ban-ki-mun-bi-cetinje-slika-152677Генерални секертар УН Бан Ки-мун истакао је у најновијем извештају о Косову значај успостављања Заједнице српских општина.

Бан Ки-мун је поздравио „континуирани напредак“ у Бриселском дијалогу и споразуме који су Београд и Приштина постигли 25. августа, а посебно, како је навео, споразум о успостављању ЗСО који је по њему представља „камен темељац“ Бриселског споразума о нормализацији односа Београда и Приштине из априла 2013. године.

„Успостављање Заједнице је суштински корак ка пуној примени историјског Бриселског споразума и даљем побољшању живота становништва на Косову,“ навео је Бан Ки-мун у редовном извештају о раду Мисије УН на Косову који се односи на период од 16. јула до 15. октобра 2015.

Генерални секретар УН је осудио насиље и застрашивање коме су прибегле опозиционе странке да онемогуће рад скупштине и позвао политичке актере да се уздрже од реторике и акција које нису у складу са нормама цивилизованог и демократског друштва.

Уз честитке премијеру Србије Александру Вучићу и косовском премијеру на лидерској улози у процесу, он је „охрабрио све лидере у Приштини и Београду да „одрже замах и доврше статут ЗСО у договореном временском оквиру, као и брзу примену свих споразума постигнутих 25. августа.“

Бан Ки-мун је у извештају поздравио доношење дуго очекиваних амандмана на косовски устав у Скупштини Косова и друге законе који омогућавају успостављање Специјалног суда за злочине ОВК на Косову и позвао све актере да брзо доврше преостале процедуре за формирање тог суда.

Генерални секретар УН је у извештају поздравио кораке ка јачању регионалне сарадње чији је пример, како је навео, самит Западног Балкана 2015, који се усредсредио на сарадњу са европским финансијским институција и чији предложени пројекти, како је оценио могу да донесу добробит становништву у региону и допринесу миру и стабилности.

Он такође позвао на брзо именовање председника Делегације Приштине у Радној групи за нестале како би се олакшао напредак на овом плану.

Када је реч о безбедности, генерални секретар УН оцењује да је ситуација на Косову у разматраном периоду била генерално стабилна, али да је било напада на невећинске заједнице и њихове културне и верске објекте.

Од 16. јула до 15 октобра, забележено је 26 напада на културне и верске објекте, од чега 17 на објекте Српске православне цркве, као и низ крађа имовине СПЦ, углавном на истоку Косова, наводи се у извештају.

У извештају се помињу и телефонске претње против Косовских Срба, посланика, напади на расељене Србе који су дошли у Ђаковицу на верски празник и хапшење запослених у Националном парку Шара.

У најновијем извештају, генерални секретар наводи да је претходни период обележио напредак у бриселском дијалогу Беогада и Пришитне укључујући примену Бриселског споразума од 19. априла 2013, доношење закона потребних за формирање Специјалног суда у косовском парламенту, али и унутрашње тензије у Приштине због протеста опозиције против формрања Заједнице српских општина.

У извештају се подсећа да су се делегације предвођене премијером Србије Александром Вучићем и косовским премијером Исом Мустафом састале у Бриселу 25. августа уз посредовање високе представнице ЕУ Федерике Могерини и донеле пакет споразума укључујући споразум о ЗСО, истакао је он.

Одредбе тог пакета укључују, како је навео, и подношење нацрта статута ЗСО у року од четири месеца како би га премијери размотрили, споразум о напретку у примени споразума о енергетици из 2013. године, акциони план за телекомуникације и договор о коришћења главног моста у Митровици.

Генерални секретар подсећа да је на северу Косова, после споразума од 25. августа почела ревитализација главног моста на Митровици са закашњењем од 48 сати.

Општине на северу Косова су довршиле и поднеле предлоге буџета до утврђеног рока 30. септембра, али је косовско министарство те предлоге одбацило јер, како тврди пробијају „плафон,“ наводи се у извештају, уз напомену да се очекује даља размена мишљења како би се постигао споразум о буџету.

Бан подсећа и на штрајк у Трепчи и протесте поводом притвора Оливера Ивановића који је 18. септембра пребачен у кућни притвор.

На плану заштите културног наслеђа, генерални секретар наводи да је после повлачења контроверзног нацрта закона о културном наслеђу из скупштинске дебате, косовски премијер Мустафа у дијалогу са представницима СПЦ иницирао формирање радне групе за ревизију закона, а да је главна замерка СПЦ на нацрт била то што су верски објекти у њему дефинисани као власништво владе Косова.

Када је реч о повратку, стопа повратка избеглих и расељених остаје ниска, а УНХЦР је како се наводи у разматраном периоду, забележио 214 добровољних повратака од чега 123 Срба.

Бан Ки-мун је подстио и да је у августу именовао Захира Танина из Авганистана за свог новог новог специјалног представника и шефа УНМИК-а.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Бан Ки Мун објавио нови извештај УН о Косову

* Обавезна поља