Постоји вековна мистерија, прожета многим легендама и митовима, о томе како српске странке уочи избора праве изборне листе, које су сваки пут све необичније и необичније, или што би млади рекли: све луђе и луђе. Ево како су настале неке од њих:

ДВЕРИ – ДЈБ

Старешинство Двери данима је размишљало шта им тренутно највише фали.

– Имам страшну и веома богоугодну идеју! Да направимо коалицију са Доста је било! – викнуо је једног дана после дужег размишљања лидер Боле.

– Шефе, али нама Доста је било стоји ко пилету сисе! – јавио се један члан Старешинства и народским речником објаснио суштинске разлике.

– Па то је добро! Доста је било ће мало више да нам истакне груди, што и није тако лоше! Све атрибуте треба истаћи у први план! – рекао је лидер Боле.

– У Библији лепо пише: „И рече Господ Бог: није добро да је човек сам; да му начиним друга према њему“. То мора да је Господ мислио на Радуловића? – додао је лидер Боле.

– Није мислио на Радуловића, мислио је на Еву! – развила се жива библијска расправа на Старешинству.

– Па шта! И Ева је имала одређене атрубуте које и ми добијамо! – закључило је на крају Старешинство Двери захваљујући илустрованом приручнику „Библија за најмлађе“.

У исто време на другом крају града, Централна отаџбинска управа покрета Доста је било пажљиво је слушала најновији предлог.

– Имам страшну идеју! Да направимо коалицију са Дверима! – рекао је лидер С.Р.

– Али шефе, нама Двери стоје ко пилету сисе!

– А зашто би околност да ће наш покрет добити груди, и то пилеће, била нешто лоше? Па ми се залажемо за транспарентност, а груди, нарочито пилеће, најлепше су кад су транспарентне! – објаснио им је лидер мале тајне транспарентности.

И тако је настала листа „Двери са пилећим грудима“.

ЂИЛАС – ЈАНКОВИЋ – ЈЕРЕМИЋ

Док је седео у соби у центру Беча и твитовао, Јанковић Саша је био у неком чудесном расположењу, јер сваком човеку бар једном у животу дође да скочи с моста, али то обично не објављује на Твитеру, јер не морају баш сви све да знају.

Размишљао је дуго о мостовима, насушној потреби како Беча, тако и Београда, када му је зазвонио телефон.

– Ја сам изградио три моста! За сваког од нас тројице по један – рекао је глас са друге стране жице.

И тако је настала листа „Ђилас – Јеремић – Јанковић: Да скочимо заједно“.

СНС

Још од времена када је лидер СНС 14 сати седео у Скупштини Србије без одласка у нуспросторије, чланови странке почели су живо да се распитују о овом феномену, који је најбоље описао Зоран Бабић историјском реченицом: „Ја се вама дивим и ментално и физички“.

– Ајд’ ментално, ал’ како то физички извести? – колективно је размишљало чланство СНС, а где да се распиташ како да 14 сати физички не излазиш из просторије и одлазиш у нуспросторију него код неког доктора урологије.

И тако се као први на листи СНС нашао др Зоран Радојичић, специјалиста урологије, који можда најбоље не познаје потребе Београда, али најбоље познаје потребе чланства јер их је све упознао лично на стручном саветовању: „Мале уролошке цаке из скупштинских клупа“.

Када се развила расправа о листи на Главном одбору, лидер СНС је рекао: „За врх листе требало би да нађемо неког доктора, ал’ правог. Значи, да докторат буде звучан тако да остави утисак на бирачко тело!“

– Је л’ може докторат: „Значај скора дисфункције доњег уротракта у терапији и прогнози везикоуретералног рефлукса?“

– Делује звучно! Из тог доктората можемо свашта да научимо! – умешао се З. Бабић.

– Знамо човека! – викнуо је унисоно Главни одбор СНС, закључивши да су најбоље ванстраначке личности оне које знају како не излазити ван, чак и кад мораш.

Оцењено је да би као други на листи најбољи био неко ко је ако не шеста, онда пета генерација Београђана.

– Пета генерација Београђана! Па где да нађем Келте? – викао је лидер СНС, рачунајући да су Келти одавно изумрли.

Све док др Небојша Стефановић у Глорији није прочитао предивну причу о особи која је пета генерација Београђана, што значи да је дошла ако не с Келтима, онда који минут пре Келта.

– Људи, нашао сам Келте! – појавио се на вратима Главног одбора др Небојша Стефановић, специјалиста неурологије, носећи у рукама слику наше познате балерине из Глорије.

И тако је настала листа „Александар Вучић – Зато што смо дошли пре Келта“.

ДС – НОВА – СДС

Мигрантска криза која је још почетком деведесетих захватила древну Демократску странку била је карактеристична по томе што су мигранти, по легенди, у одласку изговарали једну те исту реченицу: „Ја сад идем, па ћу опет да дођем, јер да бих дошао, морам прво да одем“.

Древни мудрац Мићуновић једини је знао за то чувено пророчанство.

Када се пре неки дан на вратима странке прво сударио са древним одбеглим Живковићем, а потом и са древним одбеглим Тадићем, само је чекао када ће се однекуд појавити древни Давидовић и древни Грол, оснивачи тог малог колектива.

– Све их пуштај, само овог не пуштај! – наредио је древни Шутановац обезбеђењу на улазу и оставио им за сваки случај слику вокално – инструменталног састава Идоли, на којој је била заокружена једна глава.

И тако је настала листа „Да ови оду, а да се они врате (сем оног из Идола)“.


Извор: Н - 1

Оставите коментар

Оставите коментар на Митови и легенде о изборним листама

* Обавезна поља