kori-udovicki-foto-03-fonet-fonetnenad-orevi_fБЕОГРАД – Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је данас да измене четири закона из области државне управе представљају почетак озбиљних реформи које ће омогућити професионализацију и деполитизацију у државној служби.

Удовички је образлажући измене четири закона у Скупштини Србије истакла да ће систем убудуће бити окренут грађанима и привреди.

“Новине које данас предлажемо доприносе подизању квалитета рада и професионализацији службеника, као и већој одговорности службеника на положају”, рекла је Удовички.

Она је објаснила да се измене четири закона које се односе на рад државних службеника предлажу и у циљу прилагођавања њихових радних права са најновијим изменама Закона о раду.

Говорећи о изменама и допунама закона о платама државних службеника и намештеника и Закона о платама у државним органима, Удовички је навела да је њихов циљ да се минули рад уреди на исти начин као и свих запослених.

Када је реч о изменама закона о државним службеницима, оне се односе на стручно усавршавање, које постаје право и обавеза, у циљу квалитетнијег поступања државних службеника.

Навела је и да се до сада показало да статус начелника управних округа није у складу са овлашћењима што ће бити измењено предложеним изменама закона о државној управи.

Министарка државне управе и локалне самоуправе поновила је да се изменама ових закона рад државне управе професионализује, што се додатно постиже применом законске одредбе према којој постављена лица морају да буду изабрана на конкурсу у року од девет месеци.

Заштита од злоупотреба, а не само кажњавање

Нацрт закона о инспекцијском наздору начињен је тако да омогући смањење простора за корупцију и селективну правду, изјавила је Удовички.

Удовички је на Јавној расправи о нацрту тог закона рекла да ће циљ инспекцијског надзора бити да помогне у реализацији планова и политика које држава доноси у циљу заштите грађана од злоуптреба, а не у циљу да се неко хвата у грешкама и кажњава да би се тиме попуњавао буџет.

Она је рекла да нацрт тог закона има потенцијала да допринесе стварању уређење државе.

„Ако овај закон донесемо до краја године моћи ће да буде у пуној примени у току наредне године „, рекла је Удовички.

Тим законом предвиђено је да инспекцијски надзор буде редован, равномеран и на основу објективних принципа и процењиваће се ризици на основу којих ће се одлучивати кога и колико често инспектор мора да посећује, а затим ће се направити планови који ће бити јавни, додала је Удовички.

„Смањиће се простор за корупцију и селективну правду да се некоме пошаље инспекција када желите да му пошаљете поруку на неки начин“, рекла је она.

Заменик директора УСАИД Пројекта за боље услове пословања Драгана Станојевић рекла је да је нацрт закона урађен уз поштовање међународних стандарда и примере најбоље европске праксе тако да се отклоне дилеме оних који имају додира са инспекцијским надзором.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Измене закона о државној управи

* Обавезна поља