SPS-izbori-25Део функционера СПС незадовољан је резултатом ове странке на изборима и они би могли чак и да затраже оставку лидера Ивице Дачића – сазнају „Новости“ у врху те странке.

Предводници те струје су, према нашим информацијама, потпредседник Бранко Ружић и члан председништва Новица Тончев.

Тончев је јуче рекао да сматра да су социјалисти једини губитник избора:

— С обзиром на то да смо били у власти требало је да освојимо више гласова. Нисмо повећали ни проценат ни број посланика. Затражићу седницу Главног одбора странке, на којој ће се анализирати ко је, шта, и колико урадио.

Лидер локалног одбора у Сурдулици рекао је и да би социјалисти, ако добију позив за владу, требало да поставе своје услове и да је он „први из СПС заслужио да буде министар“.

Да међу социјалистима јача идеја да треба да се супротставе напредњацима, потврђује и изјава Бранка Ружића, који је казао да би волео да странка оде у опозицију, и да би, да нису били у претходној влади, сада добили 20 одсто гласова.

— Ако и будемо позвани у владу, принцип сарадње биће другачији него у претходне две године – рекао је Ружић.

SPS-odbor

Међу онима који су љути пре свега због млаке предизборне кампање социјалиста је и почасни председник Милутин Мркоњић. Он је још у изборној ноћи, када су први резултати пристигли, рекао да је сигуран да би прошли боље да су водили оштрију кампању и да су више истицали достигнућа својих министара из периода од 2008. до 2012. године.

Социјалисти су, према прелиминарним резултатима, освојили око 11 одсто, односно 407.184 гласа. То је за око 77.000 гласова мање него на изборима 2014. године, и испод циља од пола милиона гласова који су поставили у кампањи.

Да нису задовољни резултатима, било је јасно већ у изборној ноћи, по неуобичајено тихој атмосфери и киселим осмесима у изборном штабу. И сам Дачић тада је потврдио да су добили мање гласова него што је он најавио, али да то ипак није лош резултат. Он је истакао да су успели да сачувају идентитет странке и да преживе „политички цунами СНС“.

ДЕЈАНОВИЋЕВА: НИСМО ЗА ОПОЗИЦИЈУ

Потпредседница СПС Славица Ђукић Дејановић каже за „Новости“ да није тачно да јача крило које се залаже да социјалисти оду у опозицију, чак иако добију Вучићев позив:

— У изборној ноћи била сам са свим страначким функционерима, разговарала са њима, чекали смо заједно резултате и нисам чула да се неко залаже за тако нешто. Да је тако, ја бих то морала да знам. Нас, као ни друге странке, још нико није звао у владу. О томе ће се тек разговарати.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Ружић и Тончев руше Дачића

* Обавезна поља