SAŠA RADULOVICБЕОГРАД – Мнистар привреде Саша Радуловић изјавио је да је захтев за израду личних карата предузећа избацио на видело недговорност, јавашлук, па и криминал у делу привредних субјеката, јер је велики део пристиглих карата урађен половично и непотпуно.

„Ако не наведете купце и добављаче, онда тиме сакривате коме продајете и од кога набављате робу. Ту се сакривају велики интереси. Не наводите имовину…то је најосновнија и најједноставнија ствар“, рекао је синоћ Радуловић у емисији „Утисак недеље“ на ТВ Б92.

Он је потврдио да ЈП Србијагас није доставио личну карту фирме у року у којем је то директор тог предузећа обећао и најавио да ће тим поводом, заједно с министрима енергетике и финансија, тражити састанак с председником Владе Србије.

„Оно што у међувремену радимо јесте да у закон о приватизацији уносимо одредбе по којима ће сви који не буду давали податке изгубити посао. У изменама закона о јавним предузећима улази лиценцирање директора и то да ће изгубити посао ако не ураде личне карте предузећа на начин на који то захтева закон“, казао је министар.

Према његовим речима, по приспећу личне карте обављају се разговори са предузећем које је доставило, па је тако већ одржан састанак са Галеником, Икарбусом, ФАП-ом о начинима за њихово оздрављење.

На питање да ли је тачно да је запосленима у ФАП-у рекао да им држава неће дати новац за једну од четири неисплаћене плате и да им неће оверити здравствене књижице, Радуловић је рекао да лична карта коју су из ФАП-а доставили није одговарала чињеничном стању јер је у извештају било наведено да имају залихе у вредности шест милијарди динара.

„Рекли смо им да ФАП мора да се прода и шта све треба да се уради у кратком временском периоду, попис имовине, обавеза и у оквиру тога ће влада да помогне да стану на своје ноге и да тражимо инвеститора. Постоје извесна средства унутар ФАП-а која треба да буду продата да би радницима биле исплаћене плате. Држава ће дати новац у контексту реструктурирања фабрике, то важи и за Галенику, и за Икарбус и за Србијагас“, рекао је министар.

Фонд Владе за људе који остану без посла

Радуловић је изјавио да се догодине не очекује раст запошљавања, да ће 2014. у том погледу бити тешка година и да Влада прави транзициони фонд одакле ће људи који буду остали без посла примати социјалну помоћ.

Радуловић је подсетио да је циљ владе раст запошљвања и раст животног стандара грађана, али је предочио да се у 2014. години тај раст не очекује, већ тек од 2015-2016. године.

Поводом неких процена да ће догодине због реструктурирања предузећа посао изгубити око 100 хиљада људи, министар је оценио да је такво лицитирање неодговорно.

„Код предузећа у реструктурирању ће сигурно доћи до смањења броја запослених. То је велики посао и важан за смањење буџетског дефицита“, навео је он, прецизирајући да од 50.000 запослених у 153 предузећа у реструктурирању може доћи до смањења радне снаге за 20 до 30 одсто, односно за око 15.000 људи.

„Имамо још и 419 предузећа код Агенције за приватизацију са 50.000 запослених, која такође треба да прођу кроз овај систем, и ту такође можемо да очекујемо пад запослености“, рекао је Радуловић.

Према његовим речима, реч је о фирмама које пореске обвезнике годишње коштају 750 милиона евра.

То, како је рекао, нису стварна радна места, већ фиктивна, која не производе доходак, па морају други порески обвезници да дају новац за њих.

„Ако променимо регулативу, као што је закон о раду, о планирању и изградњи, о стечају, и закон о приватизацији, који треба да прекине са овом пљачкашком традицијом да продајемо фирме будзашто, дакле да се успостави један нормалан систем, онда ће то довести до раста запошљавања“, каже министар.

Дражава има, додао је, 153 биолесника која добијају новац од других пореских обвезника, и то мора да се прекине.

„Да би стала на ноге та предузећа морају да смање број запослених, јер са тим „теговима“ они не могу ништа да ураде, са таквим менадзментом који није у стању да састави обичне личне карте које тражимо од предузећа. Влада прави транзициони фонд из којег ће људи који остану без посла имати социјану помоћ, да им олакшамо да премосте тај период“, рекао је Радуловић.

Он је навео да у влади постоји сагласност око смањења намета привреди, и да постоје само разлике у процени ризика око тога када кренути са таквом мером.

„Свака мера коју предлажете носи ризик. Имамо разлику о процени ризика. Којом динамиком и који је ризик да се мера предузима данас, или да се сачека. Од 2008. до 2012. ништа нисмо урадили. Пре годину дана учинили смо фискалну консолидацију. Годину дана касније нам је већи јавни дуг за четири милијарде“, указао је Радуловић.

Министар је поновио да је смањење намета на рад важно за опоравак привреде и да би то значило нових 50.000 радних места следеће године.

На примедбу председника Савеза самосталних синдиката Србије Љубисава Орбовић да ће смањењем пореза и доприноса привреди бити оштећени фондови, и да прети потпуно губитак бесплатног здравственог осигурања, Радуловић је казао да ће се здравствени фонд у у целини финансирати из буџета.

Ефекти од смањења намета, како је рекао, биће јефтинији рад, чиме производња постаје конкуретнија, као и конкуретније запошљавање.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Јавашук и криминал у државним предузеима

* Обавезна поља