nosac-avionaЛА МАНШ – Одред руских ратних бродова – на чијем су челу носач авион „Адмирал Кузњецов“ и тешки нуклеарни разарач „Петар Велики“ – ушао је у Ла Манш.

Портпарол руске Северне ратне флоте, папетан прве класе Вадим Серга, тим поводом је рекао:

„Заједно са пратећим бродовима, Адмирал Кузњецов и Петар Велики плове према североисточном Атлантику. Приликом проласка Ла Манша, на палубама наших бродова биће организоване свечаности посвећене 69-годишњици Дана Победе“.

Руски бродови ће по уласку у означену зону Атлантика извести више вежби из домена противваздушне и противподморничке одбране. Посебна пажња, како је нагласио Серга, биће поклоњена „одбијању ваздушних напада условног противника, праћењу и атаковању супербрзих циљева“.

„Петар Велики“ је дуже од пола године провео у Средоземном мору, где је био у улози командног брода

Носач авиона “Адмирал Кузњецов” тежак је 43.600 тона и дугачак 306 метара а максимална брзина је 32 чвора. Може да пређе 8.500 наутичких миља без допуне горива, и има посаду која броји  1.960 људи.

“Адмирал Кузњецов” носи 17 сухоја СУ-33 и 24 хеликоптера. Наоружан је великим арсеналом пројектила свих категорија.

Крстарица “Петар Велики” има 23.000 тона и дугачак је 252 метра. Од наоружања има све што му је потребно како би доминирао на мору. Наоружан је пројектилима, торпедима, топовима, а носи и 3 хеликоптера уз посаду која броји 727 чланова.

Крајем маја ће се цео одред вратити у своје матичне базе.


Извор: Факти, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Руски бродови у Ла Маншу

* Обавезна поља