bojkot-izbora-1ПРИШТИНА – Председница „косовске Централне изборне комисије“ Ваљдете Дака одбацила је могућност да лого самопроглашене „Републике Косово“ буде скинут са гласачког материјала за локалне изборе на КИМ 3. новембра, објавио је приштински лист „Трибуна“.

Она је рекла да више није могућ никакав компромис што се тиче изборног материјала који је „технички припремљен“ и више се неће мењати „ни што се тиче форме ни што се тиче било чега другог“, објавио је портал лајми. нет.

Кандидат за градоначелника Северне Митровице испред Грађанске иницијативе Српска Крстимир Пантић изјавио је јуче да ће позвати грађане да не изађу на локалне изборе 3. новембра уколико се до тада не обезбеди стаусно неутралан изборни материјал.

Пантић је изјавио да ће инсистирати да све државе које имају представништва на Косову, пре свега земље Квинте, да утичу на званичну Приштину како би се добио стаусно неутралан материјал, „јер уколико то не буде обезбеђено до трећег новембра, Срби неће изаћи на изборе“.

Дака тврди да „ЦИК“ не обраћа пажњу на овакве „политичке изјаве“ већ ради посао на техничком нивоу. „И да желимо нешто да променимо то се више законски не може учинити,“ рекла је она.

_________________________

БЕОГРАД – Кандидат за градоначелника Северне Митровице испред Грађанске иницијативе Српска Крстимир Пантић изјавио је данас да очекује да до краја недеље међународна заједница и Брисел изврше притисак на Приштину да са изборног материјала за локалне изборе уклоне обележја Косова као републике.

Уколико на бирачким местима буде било какво обележје те републике, нико од Срба неће изаћи на биралишта, а могући су и екцеси, рекао је Панић, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, поводом локалних избора на Косову заказаних за 3. новембар.

Ако изборни материјал буде такав да говори о томе да је Косово независна држава, онда Влада Србије треба да размисли о томе да ли да позове Србе да изађу на изборе, сматра Пантић.

„Инсистирамо да Влада Републике Србије у Бриселу интервенише, како би се добили статусно неутрални изборни материјали“, нагласио је Пантић.

Пантић је рекао да све што је добијено од Приштине и ОЕБС-а, као и примерци бирачког списка, указују на то да је реч о изборима које расписује такозвана република Косово и да је на њима грб Косова.

Он је истакао да је, према договору из Брисела, требало да избори буду фер и демократски и да постоји само лого централне изборне комисије Косова без грба Косово и натписа „Република Косово“.

Пантић је нагласио да је једини излаз за српски народ на Косову и Метохији излазак на изборе и формирање заједнице српских општина.

Међутим, додао је он, међународна заједница је попустљива према Приштини, која покушава да избегне спровођење готово свих споразума из Брисела, док Влада Србије, сваки споразум спровела до најситнијег детаља.

„Крајње је време да престанемо да говоримо дипломатским речником и да јавно упозоримо Брисел да овакво понашање више није дозвољено и да ми то више не можемо да толеришемо“, рекао је Пантић.

Пантић је рекао да расписивање потернице за министром без портфеља у Влади Србије Александром Вулином, уз најаву хапшења, ако се појави на територији Косова, ствара лошу атмосферу и да Приштина чини све да Срби не изађу на изборе.

Он је навео да за више од 250.000 Срба није омогућено да гласају, да је реч о интерно расељеним лицима који су живели на Косову, а да од 40.000 оних који су се пријавили, свега око 10.000 добија право гласа.

Пантић је изазио уверење да ће први потпредседник Владе Александар Вучић и Вулин доћи на Косово и Метохију и да Вулина неће хапсити.

„Тачи је свестан да ће након ових избора доћи крај његове политичке каријере“, рекао је Пантић и најавио да ће, уколико буде обезбеђен статусно неутралан изборни материјал и ако буде већа излазност, победити већ у првом кругу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Лого Републике Косово остаје на листићима

* Обавезна поља