Dejan DjurdjevicНакон вишедневног изборног инжињеринга, и након што је РИК током вечери додатно анулирао резултате избора на четири бирачка места у Нишу и на једном у Звездари, док је „верификовао“ разне крађе и фалсификоване записнике у Прешеву, Тутину, Књажевцу, Бујановцу, и по затворима, коалиција ДСС-Двери је оборена на 4,99 %. Избори се понављају на 15 бирачких места.

Главни протагониста и покровитељ изборне крађе – председник РИК-а, и члан председништва СНС-а Дејан Ђурђевић.

РИК од понедељка није хтео да саопшти резултате избора, иако је за првих 12 сати обрађено 98% бирачког тела. Врх РИК-а је, заједно са Александром Вучићем, радио на томе како да обори коалицију ДСС-Двери, и то су учинили поништавањем гласања или понављањем избора на бирачким местима на којима је ова коалиција забележила одличан резултат, док су резултати где је коалиција прошла лоше верификовани без обзира на све крађе и неправилности.

На основу 99,82 одсто обрађених бирачких места на парламентарним изборима РИК је објавио да је коалиција око СНС-а освојила 48,24 одсто гласова, коалиција СПС-ЈС 10,96, СРС 8,11, ДС 6,03, Доста је било 6,03, каоалиција СДС-ЛДП-ЛСВ 5,02 и коалиција ДСС-Двери 4,99 одсто

СВМ је освојио 1,50 одсто гласова, листа Муамера Зукорлића 0,86 одсто, СДА Санџака 0,80 одсто, Руска странка 0,36 одсто, Партија за демократско деловање 0,43 одсто.

Према резултатима РИК-а, рачунајући све изборне крађе које су верификовали, укључујући и масовну крађу на Косову, листа ДСС-Двери освојила је 188.534 гласа, док је за ценус било потребно 188.535 гласова.

РИК је саопштио да је укупна излазност била 56,26 одсто. Обрађени су резултати са 99,82 одсто укупних бирачких места, на којима је гласало 99,45 одсто бирачког тела.

Избори ће 4. маја бити поновљени на 15 бирачких места.

РИК је незаконито радио, с обзиром да је себи дао право да преправља записнике бирачких одбора, по свом нахођењу, што цео изборни процес чини нерегуларним, изјавила је члан РИК-а из Српско-руског покрета.

„Напредњаци у РИК-у  механички дизали руке, а да нису ни имали материјал“

Јуче сте одбили читав низ приговора за које је наводно прошао рок од 48 сати, који су морали да буду усвојени. Нико није добио материјал, људи су дизали руке а да нису ни знали за шта дижу руке.

Незаконито је одлучивано, према томе ни ови резултати не могу да буду регуларни. Функција РИК-а је логичко-рачунска контрола. РИК нема право да преправља записнике бирачких одбора, изјавила је она.

Opozicija konferencija

Сутра у 13 часова испред старе Народне скупштине (Краља Милана 14) где је седиште РИК-а, биће одржан протест против изборне крађе.

Александар Вучић је брутално и организовано покрао ове изборе. У току је крађа за 0,75 посто једног гласа – рекла је Санда Рашковић Ивић испред коалиције ДСС-Двери и нагласила да се ради о покрадених 300.000 гласова, што је поновио и лидер ДС Бојан Пајтић.

– РИК се претворио у продужену руку оперативца СНС-а. Све ово личи на систем у Северној Кореји – поручила је Рашковић-Ивић и додала да су изборни резултати проглашени са закашњењем што је кршење закона.

Пајтић: Обарање ДСС-Двери био би пораз демократије

Како је на конференцији за новинаре рекао Бојан Пајтић, подаци његове странке слажу се са подацима ДСС-Двери, да је проблем у 300.000 гласова.

– ДС ће се борити за право ДСС-Двери и сваке странке и сваког човека да има право на глас и слободно изразава – поручио је Пајтић и позвао гласаче да подрже ову коалицију, јер се како је рекао, та листа не сме наћи испод цензуса.

– То би био пораз демократије – истакао је Пајтић.

У седишту ДСС нешто после 13 часова почела је конференција за новинаре на којој су се окупили лидери опозиције, а тема је, како је саопштено из ове странке – изборна крађа. На конференцији за новинаре требало би да говоре лидери Демократске странке, покрета „Доста је било“, листе СДС-ЛДП-ЛСВ и ДВЕРИ-ДСС – Бојан Пајтић, Саша Радуловић, Чедомир Јовановић, Борис Тадић, Ненад Чанак, Бошко Обрадовић и Санда Рашковић Ивић.

Према подацима које је РИК прво објавила, коалције ДСС-Двери и СДС-ЛДП-ЛСВ прешле су цензус и тако ушле у парламент, да би се после неколико дана десио преокрет – према сада најновијим резултатима РИК, ДСС-Двери су пале испод цензуса, са освојених 4,99 одсто гласова.

Неизвесан је и коначни исход избора за коалицију Чеда-Борис-Чанак, с обзиром на то да су на самој граници цензуса, а избори се у среду понављају на 15 бирачких места, на којима право гласа, према званичним подацима РИК, има 19.631 грађанин.

Батинаши Звонка Веселиновића већ започели „рад“ на 15 изборних места

Санда Рашковић Ивић је изјавила да су активистима ДСС-а у Сремским Карловцима, где се на једном месту одржавају поновљени избори, већ претили људи које је организовао криминилац близак Александру Вучићу и главни организатор СНС батинаша, Звонко Веселиновић, иначе недавно ослобођен за крађу 32 камиона.

То говори да ће СНС наставити са покушајима крађе и претњи грађанима и на ових 15 бирачких места, саопштила је Рашковић Ивић

Цинизам председника РИК-а

Председник РИК Дејан Ђурђевић рекао је да се ситуација да неко буде на 0,01 одсто гласова од цензуса догађа „једном у хиљаду година“.

Ђурђевић је затим рекао да коалиција Двери-ДСС, упркос томе што је по резултатима на основу обрађених 99,82 бирачких места испод цензуса, има шансу за цензус.

„Гласање ће се поновити на 15 бирачких места, листа која је на самом цензусу има велике шансе да уђе у парламент, а вршила је од недеље страховит притисак“, рекао је Ђурђевић.

Ђурђевић је рекао да је вероватноћа да овако мали број одлучује о резултату „минимална“.

 

„Заломило се, на моју велику несрећу, да тако мали број одлучује када ја председавам РИК-ом. Никада се није десило да мандат зависи од овако једног малог броја. Ово се стварно дешава једном у хиљаду година“, рекао је Ђурђевић.

Током читања резутата у 2:30 ноћу, дошло је до вербалног и замало физичког инцидента у Скупштини Србије између лидера Двери Бошка Обрадовића и председника РИК-а Дејана Ђурђевића.

Бошко Обрадовић: Ово је епилог на који указујемо више од четири дана, да је на делу невиђена изборна манипулација и крађа

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић је рекао да последњи резулатти потврђују оно што је коалиција Двери-ДСС најављивала – да се припрема изборна крађа.

„Ово је епилог на који указујемо више од четири дана, да је у РИК-у на делу невиђена изборна манипулација и крађа каква није забележена у историји српског парламентаризма. Четири дана бројати два одсто гласова само да би на крају тај реултат показао да је наша коалиција на 4,999 или у преводу за један глас испод цензуса“, рекао је Обрадовић новинарима у парламенту.

Он је упитао да ли постоји иједан човек на свету који може у то да поверује.

Обрадовић очекује да ће јавност и сви који држе до демократије дићи свој глас против, како тврди, безакоња.

Обрадовић је рекао и да нико „није напао физички чланове РИК-а након седнице, већ да је било супротно“ – да су чланови те комисије насрнули на представнике Двери, који су их питали да ли их је срамота.

Двери: Четири дана Вучићеви људи крали гласове да би Двери –ДСС спустили испод цензуса!

На ноћној седници у 2.30 ујутро, Републичка изборна комисија донела је одлуку о прелиминарним резултатима Ванредних Републичких избора која представља до сада невиђен сканадал у новијој политичкој историји Србије. Као што смо и сумњали и најављивали, последња четири дана РИК је подлегао притисцима и наређењима владајуће Српске напредне странке и директно покрао гласове грађана Србије, тако што је на ноћној седници извршено кривично дело фалсификовања изборне воље грађана Србије: изборна листа ДВЕРИ-ДСС спуштена је испод цензуса на 4,9999% и то – веровали или не – за 1 глас

Данима смо указивали да је изборна крађа у току и да РИК 96 сати не може да преброји мање од 2% гласова зато што је добио налог да покраде изборе и испод цензуса спусти опозиционе листе. Циљ изборне крађе гласова опозиције је да владајућа СНС по Донтовом систему добије добије додатне мандате, као и да опозиција буде избачена из Скупштине Србије. Позивамо Све опозицоне политичке странке као и комплетну демократску јавност Србије да се супротставимо оваквој до сад невиђеној изборној крађи и поништавању изборне воље грађана.

Нећемо дозволити да СНС одлучује о резултатима избора у Србији, већ се мора поштовати изборна воља грађана изражена 24.априла.

Стефановићеве притајене претње

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оценио је данас да је недопустиво насиље које се догодило у Републичкој изборној комисији, најављујући да ће МУП, заједно са Тужилаштвом, истражити сваки детаљ тог случаја.

„Ићи ћемо на потпуно расветљавање и наравно, у складу са захтевом Тужилаштва, поднети одговарајуће пријаве“, рекао је Стефановић Тањугу, истичући да треба имати у виду да је крупнији човек насрнуо на жену, која је чланица РИК и која је том приликом задобила и повреде.

Како је рекао, „људи из полиције отишли су у РИК на позив чланице РИК која је повређена и којој је указана помоћ у Ургентном центру.

Такође, додао је, полиција је направила увиђај, узела снимке који тамо постоје и од медијских кућа које су их већ објавиле и узела изјаве свих присутних и истрага ће, у складу са захтевима Тужилаштва бити настављена и током дана.

Он је подвукао да је веома важно да сви знају да се неће дозволити било какво насиље, да није могуће на такав начин поступати и затражио је од свих у изборном процесу, који, како је нагласио, још траје, да се уздрже од било каквог насиља, да буду у складу са нормалним правилима демократске и фер утакмице и да поштују и оно што кажу надлежни државни органи.

„Све је дозвољено политички, да се ставови изражавају, да се протестује, да се воља изражава на било који миран демократски начин. Али насиље није дозвољено, нити ћемо било коме дозволити да буде насилан, да туче људе, само зато што му се не свиђа резултат избора“, рекао је Стефановић.

Истиче да се насиљем ништа не решава и да је немогуће прекрајање изборне воље, само зато што се неком не свиђа „онако како је народ гласао“.

„Обавеза државних органа је да утврде како су људи гласали, да саопште то на законом предвиђен начин, али не да те резултате мењају зато што неко виче, што је спреман да се туче, или да насрне на жену. У сваком случају, нећемо дозволити да то насиље постане модел и образац понашања“, рекао је Стефановић.

Поновио је да изборни процес још траје и да се завршава поновљеним изборима у среду, за које очекује да прођу мирно, фер и демократски и да нико не прибегава насиљу током одржавања тог дела изборног процеса.

„И очекујем да ћемо након тога моћи да имамо саопштене резултате, а тада ћемо видети ко је прошао цензус, да ли ће ове коалиције којима мало фали прећи цензус, али то мора бити засновано на народној вољи, а не на насиљу“, нагласио је Стефановић.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Изборни инжињеринг СНС-а и прекрајање изборне воље

* Обавезна поља