JADRANKA JOKSIMOVIC_0НОВИ САД – „Знамо да Европа разуме наш став према Москви и верујем да Москва разуме наш однос према Европи. У Русији су свесни да постоји потупно разумљиво опредељење Србије ка Европској унији. Наше паво и наша обавеза је да као мала држава која има велике интересе избалансира свој положај и према једној и према другој страни. Ми као мала држава морамо да се држимо принципа међународног права“, истакла је министарка без портфеља задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић

Она је у емисији „Један на један“ Радио-телевизије Војводине истакла да је њен задатак као министарке задужене за евроинтеграције да настави досадашњу праксу да се грађанима приближе идеје Евопске уније и да им се објасни зашто је она добра за живот сваког грађанина Србије.

„Са друге стране, наш посао је да нашим европским партнерима покажемо шта можемо и на шта смо спремни. Грађани Србије су дали подршку једној јасној понуди коју смо изнели на изборима, а то су тешке мере које морамо да донесемо, реформе и пут ка Европској унији. На тај начин је утишан глас евроскептика који нису ушли у парламент“, рекла је Јадранка Максимовић.

Одговарајући на питање да ли је рационално да имамо министра за евроинтеграције, када већ имамо Канцеларију за европске интеграције и преговарачки тим, Јоксимовић је објаснила да је Канцеларија за европске интеграције техничко оперативно тело које се бави веома важним делокругом рада – аналитиком и ИПА фондовима.

“ С друге стране када смо ушли у процедуру преговарања, постојала је потреба за формирање преговарачког тима. Треба рећи да то нису нови упосленици, већ тај посао обављају кадрови из ресорних министарстава. Наравно да се поставило питање да ли је потребан министар за евроинтеграције и превладало је мишљење да се на тај начин показује колику важност ми придајемо овом питању. Треба рећи да мој кабинет није велик и скуп. Заиста мислим да је све то рационално“, одговорила је Јоксимовић.

На питање ко ће бити директор Канцеларије за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић каже да није склона да на том месту буде политичка личност.

„Мој суд је да Јелена Триван тај посао не би могла да ради. То нема везе са тим којој политичкој опцији она припада. Моја лична идеја је да то буде неко ко ће све своје време искористити на захтевним задацима. Очекивала сам да ће поглавље 32 које се бави финансијским питањима бити отворено ако не крајем јуна, онда у јулу, али због бројних техничких разлога то неће бити могуће. Поглавља 23 и 24 су политика и она се иначе најтеже и отварају и затварају. Ми ћемо да урадимо све што је до нас да се суочимо са најтежим питањима као што су реформа првосуђа, питање војске и полиције, људских и мањинских права“, истакла је министарка Јоксимовић.

Агенција за борбу против корупције Влади је доставила извештај о стању у правосуђу у претходне две године у којем се наводи да је евидентан велики политички утицај на судије и судске поступке, као и на презумцију невиности. Јоксимовић каже да је то последица инертног система који се не може тако лако променити, поготово не за две године.

Она додаје да је саопштење које СНС послала на рачун Радио-телевизије Србије било „неумесно и у погрешно време“.

„Морам да кажем да то никако није било застрашивање медија, али ми задржавамо право да као странка изнесемо своје ставове“, казала је Јоксимовић.

Истиче да ће лично подржати параду поноса, али и да не може да утиче на безбедносну процену надлежних органа.

„Лично сматрам да би било јако добро да покажемо тај степен толеранције према онима који су по нечем различити и да држава покаже способност да омогући да се ова манифестација одржи. Међутим, овде се држава руководи принципом да ли ће било ко да угрози грађане и сам град. Наравно да држава може да изађе са специјалним снагама и да се све то тако омогући, али каква би то била слика Србије у свету“, резонује Јоксимовић.

Она је истакла да одлука о померању радног времена јавних институција, као и школа, није била одлука једног човека, већ је пре тога урађено озбиљно истраживање о радним навикама запослених пре свега у јавном сектору.

„То истраживање је показало да су наши људи најефикаснији у ранијем периоду радног времена, односно пре подне, до један-пола два. Мислим да ових сат времена не мора да значи пуно, а на крају крајева, људи ће имати времена за своје поредице. Ми смо били део Европе по радном времену, али нису било по продуктивности. Сада морамо да порадимо и на продуктивности“, закључила је Јадранка Јоксимовић.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Јадранка Јоксимовић објашњава народу за шта је гласао

* Обавезна поља