Dodik MiloradБАЊАЛУКА — Председник РС Милорад Додик изјавио је да је његов Савез независних социјалдемократа спреман да прихвати да се у РС одрже превремени избори.

Додик је рекао да СНСД не подржава предлог Социјалдемократске партије БиХ (СДП БиХ) за измену Изборног закона, који доноси централизацију јер предлаже да одлуку о изборима на било којем нивоу доноси Парламентарна скупштина БиХ.

„То је нова подвала СДП, и зато то не може да буде прихваћено“, рекао је Додик после седнице Извршног одбора СНСД.

Председник РС је нагласио да право одлучивања о превременим изборима у ентитету припада ентитетском парламенту, а не Парламентарној скупштини БиХ.

„То значи да бисмо у овој ситуацији могли да одржимо изборе у мају и да их поново спроведемо у октобру“, казао је он.

По речима Додика, закон не познаје институт ванредних избора и било би веома опасно прихватити одржавање таквих избора јер би се тако признало да је Република Српска у ванредном стању.

„Република Српска није у ванредном стању, али смо спремни да, ако опозиција мисли да у РС треба одржати превремене изборе, у парламенту донесемо одлуку и одржимо их“, закључио је Додик.

Извршни одбор СНСД је данас закључио да је Босна и Херцеговина у изразитој кризи која се генерише у Федерацији БиХ.

Председник опозиционе Српске демократске странке (СДС) Младен Босић позвао председника РС Милорада Додика и власти РС на оставке и да тако омогуће одржавање превремних избора како би се предупредило избијање нереда и у том босанскохерцеговачком ентитету.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Избори ДА, промена изборног законодавства НЕ

* Обавезна поља