sojgu-putin 1Министар одбране РФ, Сергеј Шојгу, прецизирао да се изненадна провера – која ће потрајати до дана напада Хитлерове немачке на СССР (22. јуна) – изводи по наредби врховног команданта Владимира Путина и да је посебан акценат на провери складишта наоружања и муниције и „органа управљања оружаним снагама“

Русија изненадне војне вежбе и провере изводи од 2013-те. После дводеценијске паузе. Владимир Путин је открио да су оружане снаге његове земље прошле године извеле „преко 3.000 вежби и тренинга“

РУСИЈА је започела ненајављену проверу борбене и мобилизационе спремности својих оружаних снага која ће потрајати до 22. јуна. Вероватно нимало случајно: до дана мучког напада Хитлерове Немачке на СССР.

Како се и могло очекивати, генерални секретар NATO, Јенс Столтенберг, одмах се пожалио да такве провере борбене готовости наводно „подривају транспарентност и предвидљивост“ у односима између Русије и западне војне алијансе:

„Један од изазова повезаних са изненадним вежбама је и то што су оне начин да се не поштује обавеза из Бечке конвенције да се на изненадну вежбу упозоре партнери“.

Министарство одбране РФ одмах је демантовало Столтенберга, објавивши да је обавестило о вежби војне представнике у Москви свих земаља потписница Бечке конвенције из 2011-те године. Упркос томе што управо по том документу то није била дужна.

Руски министар одбране, Сергеј Шојгу, прецизирао је да се изненадна провера изводи по наредби врховног команданта Владимира Путина и да је посебан акценат на провери складишта наоружања и муниције и „органа управљања оружаним снагама“.

Руски војни врх је тврдње алијансе да јој прети „руска опасност“ назвао „русофобском хистеријом NATO“.

„Могло се предвидети да ће се температура русофобске хистерије појединих представника NATO повећавати како се буде приближавао самит алијансе (у Варшави). Постаје очевидно да је циљ изјава о „руској војној претњи“ да се изазове паника и да се за борбу против подмуклог непријатеља издејствују колосални војни буџети“ – изјавио портпарол Министарства одбране РФ генерал Игор Конашенков.

Он је наведену тврдњу Столтенберга назвао „завршном аријом у русофобској представи за пореске обвезнике земаља чланица NATO који треба да плате борбу са измишљеном руском претњом“.

Русија изненадне војне вежбе и провере изводи од 2013-те. После дводеценијске паузе.

Путин је открио да су оружане снаге његове земље прошле године извеле „преко 3.000 вежби и тренинга“.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да не постоји никаква веза између започете изненадне провере и све већег војног присуства NATO на истоку Европе.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Изненадна провера руских оружаних снага

* Обавезна поља