Viktor YanukovychБЕОГРАД – Путем руске новинске агенције Итар-Тас Виктор Јанукович се обратио народу Украјине и поручио да себе и даље сматра легалним председником. Јанукович затражио заштиту Русије. Интерфакс јавља да је Москва пристала да му гарантује личну безбедност. Неке агенције преносе да се он већ налази у близини Москве.

Виктор Јанукович обратио се изјавом народу Украјине истичући да и даље себе сматра легалним председником, пренела је руска агенција Итар-Тас.

„Ја, Виктор Фјодорович Јанукович обраћам се народу Украјине. И даље себе сматрам законитим шефом украјинске државе, изабраним на основу слободног изражавања воље украјинских грађана“, наведено је у изјави достављеној руској државној агенцији.

Истичући да не може да буде искључен из трагичних догађаја у Украјини, Јанукович је навео да Споразум о решавању кризе који су он и лидери украјинске опозиције у присуству западних партнера потписали 21. фебруара није испуњен.

Јанукович је затражио од Русије да му осигура личну безбедност и да га заштити од екстремиста, наведено је у изјави. Интерфакс јавља да је Москва пристала да Јануковичу гарантује личну безбедност. Неке агенције преносе да се он већ налази у близини Москве.

„На улицама многих градова бесни екстремизам. Чују се претње физичком ликвидацијом мени и мојим сарадницима“, навео је Јанукович и додао да је „принуђен да замоли власти Русије да му осигурају личну безбедност од дејстава екстремиста“.

„На жалост, све што се дешава сада у Врховној ради Украјине, нема легитиман карактер“, истакао је Јанукович.

Према његовим речима, незаконите су све одлуке које парламент доноси „без присуства многих чланова посланичке групе Партије региона и других група, који страхују за своју безбедност“, а неки од посланика „били су изложени физичком насиљу и принуђени да напусте територију Украјине“.

„Уверен сам да у тим условима све донете одлуке ће већ убрзо показати своју неефикасност и неће бити спроведене“, навео је украјински председник.

„У тој ситуацији, званично изјављујем да сам одлучан до краја да се борим за испуњење важних компромисних договора о излазу Украјине из дубоке политичке кризе“, рекао је Јанукович, позивајући на недоложан повратак стања у Украјини на „уставни терен“.

„Сада постаје очигледно да народ на југоистоку Украјине и на Криму на прихватају безвлашће и фактичког безакоња у земљи, када министре бира гомила на тргу“, навео је Јанукович.

Јанукович је нагласио да он „као актуелни председник није дозвољавао оружаним снагама Украјине да се мешају у актуелне унутрашње политичке догађаје“.

„Наређујем то и сада“, истакао је, додајући да ће „ако било ко буде давао такву наредбу Оружаним снагама и безбедносним структурама, она бити незаконита и представљаће кривично дело“, пренео је Итар-Тас.

Украјинска скупштина је 22. фебруара сменила Јануковича, променила устав, а овлашћења шефа државе пренела на свог председника Александра Турчинова, заказавши председничке изборе за 25. мај.


Извор: Русија данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Јанукович се обратио украјинском народу

* Обавезна поља