junkerСТРАЗБУР – Европски парламент данас је изгласао нови састав Европске комисије, на челу са председником Жан-Клод Јункером, а извршно тело ЕУ и званично ће преузети дужност 1. новембра.

Јункер, бивши премијер Луксембурга, замениће на тој функцији Жозеа Мануела Бароза, подсећа Ројтерс.

Уочи гласања о избору 28-члане Комисије на пленарној седници парламента у Стразбуру, Јункер је обећао обиман инвестициони пакет до краја године, али и нове буџетске прописе.

Он је позвао европске посланике да подрже 300 милијарди евра вредан инвестициони пакет намењен подстицању привреде и запошљавања.

„Онима који мисле да ће строга штедња аутоматски оживети економију и покренути запошљавање могу да поручим да треба да одустану од тих идеја”, рекао је Јункер.

Његов претходник Барозо рекао је у опроштајном говору пред европским парламентарцима да за собом оставља уједињену, отворену и јачу Европу, спремнију да се суочи са изазовима данашњице. Осврћући се на чињеницу да се током његовог мандата ЕУ готово удвостручила по броју чланица (са 15 на 28), Барозо је рекао:

„Многи су предвидели да ЕУ неће моћи да функционише са 25, 27 или 28 чланица и да ће бити блокирана. Реалност је да ЕУ није блокирана проширењем. Реалност је да је некада заправо било много теже међусобно усагласити неке од земаља-оснивача ЕУ, него свих 28 чланица”.

Барозо управо проширење види као механизам који је повећао политичку моћ и економски потенцијал ЕУ, али и омогућио слободан живот за пола милијарде људи.

Јункер: Привредни раст, улагања и заштита социјалног модела

СТРАЗБУР – Нови председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је у среду у Стразбуру да ће његова Комисија, чији је састав у среду потврдио Европски парламент, учинити све да подстакне привредни раст, отварање нових радних места и заштити социјални модел Европске уније.

Јункер је, у излагању пред посланицима Европског парламента, упозорио да се „мора удахнути нова снага европском пројекту, будући да градјани губе веру у европске установе, левичарски и десничарски екстремисти задају ударце, а конкуренти преузимају простор“.

„Наше суседство је крхко и нестабилно, и то од Украјине и Сирије, па преко Блиског истока до северне Африке“, рекао је Јункер.

„Таласи имиграната на спољним границама Европе који траже бољи живот, подсећају нас да се мора бити солидаран и јамчити за безбедност наших граница“, нагласио је нови председник ЕК.

А, како је додао, „прекограничне претње здрављу, попут епидемије еболе, разумљиво су изазвале стрепњу међу грађанима“ ЕУ.

Он се у излагању није дотакао политике уласка нових земаља у чланство ЕУ, али је раније поручио да током идућих пет година неће бити пријема нових чланица.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Изгласан нови састав Европске Комисије

* Обавезна поља