Не смемо дозволити насилно нити перфидно мењање погледа на прошлост и историјске чињенице, јер се тиме релативизују и негирају геноцидне и злочиначке политике према целим народима у прошлости. Уколико не негујемо културу сећања и нисмо на опрезу, ризикујемо да нам се понови трагична судбина из прошлости. Логор Јасеновац мора остати као један од најзначајнијих симбола Другог светског рата, страдања Срба, Јевреја, Рома, антифашиста Хрвата и других нација, симбол масовног и суровог убијања.

Ову поруку пренео је у четвртак увече први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је у седишту УН отворио изложбу „Јасеновац – право на незаборав“.

У дирљивом амбијенту, у срцу дома народа, где су свака кулиса, витрина, слика и црни алат џелата сведочили о страдању Срба, Јевреја и Рома у једном од најстрашнијих логора на тлу Европе, Дачић је оценио да циљ ове изложбе није само да упозна међународну јавност са једним мало познатим поглављем Другог светског рата.

— Она треба и да упозори на опасности од оживљавања идеологије и политичке праксе које су довеле до таквих страхота. Део таквих настојања су и ненаучне реинтерпретације догађаја и процеса из периода Другог светског рата које постају део јавног говора и оправдавају злочине. Наша дужност је да се против тога боримо, јер заборав злочина је нови злочин и позив да се он понови – упозорио је он.

Како је Дачић истакао, и ако не говоримо о броју жртава, Јасеновац је можда и први у Европи по бестијалности убијања.

У нацистичким логорима су људи убијани бирократски и индустријски, а усташе су убијале својим рукама и страсно.

Тај емотивни и неорганизовани приступ је један од разлога што нису успели да до краја остваре свој циљ истребљења Срба у својој држави.

На Истриверу су се први пут у минуклих седам деценија чула и сведочења преживелих логораша, које је усташка идеологија као децу заточила, затирући им породице.

— Усташтво је расизам и нацизам. Свако умањење броја жртава увреда је за мртве – на ивици суза је говорила Јелена Радојчић Бухач (84), којој је у Јасеновцу страдало 89 даљих и ближих рођака.

Порука Јелене и још четворо њених сапатника који су своје горке судбине представили у палати УН је јасна: Још смо живи. Сећамо се. Стоп рехабилитацији усташтва!

Негативне реакције Хрватске

Хрватско Министарство спољних послова огласило се поводом изложбе посвећене Јасеновцу у Уједињеним нацијама.

”Осуђујемо покушај да се простор УН–а постављањем српске изложбе о логору Јасеновац искористи за манипулације и пласирање лажних података”, тврди се у Загребу.

Хрватска страна упозорила је и УН да се покушава манипулисањем лажним подацима, па је наводно неколико експоната и уклоњено.

Званични Загреб наглашава да су се од изложбе оградиле и УН тврдњом да је садржај у надлежности организатора и да светска организација нема везе са тим.

”Организовање оваквих изложби на овакав начин не доприноси помирењу, изградњи поверења и развијању добросуседске сарадње у југоисточној Европи”, кажу у Министарству спољних послова Хрватске, потврђујући да хрватски стручњаци и институције нису били информисани о припреми изложбе.

”Изражавамо дубоко поштовање према свим жртвама усташког режима из Другог светског рата те најснажније осуђујемо сва његова злодела, посебно злочине извршене према жртвама страдалим у логору Јасеновац. Истовремено, и управо из пијетета према овим жртвама, сматрамо потпуно неприхватљивим коришћење страдања у Јасеновцу у дневнополитичке, пропагандне сврхе“, кажу у том министарству.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Изложба „Јасеновац – право на незаборав“

* Обавезна поља