pohod-na-hadzet-24НОВИ ПАЗАР –Ислам­ска за­јед­ни­ца у Ср­би­ји и Бо­шњач­ка кул­тур­на за­јед­ни­ца ор­га­ни­зо­ва­ле су сво­је­вр­сну шет­њу – „По­ход на Ха­џет”–  из цен­тра Но­вог Па­за­ра до места где је 1944. го­ди­не стре­ља­но, пре­ма не­ким тврд­ња­ма, око две хи­ља­де Бо­шња­ка. У ко­ло­ни је било при­мет­но при­су­ство на де­се­ти­не му­шка­ра­ца у зе­ле­ним уни­фор­ма­ма са гр­бом Сан­џа­ка на ру­ка­ву и са цр­ве­ним фе­со­ви­ма. Ова „Зукорлићева војска”, како су неки устврдили, била је по­стро­јена у ре­до­ве и ма­ха­ла је за­ста­ва­ма са по­лу­ме­се­цом и за­ста­ва­ма Сан­џа­ка са шти­том на сре­ди­ни са љи­ља­ни­ма и по­лу­ме­се­ци­ма.

– Ни­је реч ни о ка­квој вој­сци – тврди пред­сед­ник Бо­шњач­ке кул­тур­не за­јед­ни­це Ад­мир Му­ра­то­вић за „По­ли­ти­ку”. – То су ак­ти­ви­сти Ислам­ске за­јед­ни­це. Зе­ле­ном бо­јом ис­ти­чу при­пад­ност исла­му, а цр­ве­ни фе­со­ви су тра­ди­ци­о­нал­не на­род­не ка­пе му­сли­ма­на у Сан­џа­ку.

Му­ра­то­вић ка­же да ти мом­ци не при­па­да­ју ни­ка­квој ор­га­ни­зо­ва­ној ску­пи­ни, не­го су  уни­фор­ме на ре­верс за­ду­жи­ли са­мо за ову при­ли­ку.

– Обу­ћи ће их опет за не­ки сли­чан пер­фор­манс – ре­као је Му­ра­то­вић.

Зукорлић и Дудић на челу колоне

Колона око 1.500 Бошњака кренула је јуче из центра Новог Пазара до дела града где је 1944. године стрељано, према неким тврдњама, више од две хиљаде Бошњака. Званична историја казује да су стрељани због злочина над српским становништвом и сарадње са немачким окупационим властима, а организатори јучерашњег „Похода на Хаџет” називају их шехидима (борцима без икакве кривице, страдалим за веру).

Колону су предводили председник Мешихата Исламске заједнице у Србији муфтија Мевлуд Дудић и санџачки муфтија Муамер Зукорлић.

На парцели коју је Исламска заједница још пре четири године оградила и означила као „Вакуф Меариф” изучена је дова (молитва) за страдале.

Председник Мешихата Мевлуд Дудић цитирао је делове последњих писама које су овде дан уочи стрељања страдали упућивали родбини.

– Они су стрељани само зато што су хтели истину, правду и достојанство свог народа. И ми данас, после 70 година, само говоримо истину и нико нас неће ућуткати да не говоримо о геноцидима који су се десили бошњачком народу и овде 1944. и Бошњацима 1993. у Пријепољу и Прибоју и у Сребреници 1995. године – казао је муфтија Дудић и додао да они који хоће да сакрију истину, копају по гробовима и на оваквим местима граде вртић. (На делу ове парцеле општина Нови Пазар је уз противљење Исламске заједнице саградила дечји вртић).

Санџачки муфтија Муамер Зукорлић је Хаџет назвао легендарним местом где је без мезарја (гробова) побијено више од две хиљаде Бошњака, „који су били елита овог народа”.

– Бошњацима су се понављали геноцидни удари само због њихове колективне наивности, али више неће. Ми овде нисмо да бисмо плакали, иако имамо право на сузе, нити да бисмо претили, иако имамо довољно беса, ни да бисмо гомилали енергију за освету иако бисмо имали много разлога и за то. Историја је сведок да Бошњаци немају потенцијала за освету. Али немамо право да будемо наивни па да својим заборавом припремамо себе за нова страдања – казао је Зукорлић. Најавио је да ће од надлежних државних органа затражити да се отворе архиве, како би се сазнала сва имена страдалих и како би им се коначно клањала џеназа (молитва).

Своје присталице дан раније на овај скуп позвала је и СДА Санџака Сулејмана Угљанина. Појавило се неколико функционера ове странке. Зукорлић је рекао да око овако крупних питања за Бошњаке не сме да буде страначких разлика.

hadzet-zukorlic

Омеровић: Злоупотреба деце и узнемиравајуће поруке

НОВИ ПАЗАР– Функционер Социјадемократске партије Србије Мехо Омеровић сматра да су поруке са „Похода на Хаџет” Исламске заједнице (ИЗ) у Србији у Новом Пазару веома узнемиравајуће за све грађане и да је муфтија Муамер Зукорлић при том најгрубље злоупотребио децу.

„Поход на Хаџет”, како је муфтија Зукорлић, спектакуларно назвао параду униформисаних ученике медресе, која је под његовом контролом, је највећа злоупотреба деце, а униформе са војничким обележјима на улицама Новог Пазара јесу веома опасна порука”, рекао је Омеровић.

Он је у изјави достављеној Танјугу навео и да смо „после Кучајских планина где смо видели како представници СПЦ обучавају децу са дрвеним пушкама за рат, сада видели муфтију како предводи децу у некаквој сетњи-имитирајући војну параду”.

Омеровић сматра и да је до тога дошло, јер „болесна амбиција цовека да буде естрадно присутан у медијима, доводи до најгоре могуће манипулације деце, и верских и националних осећања”.

Функционер СДПС истиче и да „слика и поруке које су послате са овог перформанса у режији Зукорлића јесу узнемиравајуће за све грађане Србије”.

„Изједначавати невино страдале Бошњаке са ратним злочинцем Аћиф ефендијом, а што управо заједно раде Зукорлић и Угљанин не само да је грубо фалсификовање историје него је и подрзавање свега што је тај цовек радио током Другог светског рата”, навео је он.

Према његовим речима, најгоре од свега је што сопствени народ желе да вежу за поузданог Хитлеровог савезника „који се борио за Велику Албанију и који је од Бошњака хтео направити Албанце”.

„Изједначавати сопствени народ са осуђеним ратним злочинцем је доказ” стварне „бриге ових губитника за свој народ”, навео је Омеровић додавши да је јучерашњи скуп „изгледа био заврсни скуп листа које учествују на изборима за Бошњачко национално веће”.

Јањић – Униформе из II светског рата

Председник Извршног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић изјавио је данас да је шетња младића у зеленим униформама до новопазарског насеља Хаџет увод у нову ескалацију сукоба у Санџаку.

Јањић је за агенцију Бета казао да је одржавање јучерашње шетње, коју је предводио муфтија Муамер Зукорлић, директан увод у то да предстојећи избори за националне савете националних мањина 26. октобра неће бити одржани у мирној атмосфери.

Јањић је казао да „свако ко је радио у Санџаку зна да се грађани боје ескалације сукоба разних политичких струја међу Бошњацима“, а да је проблем што Влада Србије не препознаје проблеме мањина који реално постоје.

– То брине јер Влада нема механизам за решавање кризних ситуација. Влада нема Министарство за мањине и интеграције ни политику интеграција, већ има наслеђену политику трговине са мањинским политичарима, која иде на штету и мањина и Србије – казао је Јањић.

Према његовим речима, ако се настави овим путм, само ће расти број униформа и са бошњачке и са српске стране, кроз неофашистичке организације.

Јањић је оценио да је јучерашња манифестација у Новом Пазару „најава постојања нечега што се може назвати цивилна гарда“ јер су униформе које су током шетње носили младићи „потпуно исте униформе муслиманске милиције из Другог светског рата“.

– То добијате у моменту када се у Босни и Херцеговини и на Косову хапсе они који регрутују људе за борбу у Ираку – казао је Јањић и додао да се боји да ће ова ситуација измаћи контроли.

Исламска заједница (ИЗ) у Србији и Бошњачка културна заједница (БКЗ) већ пет година обележавају Дан шехида (невино настрадалих), уз поворку од центра града до насеља Хаџет.

Ове године у поворци је било 1.500 људи, међу којима стотинак активиста ИЗ у Србији који су били одевени у зелене униформе, носили заставе с бошњачким и исламским симболима. У колони су били и поједини функционери СДА Санџака Сулејмана Угљанина.

Према подацима Бошњачког националног већа, на Хаџету су 1944. године партизани стрељали око 1.500 Бошњака, медју којима и Аћифа Хаџиахметовић, ратног градоначелника Новог Пазара.

Хаџиахметовић је међу Бошњацима у Санџаку познат као организатор одбране Новог Пазара од четника у Другом светском рату, а власти послератне Југославије прогласиле су га ратним злочинцем.

Хаџиахметовић је добио високо немачко одликовање, а поједини историцари га сматрају одговорним за злочине над Србима у Другом светском рату.


Извор: Политика, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Постројавање Зукорлићеве војске или „перформанс“

* Обавезна поља