djordje-vukadinovicБЕОГРАД – Мислим да ови избори, мада то и није нека новост, грађанима неће донети ништа добро – сем што ће вероватно допринети одређеном рашчишћавању на политичкој сцени и формализовати фактички ионако већ постојећу апсолутну власт Александра Вучића и легитимизовати његову досадашњу и будућу политику – оцењује Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар и уредник НСПМ.

Шта би ови избори требало да донесу грађанима Србије

– Мислим да ови избори, мада то и није нека новост, грађанима неће донети ништа добро – сем што ће вероватно допринети одређеном рашчишћавању на политичкој сцени и формализовати фактички ионако већ постојећу апсолутну власт Александра Вучића и легитимизовати његову досадашњу и будућу политику. Све до сада, он је био нека врста неформалног господара, да не кажем, узурпатора, и утолико рањив, што ће сада бити отклоњено. Једина корист ће бити то што ће неки дефинитивно отићи са сцене и што ће сви знати како стоје ствари и ко је господар. Помало као у Црној Гори и код Мила Ђукановића.

Какву политику би будућа влада требало да води?

– Не вреди на то трошити речи, јер ону коју би требало да води сигурно неће водити.

Која вам је опција најближа?

– Да имам јасно најближу опцију, подржао бих је, или био у њој. Овако, само у појединим опцијама видим понеки позитиван елемент. Код ДСС-а ми се свиђа евроскептицизам, стручност Аце Поповића и одличан економски програм Ненада Поповића. Али ми смета ригидност и пасивност, одстрањивање из врха неколико најистакнутијих кадрова попут Санде Рашковић-Ивић и Синише Ковачевића, као и тиха, али евидентна персонална колаборација са напредњацима, тачније Вучићем, која је у раскораку са вербалном принципијелношћу којом се поносе. Код СРС ценим доследност, код Двери активизам, код Тадића пристојност. Код ДС-а економски програм оријентисан на спасавање великих домаћих система попут ПКБ-а. Код социјалиста оно што говоре у кампањама, али што одмах забораве кад избори прођу. Вучић би, можда, под условом да прође безбедносну и психолошку проверу, могао бити добар министар полиције. Од читаве политичке сцене једва да би се могла скрпити једна нормална влада. Али тако нешто нам неће допустити ни наш свађалачки национални карактер, ни наши вајни спољни „пријатељи“.

Да ли ћете изаћи на изборе или не?

– Изаћи ћу, иако још нисам сигуран за кога бих гласао, нити имам илузија да то може нешто битно променити.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Избори који не доносе добро

* Обавезна поља