karamarko-oreskovicЗАГРЕБ – Непуних шест месеци од формирања владе у Загребу, хрватски Сабор је данас великом већином гласова заступника изгласао неповерење премијеру Тихомиру Орешковићу, што значи пад владе, али засад није познато шта ће бити наредни корак – прекомпоновање владе или нови избори.

На потезу је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, а део хрватских медија објавио је да ће консултације на Пантовчаку о прекомпоновању ове владе почети већ сутра ујутру.

Председница у сваком случају има 30 дана да одлучи да ли ће дати мандат неком да прекомпонује владу или ће одлучити о расписивању ванредних парламентарних избора.

Покаже ли се, међутим, да у Сабору постоји већинска иницијатива о распуштању парламента, процeс према новим изборима ће се, процењује се, развијати врло брзо.

Заступник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац је, након изгласавања неповерења Орешковићу, рекао да сада практично почиње трка да ли ће влада бити прекомпонована или ће се ићи на ванредне изборе.

И за једну и за другу одлуку је потребно 76 „руку” у Хрватском сабору.

Иначе, Орешковић је у свом обраћању раније данас устврдио да је прави разлог за рушење његовог кабинета то што је због заштите националних интереса почео радити на решењу спора Ина-МОЛ кроз наставак арбитраже и почетак нових преговора, што некима није одговарало.

„Није тајна да се моји ставови око Ине, ЛНГ-а и енергетског сектора битно разликују од ставова неких чланова владе и да сам их чврсто бранио јер сам дубоко свестан важности коју Ина и енергетски сектор имају за нашу економију и борио сам се се да заштитим наше виталне интересе”, рекао је Орешковић.

Орешковић: Превремени избори боље решење

ЗАГРЕБ – Тихомир Орешковић, коме је данас изгласано неповерење у Хрватском сабору, изјавио је да му је жао јер је, како је рекао, имао најбоље намере да помогне домовини.

Сада, међутим, сматра да су нови избор боље решење од рекомпоновања владе.

„Сви смо дошли с намером да поправимо економску ситуацију. Због лоше комуникације и случаја (Томислава) Карамарка нисмо могли функционисати. Као премијер сам упознао и добре и лоше ствари, као земља имамо велик потенцијал. Нисам ту дошао да се бавим политиком него да помогнем и ту сам док се не изабере нова влада да испуним циљ”, рекао је Орешковић новинарима.

На питање да ли је очекивао изгласавање неповерења, Орешковић је узвратио питањем: „Ко би то могао очекивати”?

sabor-oreskovic32-160216

Надао се, каже, да ће имати подршку Карамарка, али с Петровим, додао је, добро је сарађивао.

„Домољуб сам, волим изазове, ово је био огроман изазов и искуство. Захваљујем свим грађанима који су ми дали подршку. Ја сам мало тужан јер мислим да смо могли пуно више направити, овај тим је имао велик потенцијал. Као човек који је дошао из привредног сектора пуно је политичких спинова, али уверен сам да ће Хрватска имати добру привредну годину. И даље ћемо радити и ту сам док буде требало испунити ову функцију као технички премијер”, рекао је.

Откривајући своје наредне кораке, Орешковић је рекао да ће наредни викенд за њега бити породичан, али и да још има обавезе које мора да заврши.

Петров:Могу да сањају прекомпоновање владе

Потпредседник Владе Хрватске, која је данас практично у техничком мандату, и лидер Моста Божа Петров поручио је шефу ХДЗ-а Томиславу Карамарку да може „само да сања” о прекомпоновању владе, те да је наредни корак – избори.

Петров је новинарима након изгласавања неповерења премијеру Тихомиру Орешковићу рекао да сматра да овој влади није дата истинска прилика.

Уверен је да ће нови избори бити одржани на јесен јер, како је рекао, таква је пракса у свим демократски развијеним државама.

Избори се, казао је, не спроводе током лета.

Петров је указао јавности да се данас показало ко у Хрватској са ким одлучује. То су, рекао је, ХДЗ и СДП. „Те две странке су донеле две кључне одлуке у Сабору и ја им на томе честитам”, рекао је.

А реч је, објаснио је, о избору судија Уставног суда и данас о опозиву Орешковића.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Пад хрватске владе

* Обавезна поља