janez-jansa-1ЉУБЉАНА — Виши суд у Љубљани потврдио је првостепену пресуду некадашњем премијеру Јанезу Јанши, којом је осуђен на две године затвора у корупционашкој афери Патриа.

Казне су потврђене и Јаншиним саоптуженицима, бившем бригадиру словеначке војске Антону Крковичу и директору фирме Ротис Ивану Чрнковичу, који су осуђени на по 22 месеца затвора и новчане казне.

Према сада правоснажној пресуди, Јанша је 2006. године, када је био премијер, од Патријиних посредника прихватио обећање да ће добити новчану награду ако финска фирма добије посао опремања словеначке војске оклопним возилима који је био вредан 278 милиона евра, пренели су локални медији.

Јанша је током судског поступка негирао све наводе тужилаштва, а оптужицу је назвао политичком конструкцијом, тврдећи да је евентуално осуђујућа пресуда против њега неодржива.

Јанша и његови адвокати најављују жалбу Уставном суду, а буде ли потребно и Европском суду за људска права у Стразбуру.

Словеначки медији наводе да пресуда Вишег суда још није извршна и не значи аутоматски одлазак Јанше у затвор и подсећају да би он и саоптуженици могли тражити и извршење казне преко тзв. викенд-затвора, предвиђеног за пресуде испод две године затвора.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Јанши потврђен затвор

* Обавезна поља