је о милионима, десетинама милиона, јер је прилив миграната бескрајан”, закључио је Орбан.

На будимпештанској железничкој станици Келети (Источна) и данас су били суспендовани сви поласци међународних возова ка Западу, што не спречава део миграната да купују карте за локалне релације, пре свега до Хеђешхалома, на граници ка Аустрији.

Они се са купљеним картама укрцавају у возове ка Хеђешхалому, који саобраћају на сат времена и који су по правилу пуни, иако имају и по десетак вагона, а њихово укрцавање надгледају мађарски полицајци и по један припадник немачке полиције, јавио је извештач Танјуга са лица места.

Иначе, станица Келети је и даље преплављена великим бројем избеглица са Блиског истока и Африке, али је за разлику од претходних дана, када је ситуација била хаотична, сада атмосфера опуштена. Много је деце, која се играју, жена и старих, па и оних потпуно немоћних у инвалидским колицима. Многи од њих користе мобилне телефоне и бесплатни бежични интернет.

Приметно је готово потпуно одсуство полиције.

Уочљива је активност волонтера Мађара, који на разне начине покушавају да олакшају избеглицама, што организованим дељењем воде и хране, што чишћењем станичног простора од брда ђубрета. Организовани редови су испред продавница, где избеглице могу да купе шта желе, али и испред тоалета, где чека и по четрдесетак људи.

Волонтерка Деана је самоиницијативно одлучила да помогне избеглицама јер, како је рекла извештачу Танјуга, не може да гледа како се муче. Она избеглицама дели храну и нада се да ће и остали суграђани следити њен пример.

На улазу у железничку станицу волонтери су развили велики транспарент на коме избеглицама поручују да је у реду да путују било којим превозним средством, али да због сопствене безбедности не улазе у камионе и хладњаче. Транспарент је исписан на енглеском, арапском и мађарском језику.

Иначе, ситуацију на Келетију прати велики број новинара из читавог света.

Орбан: Превоз миграната је изузетак

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да је превоз неколико хиљада миграната у Аустрију изузетак и да се неће поновити.

Орбан, који планира да додатно обезбеди границу Мађарске са Србијом услед прилива избеглица, рекао је новинарима да масовни превоз миграната аутобусима у Аустрију не решава све већи изазов његове земље када је у питању управљање миграцијама оних који покушавају да прођу преко тог подручја.

Он је, коментаришући јучерашњу одлуку избеглица да из Будимпеште крену пешке ка Бечу, казао да је „неприхватљиво да они паралишу саобраћај на аутопуту и доведу свој живот у опасност”.

Мађарске власти су касно ноћас упутиле аутобусе којима су избеглице превезене до аустријско-мађарске границе, коју су прешле пешице.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Избеглице стижу у Немачку

* Обавезна поља